Hirdetés

Milyen adózási formát érdemes választani a KATA helyett?

2022.08.23.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 23. 09:45

Milyen adózási formát érdemes választani a KATA helyett? Az alábbi írásunkban ezt a kérdést boncolgatjuk.

Milyen adózási formát érdemes választani a KATA helyett?

Hogy milyen adózási formák közül választhatsz, ha eddig a KATA keretein belül végezted a tevékenységedet, de a változások miatt kénytelen vagy változtatni, arról sok helyen és rengeteg cikket olvashatsz, ami nem meglepő, hiszen az utóbbi időben ez a téma foglalkoztatja a legtöbbeket. A változtatások 2022. szeptember 1-jén lépnek hatályba, és közel 450 ezer embert érintenek, ezért érdemes minél alaposabban tájékozódnod; ehhez járulunk hozzá az alábbiakkal.

Kiknek kell más adózási formát keresni a KATA helyett?

Azoknak a társas vállalkozásoknak, amelyek eddig a KATA adózást választották, a KATA adózó, főállás melletti vállalkozói tevékenységet végzőknek, valamint azoknak, akik ügyfelei között van cég, vagy bármilyen más kifizetőhely.

Milyen adózási formát lehet választani a KATA helyett?

Azok számára, akik nem adózhatnak tovább a KATA szerint, az egyik legegyszerűbb megoldás az átalányadózás, viszont ezt az eddig KATA adózó betéti társaságok nem választhatják, ám arra van lehetőség, hogy egyéni vállalkozóként folytassák a tevékenységüket, és így már ők is választhatják az átalányadózást. Rajtuk kívül még az őstermelők élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Az átalányadózással a tételes költségelszámolás helyett – a tevékenységi körtől függően – költségátalánnyal csökkenthető a személyi jövedelemadó-alap, és az így mérsékelt adóalap után kell befizetni az SZJA-t, a TB-járulékot, valamint a szociális hozzájárulási adót.

90%-os költséghányaddal számolhatnak azok a vállalkozók, akik kizárólag kiskereskedelmi tevékenységgel foglalkoznak, valamint a mezőgazdasági őstermelők, illetve 80%-os költséghányadot érvényesíthetnek azok a vállalkozók, akik kizárólagos tevékenységként az alábbiak valamelyikét végzik:

  • mezőgazdasági, erdőgazdálkodási, bányászati termék-előállítás, illetve szolgáltatások nyújtása, építőipari kivitelezés
  • ipari gép-, berendezés-, eszköz-, gépjárműjavítás, személyi és háztartási cikkek javítása, épületgépészeti berendezések javítása
  • taxi, egyéb szárazföldi személyszállítás, közúti áruszállítás
  • számítógépek és kommunikációs eszközök javítása
  • fényképészet
  • textil- és szőrmemosás, tisztítás, fodrászat, szépségápolás, hobbiállat-gondozás
  • vendéglátás

Minden más tevékenységnél a figyelembe vehető költséghányad 40%.

Fontos, hogy az átalányadózás esetében is van bevételi határ, ami alapesetben a minimálbér tízszerese, vagyis jelen pillanatban évi 24 millió forint. Ha a cég kizárólag kiskereskedelemmel foglalkozik, akkor a minimálbér ötvenszerese, vagyis ebben az évben 120 millió forint. Az átalányadó egész évre választható; tört év induláskor a bevételi határt arányosítani kell, 365 nappal számítva az évet.

Az átalányadózó vállalkozók személyi jövedelemadót, TB-járulékot és szociális hozzájárulási adót kötelesek fizetni, aminek alapja a bevétel költségátalánnyal, illetve a mentesített adóalappal csökkentett része.

Lényeges tudnivaló, hogy a befizetendő TB-járuléknak és a szociális hozzájárulási adónak akkor is el kell érnie minimálbér, illetve a bérminimum után fizetendő összeget, ha egyébként az adóalap ennél alacsonyabb, SZJA viszont csak az adóalap erejéig fizetendő. Ez utóbbitól csak akkor lehet eltérni, ha a vállalkozó:

  • rendelkezik legalább 36 órás munkaviszonnyal, ahol megfizetik utána a minimális TB-járulékot és szociális hozzájárulási adót, vagy
  • nappali tagozaton tanul, vagy
  • nyugdíjas.

Fontos azzal is tisztában lenni, hogy az átalányadózás esetében sokkal bonyolultabb az adminisztráció, ami nagy terhet ró a könyvelőkre is, hiszen nyilván kell tartani a számlákat, a havi járulékbevallást be kell adni abban az esetben is, ha nincs fizetnivaló, de, ha van, akkor havonta ki kell számolni az adó és járulék összegét, és el kell készíteni az ehhez a szükséges dokumentumokat is, emellett pedig természetesen éves SZJA-bevallást is kell készíteni.

Előny viszont, hogy míg a KATA adózási formát használó vállalkozások nem részesülnek SZJA-kedvezményekben, illetve csak töredék szolgálati évet szereznek az öregségi nyugdíjjogosultságukhoz, az átalányadózók kedvezményeket vehetnek igénybe, és a nyugdíjkorhatár elérésekor nyugdíjba is mehetnek.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

7 gyakori kérdés a családosoknak járó adó-visszatérítésről

7 gyakori kérdés a családosoknak járó adó-visszatérítésről

2021.12.23.

Az adó-visszatérítés kapcsán felmerült néhány kérdés azok részéről, akik gyermeket nevelnek – az alábbiakban ezeket válaszoljuk meg.

Tovább olvasom
Hogyan tudjuk visszaigényelni az szja-t?

Hogyan tudjuk visszaigényelni az szja-t?

2021.12.28.

Minden családi kedvezményre jogosultnak jár adó-visszatérítés a kormány ígérete szerint. Az adó-visszatérítést a gazdaság jó teljesítményéhez kötötték, és úgy tűnik, ez teljesülni is fog. Kapunk adó-visszatérítést. Lesznek azonban olyanok, akiknek nyilatkozniuk kell erről. Utánajártunk, hogyan tudjuk visszaigényelni az szja-t.

Tovább olvasom