Emelkedik a csecsemőgondozási díj összege 2021-ben

A csecsemőgondozási díj összege az idei év közepétől, azaz július 1.-től megemelkedik, aminek köszönhetően kedvezőbb anyagi helyzetben gondozhatod gyermekedet.

csecsemőgondozási díj összege jelenleg még a bruttó fizetés 70%-a, ám 2021. július 1.-től a 100%-ára növekszik, vagyis a kismama a szülés előtti fizetésének teljes összegét kapja meg a teljes szülési szabadsága alatt. Az alábbi cikkben összefoglaltunk mindent, amit tudnod kell a csecsemőgondozási díjról.

Kinek jár a csecsemőgondozási díj?

Mindkét szülő jogosult lehet a csecsemőgondozási díj összegére, tehát az anya és az apa is, ám utóbbi csak abban az esetben, ha az anya az egészségi állapota miatt igazoltan kikerül a háztartásból, például kórházi kezelés miatt, de emellett az örökbefogadó anya és a jogerős gyám is megkaphatja a csecsemőgondozási díj teljes összegét. Fontos, hogy az apa esetleges jogosultsága esetén az anya jövedelme alapján számolt összeget fogja megkapni.

Mennyi ideig kapható meg a csecsemőgondozási díj összege?

A csecsemőgondozási díj a szülési szabadság ideje alatt jár, ami jelenleg 24 hét, amelyből az anya köteles 2 hetet felhasználni, és legfeljebb 4 hétnek a szülés várható időpontja elé kell esnie. Fontos, hogy a csecsemőgondozási díj összege csak a gyermek születését követő 168. napig jár, kivéve, ha koraszülött, és intézményi gondozásra van szükség. Ekkor a szülést követő egy éven belül is igénybe vehető a csecsemőgondozási díj a gyermek kórházból való kiengedésétől kezdve.

Mi alapján számolják ki a csecsemőgondozási díj összegét?

csecsemőgondozási díj összegének megállapításkor jövedelemként az ellátásra való jogosultság kezdő napján fennálló jövedelmet veszik figyelembe, és jelenleg (azaz a cikk megírásának pillanatában) a jövedelem 70%-a adható. Július elsejétől ez a szám változik 100%-ra.

Mikor nem jár a csecsemőgondozási díj?

Arra az időtartamra nem jár a csecsemőgondozási díj összege, amikor az igénylő a szülési szabadsága alatt a teljes keresetét megkapja, illetve, ha bármilyen keresőtevékenységet folytat a jogosultság kezdőnapjától kezdve, kivéve a nevelőszülői tevékenységet.

Ajánlott hitelek

Provident Heti Kölcsön

THM

24,5% - 24,6%

Futamidő

57 - 110 hét

Hitelösszeg

40.000 Ft - 570.000 Ft

§

Provident Heti Kölcsön

MKB Mosoly Személyi kölcsön

THM

7,2% - 13,8%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

MKB Mosoly Személyi kölcsön

Cofidis Adósságrendező Hitel

THM

13,36 - 22,32%

Futamidő

36 - 84 hónap

Hitelösszeg

500.000 Ft - 5.000.000 Ft

§

Cofidis Adósságrendező Hitel