5 gyakori tévhit a vállalkozói hitelekkel kapcsolatban

Számos tévhit él a cégvezetőkben a vállalkozói hitelekkel kapcsolatban, amelyek miatt a kölcsön igénylésekor gyakran kerülnek kellemetlen helyzetbe. Ezek közül gyűjtöttük össze a leggyakrabban előforduló tévhiteket, amelyeket érdemes mihamarabb tisztázni. 

Csupán egy jó ötletre van szükség – gyakori tévhit a vállalkozói hitelekkel kapcsolatban

Számos cégvezető gondolja azt, hogy elegendő egy jó ötlet a vállalkozói hitel felvételéhez. Csupán arra van szükség, hogy átgondoltan, részletesen körül legyen írva az adott ötlet. Természetesen ez tévhit, hisz nincs olyan hitelintézet, amely megelégedne egy jó vállalkozási ötlet felvázolásával a hitelbírálat során. A világ legjobb üzleti terve sem elég, ha nincs a vállalkozásnak lezárt üzleti éve, amely meggyőző eredményt mutat. A hitelintézetnek látnia kell, hogy az adott vállalkozás biztosan képes kitermelni a vállalkozói hitel havonta esedékes törlesztőrészleteit. További tévhit, hogy az államilag támogatott vállalkozói hiteleket minden vállalkozás megkapja. A valóságban természetesen ez nincs így, hiába hangzik jól. Ezek a vállalkozói hitelek is a pénzintézeteken keresztül igényelhetőek, és nem járnak alanyi jogon. Ebben az esetben is a hitelintézet kockáztatja a felvehető összeget, csupán arról van szó, hogy az állam támogatása megjelenik kamattámogatásként. Ilyenkor ugyanúgy eltér a hitelintézetek kockázati vizsgálata és természetesen a kockázatvállalási hajlandósága, mint a normál hitelek esetében.

Gyakori tévhit, hogy az elnyert pályázati pénz beleszámít az önerőbe

Szintén gyakori tévhitnek számít a vállalkozói hitelekkel kapcsolatban, hogy nem számít, mi van a papíron. Az év végi beszámolójuk elkészítésekor jó néhány cégvezető nem gondol arra, hogy ami abban szerepel, az nagyban befolyásolja a vállalkozásuk hitelképességét a következő évben. A hitelintézetnek csupán az számít, hogy mi van az igazoláson, mennyi volt az árbevétel és az eredmény, azzal nem foglalkoznak, hogy mit állít a cégvezető. További tévhit, hogy az elnyert pályázati pénz beleszámít az önerőbe, azonban ez nincs így. A hitelintézetek számára csupán az számít önerőnek, amit a cégvezető saját zsebből tesz a beruházásba. Szintén a tévhitek közé sorolható, hogy jó néhány vállalkozó úgy gondolja, hogy a hitelszerződés aláírását követően nincs egyéb teendőjük. Az aláírás és a folyósítás között egyéb feltételeket is teljesíteni kell. Például a beruházási hitelek esetében igazolni kell a beruházás egyes szintjeinek elkészültét.

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Hitelkiváltó Kölcsön

THM

16,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

200.000 Ft - 6.000.000 Ft

§

Hitelkiváltó Kölcsön

Provident Havi Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

Provident Havi Kölcsön

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

THM

11,73%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 8.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120