Hirdetés

A leggyakoribb hibák lakásvásárlás során

2022.05.30.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. május 30. 12:04

Lakásvásárláskor hibák tömkelegét követheted el, amik akár anyagi károkat is okozhatnak neked, ezért érdemes minden apró részletre figyelned.

A leggyakoribb hibák lakásvásárlás során

A lakásvásárlási hibák száma közelít a végtelenhez, de szerencsére sokkal kevesebb azok száma, amelyek viszonylag gyakran fordulnak elő. Ha azonban felkészülten vágsz bele, és elolvasod az alábbiakban összegyűjtött hibákat, illetve elkerülésük módjait, akkor biztos lehetsz benne, hogy gond nélkül jutsz majd hozzá az új otthonodhoz.

Írd össze, hogy mit szeretnél!

Sokan anélkül vásárolnak, hogy valóban tudnák, mit is szeretnének igazán; ez a leggyakoribb hiba lakásvásárlás során. Ha nem vagy tisztában a saját igényeiddel, és nem ezek mentén keresel lakást, akkor könnyen belefuthatsz abba a hibába, hogy néhány éven belül már újra az ingatlanvásárláson töröd a fejed.

Éppen ezért állíts össze egy listát, hogy mik az alapvető elvárásaid a lakással szemben, illetve mik azok az extrák, amik ezeken felül még fontosak lehetnek! Mindig számolj azzal is, hogy bővülhet a család, vagy, hogy előbb-utóbb több helyre lesz szükséged, tehát valamivel nagyobb lakásra essen a választásod, mint amekkora „éppen elég”!

Persze az anyagiaknak ebbe is van beleszólásuk, ám a lényeg, hogy próbálj meg törekedni az optimális megoldásra!

Ne siesd el!

Hacsak nem egy alkalmi vételről van szó, hagyj időt magadnak arra, hogy megtalálhasd a legjobb lakást, a legmegfelelőbb hitelkonstrukciót és a legjobb ügyvédet is! Számtalan elintéznivalód lesz a keresés alatt is, és ha nem figyelsz, könnyen követsz majd el lakásvásárlási hibákat. Beszélj a szomszédokkal, tudj meg mindent a társasház anyagi helyzetéről, a lakókról és a lehetőségekről, emellett pedig ne felejtsd el egy szakemberrel is megnézetni a kiválasztott ingatlant, és ellenőrizd, hogy a tulajdoni lap tartalma megegyezik-e a valósággal!

Nézz meg minél több ingatlant!

Sajnos igen sokan követik el azt a lakásvásárlási hibát, hogy a legelső ingatlannál megállnak, és meg is vásárolják azt. Fogadd el, hogy nem létezik szerelem első látásra; akármennyire is megtetszik a legelső ingatlan, tekints meg többet is, hiszen csak így tudod felmérni a lehetőségeidet!

Ne lelkesedj, de ne is fanyalogj!

Amikor megtekintesz egy ingatlant, a legjobb, ha közömbösnek mutatod magad, akár az eladó, akár csak az ingatlanos van ott veled. Ha ugyanis lelkesedsz, azzal felverheted az árat, ha viszont leszólsz mindent, az eladó akár meg is tagadhatja, hogy neked adja el az ingatlant. Mutass rá a hibákra, tegyél fel minél több, lényeges kérdést, de maradj racionális!

Alkudj!

Ezt talán ki sem kell fejteni; ne menj bele a kiírt vételárba, hanem legalább 5%-ot próbálj meg lealkudni! Ha nem sikerül, rosszabbul nem jársz, ha viszont igen, akár milliókat is megtakaríthatsz.

Kérdezz rá, mit tartalmaz az ingatlan ára!

Ez a leggyakoribb hibák egyike. Amikor megtekintesz egy lakást, minden szép és jó, amikor pedig költöznél, akkor fedezed fel, hogy eltűnt a konyhabútor, a terasz árnyékolója és a gardrób, holott egy elviekben üres lakást néztél meg, amit már felkészítettek az eladásra. Előzd meg a meglepetéseket, és kérdezz rá, mi marad és mit visznek; ez akár jó alkualap is lehet!

Gondolj a későbbi eladhatóságra is!

Mielőtt megvennél egy ingatlant, mindenképpen érdemes átgondolnod, hogy később hogyan tudod majd értékesíteni azt. Ha rossz a környék, zajos utcára nyílnak az ablakok, vagy más probléma akad, akkor ez akár csökkentheti is az ingatlan árát, emellett pedig meg is hosszabbíthatja az értékesítési időt, sőt, akár eladhatatlanná is teheti az ingatlant, bár ez napjainkban, a dübörgő lakáspiac korában nem túl valószínű.

Keresd meg a legolcsóbb lakáshitelt!

Ha hitelből vásárolsz, akkor fontos, hogy ne a legelső ajánlatot válaszd, hanem hagyj magadnak időt a lehető legjobb hitelkonstrukció kiválasztására is! Oldalunkon válogatott ajánlatokat találsz, és könnyedén össze is hasonlíthatod őket. Ha megtaláltad azt, ami minden tekintetben megfelel az elvárásaidnak, indítsd el a hiteligénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

akolcson.hu szolgáltatása, miért jó?

akolcson.hu szolgáltatása, miért jó?

2018.11.04.

Előbb-utóbb mindenki kerül olyan helyzetbe, hogy hitelt kell felvennie, mert meg szeretne vásárolni valamit, amire nem elég a megtakarítása. Lehet ez lakás, autó, utazás, vagy bármi, ami nagyobb összegbe kerül. Az akolcson.hu pont ebben nyújt neked segítésget.

Tovább olvasom
Milyen feltételekkel igényelhető a Takarék Otthon Lakáshitel?

Milyen feltételekkel igényelhető a Takarék Otthon Lakáshitel?

2021.10.20.

Nem mindenki jogosult állami támogatásra. Ingatlant mégis sokan vásárolnánk. Az is lehet, hogy már van ingatlanunk, de azt bővítenénk, korszerűsítenénk, vagy szívesen felújítnánk. Szükségünk lehet kiszámítható megoldásra fészekrakáshoz. A Takarék Otthon Lakáshitel kiváló partner lehet ebben.

Tovább olvasom
Megjelent az első piaci zöld lakáshitel

Megjelent az első piaci zöld lakáshitel

2022.08.30.

A szomszéd kertje mindig zöldebb – tartja a mondás, de a piaci zöld lakáshitel segítségével, most a mi otthonunk lehet a legzöldebb. Nem a színét, hanem a fenntarthatóságát és az energiahatékonyságát illetően.

Tovább olvasom
Lakáshitel önerő nélkül

Lakáshitel önerő nélkül

2020.01.20.

Lakásvásárlás előtt állsz, és hitelből szeretnéd megoldani? Megoldható! Nincs megtakarításod? Akkor viszont már falakba ütközhetsz, hiszen a lakáshitel önerő nélkül nem vehető fel a JTM szabályozás erre vonatkozó passzusa miatt. De természetesen léteznek kiskapuk, amiken át eljuthatsz az áhított célig. Mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom