Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Babaváró hitel és CSOK: mi történik válás esetén?

2022.08.12.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 12. 12:25

Válás esetén nem csak az érzelmi megterheléssel kell számolnod, ha felvetted a CSOK-ot, illetve a babaváró hitelt – mutatjuk, mire számíthatsz.

Babaváró hitel és CSOK: mi történik válás esetén?

Válás esetén egy család széthullik, és szerencsés esetben a pár békében válik el egymástól, ám az esetek többségében hosszadalmas hercehurcát jelent ez a procedúra, ami ráadásul évekig is eltarthat, és komoly anyagi hátrányokat is el kell szenvednünk közben.

Ha a házasság alatt felvettük a CSOK-ot, illetve a babaváró hitelt, akkor további gondok is adódnak, amelyeket leginkább a pénztárcánk érez majd meg, hiszen komoly szankciókkal sújtja a szabályozás azokat, akik a meghatározott időn belül elválnak.

Mi történik válás esetén a babaváró hitellel?

A babaváró hitel egyik alapfeltétele, hogy kizárólag házaspárok igényelhetik; ennek tükrében nem meglepő a statisztika, miszerint a kedvezményes kölcsön bevezetése óta megnövekedett a házasságkötések száma. Ebből viszont levonható a következtetés, hogy a válás minden bizonnyal kizáró tényező, avagy szankciókat von maga után.

Konkrétan az történik a babaváró hitellel válás esetén, hogy az addig kamattámogatott hitelkonstrukció piaci kamatozásúvá válik, egész pontosan attól a naptól kezdve, amikor kimondják a válást. Az addigi kamattámogatást csak abban az esetben nem kell visszafizetni, ha a közösen vállalt gyermek időközben megszületett, ha viszont nem, akkor a kamattámogatás is egy összegben esedékessé válik.

A CSOK kevésbé szigorú válás esetén

Mivel a CSOK esetében nem feltétel a házasság, csupán a gyermek, vagy gyermekek megléte, így válás esetén is csak bizonyos helyzetekben várhatóak szankciók. Ha a szülők elválnak, a támogatás visszafizetése egyszerűen elkerülhető: az egyik szülőnek a gyermekekkel együtt továbbra is a CSOK-os ingatlanban kell laknia.

Ez persze csak a válások minimális százalékában oldható így meg, hiszen a vagyonmegosztást többnyire csak az ingatlan eladásával lehet megoldani. Ha ez a tíz éves bentlakási kötelezettség lejárta előtt történik meg, akkor a teljes igénybe vett támogatást vissza kell fizetni. Tény, hogy bizonyos esetekben a támogatást át lehet vinni egy másik ingatlanra is, ám nem ez a jellemző.

Sokkal komolyabb a gond akkor, ha a CSOK-ot még meg nem született gyermekekre vették fel, és az igénylő pár még azelőtt elválik, hogy azok megszülettek volna. Ilyenkor két lehetőség van: egy és két gyermek vállalása esetén a jegybanki alapkamat mértékének megfelelő kamattal terhelve kell visszafizetni a felvett támogatást, három gyermek vállalása esetén viszont már az alapkamat ötszöröse lesz az irányadó kamat.

Mivel az elmúlt hónapokban többször is láthattunk a Magyar Nemzeti Bank részéről kamatemelést, és várhatóan ez a tendencia nem mostanában fog megfordulni, az új CSOK-igénylők jóval magasabb büntetéssel kell, hogy számoljanak, mint azok, akik a program elején vették fel a támogatást.

Amennyiben a CSOK-on felül a mellé felvehető otthonteremtési hitelt felvették, akkor annak a büntetőkamatával is számolni kell, ami szintén jelentős költséget jelent, ha addig nem születtek meg a vállalt gyerekek.

Mi a helyzet válás esetén otthonfelújítási támogatással?

Ennek feltételei szerint a válás nem befolyásolja a támogatás visszafizetését. Az utólagos finanszírozású támogatási formától két úton lehet elesni: ha az igénylésnél a feltételek nem teljesülnek, illetve, ha a folyósítás után kiderül, hogy nem megfelelő az elszámolás.

Tegyük hozzá: nem vészes a helyzet

A családtámogatások komoly hatással voltak a házasodási kedvre, viszont a válások száma nemhogy stagnál, de csökken is. Ez persze lehet átmeneti is, és a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az átlagos időtartam a házasságok esetében 14 év, tehát az utóbbi időben köttetett házasságoknak még bőven van idejük, ám mi optimisták vagyunk.

Ugyanakkor nem gondoljuk, hogy a fentebb említett szankciók ne lennének hatással a válások számának csökkenésére, ám ennek van jó oldala is: a párok inkább megpróbálják rendezni a kapcsolatukat – még ha egy ilyen anyagi ok miatt is – ahelyett, hogy egyből a válás mellett döntenének.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,88% - 16,97%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Jogosultságellenőrző kalkulátor a babaváró hitelhez

Jogosultságellenőrző kalkulátor a babaváró hitelhez

2019.07.04.

Babaváró hitelt készülsz igényelni, de nem tudod, vajon megkapod-e? Előre szinte senki sem fogja tudni megmondani ezt neked 100%-os biztonsággal, ám van lehetőség arra, hogy megbizonyosodj arról. A lényeges kritériumokat teljesíted. Oldalunkon megtalálhatod a jogosultságellenőrző kalkulátorunkat, illetve a leglényegesebb tudnivalókat a babaváró hitellel és annak igénylésével kapcsolatban. Így könnyebben vághatsz neki a hitelfelvételnek!

Tovább olvasom
10 tény a babaváró hitelről

10 tény a babaváró hitelről

2019.07.04.

A babaváró hitel az utóbbi idők slágere, és mivel ennyire népszerű, sok téves információ is napvilágot lát vele kapcsolatban. Ebben a cikkben ezeket a tévhiteket szeretnénk eloszlatni; lássunk tehát 10 tény a babaváró hitelről!

Tovább olvasom
Babaváró hitel megszüntetése – hogyan történik?

Babaváró hitel megszüntetése – hogyan történik?

2020.02.28.

Ha érdeklődsz a babaváró hitel iránt, vagy már fel is vetted, akkor biztosan sok cikket olvastál már a témában. Mi is, de számunkra ez úgymond „munkaköri kötelesség”, viszont sehol sem találtunk olyan összefoglalást, ami azt taglalná, hogy hogyan is történik a babaváró hitel megszüntetése. Épp ezért az alábbiakban ennek pótlását olvashatod.

Tovább olvasom
Változások a Babaváró hitelnél!

Változások a Babaváró hitelnél!

2019.07.30.

Figyelem! Fontos változások a babaváró hitelnél! Ha igényelni szeretnéd, akkor ezekről tudnod kell, hiszen könnyen meglehet, hogy ezek miatt már jogosult leszel rá, vagy megoldódik valamilyen probléma, ami miatt hátrányba kerültél volna.

Tovább olvasom