A Sberbank önvezető autó projektje

A Sberbank önvezető autót mutatott be – ez az, amire igazán nem számítottunk!

A Sberbank önvezető autóját valójában egy leányvállalat, a SberAutoTech mutatta be, de érezhető, hogy egyrészt ez közvetlenül a bank irányítása alá tartozik, ráadásul a Sberbank biztosítja a fejlesztéshez és a gyártáshoz a szükséges tőkét, ami valószínűleg nem egy kis összeg, így tehát nyugodtam nevezhetjük a most bemutatott, FLIP nevű járművet a Sberbank önvezető autójának. Lássuk, mit lehet eddig tudni róla!

Mi tulajdonképpen a Sberbank önvezető autója?

A Sberbank az önvezető autóját taxiként kívánja forgalomba állítani, mégpedig a saját taxivállalatán keresztül. Tudni kell, hogy a Sberbank ugyan alapvetően egy pénzintézet, ám számos leányvállalattal is rendelkezik, melyek a legkülönfélébb szolgáltatásokat kínálják – kiberbiztonságot, ételkiszállítást, és még hosszasan sorolhatnánk. A taxi is ezek közé illeszkedik, és kimondottan sikeresnek mondható a világ több országában. A Sberbank önvezető autója ebben a taxitársaságban alkalmazza majd a legmodernebb technológiát.

Mit lehet tudni a technikai részletekről?

A Sberbank önvezető autója a cég állítása szerint teljesen önvezető, azaz semmiféle emberi beavatkozásra nincs szükség ahhoz, hogy eljusson egyik pontból a másikba, azonban ezt illik fenntartásokkal kezelni. Egyelőre ugyanis csak zárt pályán tesztelték, forgalomba még sehol nem mehet a hatályos szabályozások szerint. A beltér hat személy számára nyújt kényelmet, és városi közlekedésre alkalmas, vagyis viszonylag alacsony sebességre képes. A hajtásról villanymotor gondoskodik, amelynek a nagyjából öt perc alatt kicserélhető akkumulátorok szolgáltatják az energiát, de a jármű képes alternatív üzemanyagokkal, például földgázzal és hidrogénnel is üzemelni.

Milyen esélyei vannak a Sberbank önvezető autójának hazánkban?

Egyelőre nem sok. Hazánkban is érvényben van az a szabályozás, miszerint teljesen önvezető jármű nem mehet forgalomba, és amíg a nagy gyártók nem tudnak biztonságos és megbízható alternatívát kínálni, addig ez nem is fog megváltozni. Az első tesztek valószínűleg nem Magyarországon, hanem a világ más városaiban zajlanak majd, és csak jóval később juthat el hozzánk is az önvezető technológia.

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Hűség Hitel

THM

16,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 6.000.000 Ft

§

Hűség Hitel

Provident Heti Kölcsön

THM

24,5% - 24,6%

Futamidő

57 - 110 hét

Hitelösszeg

40.000 Ft - 570.000 Ft

§

Provident Heti Kölcsön

Fapados Kölcsön

THM

14,90% - 19,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

Fapados Kölcsön