Foglaló mit jelent, mikor jár vissza, és mikor nem?

A foglaló biztosítékként szolgál a lakásvásárlásra a vevő részéről, az eladó felé; általában a vételár 10%-a, de természetesen ettől – megállapodás szerint – el lehet térni. Írásba szokás foglalni, mint minden pénzátadást ilyen esetekben. Fontos, hogy ha nem a dokumentumban nem jelzik, hogy foglalóként került átadásra az összeg, akkor előlegnek minősül, amire teljesen más szabályok vonatkoznak.

Az új polgári törvénykönyv szerint bármikor át lehet adni a foglalót. Így lehetőség van arra is, hogy a lakás megtekintésekor meglegyen a foglalózás. De arra is, hogy a későbbiekben kerüljön utalásra. Amennyiben a lakásvásárlás meghiúsul, az ezt okozó félnek kötelessége anyagilag kárpótolni a másik felet. Ha ez a vevő, akkor a foglaló teljes összegéről le kell mondania az eladó javára. Éppen ezért érdemes a szerződésbe foglalni, hogy ha a bank nem folyósítja a hitelt, amiből a lakás megvásárlásra kerülne, akkor felelős-e a vásárló, vagy sem. Lényeges, hogy ha viszont az eladó lép vissza a lakás eladásától, akkor a foglaló dupláját kell kifizetnie a vevőnek. Illetve akkor is visszajár a foglaló, ha az ügylet azért hiúsul meg, mert mindketten felelősek érte, vagy egyikük sem. Ebben az esetben viszont csak a foglaló egyszeres összegéről beszélünk.

Akár eladóként, akár vevőként veszel részt egy ingatlanügyletben, fontos, hogy csak akkor történjen meg a foglaló átadása, illetve átvétele, ha teljesen biztos, hogy az adott lakást szeretnéd biztosan megvenni, illetve eladni. Ha viszont nem vagy biztos a dolgodban, akkor inkább dönts az előleg mellett, mivel az teljes mértékben visszajár, ha meggondolod magad, ráadásul nincs megszabva a mértéke sem, tehát annyit adsz/fogadsz el, amennyit jónak látsz!

Ha a hiteledben is biztos akarsz lenni, hasonlítsd össze oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, és válaszd azt, amelyik a leginkább megfelel az elképzeléseidnek! Amennyiben kérdésed lenne a foglalóval, vagy a hitelekkel kapcsolatban, fordulj hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeinken! Tekintsd meg partnerünk legjobb lakáshitel ajánlatait is, ehhez csak kattints ide. 

Válogatott lakáshitel ajánlatok, kattints ide!

Provident Provident Hirdetés

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,17%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 8.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

Prémium400 Kölcsön Számlával

THM

7,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 8.000.000 Ft

§

Prémium400 Kölcsön Számlával

Provident Havi Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

Provident Havi Kölcsön