fbpx
Hirdetés

A leggyakoribb családi pénzügyi hibák

2022.02.07.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. február 7. 13:16

Családi pénzügyi hibák minden egyes családnál megtalálhatóak – hol több, hol kevesebb. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribbakat, hogy könnyebben elkerülhesd őket.

A leggyakoribb családi pénzügyi hibák

A családi pénzügyi hibák persze nem csak családoknál fordulhatnak elő; ha egyedülálló vagy, akkor is elkövetheted őket, vagy hasonlókat, tehát mindenkinek érdemes elolvasnia a következőket. E hibák ugyanis komoly hátrányokat és problémákat is okozhatnak, ha nem figyelsz oda rájuk, illetve nem küszöbölöd ki őket, és a problémák a bankszámlád állapotán látszanak majd meg.

A pénz megfelelő kezelésének képessége nem olyasmi, amivel minden ember együtt születik; ezt bizony tanulni kell, a megtanultakat pedig tudatosan és folyamatosan alkalmazni a sikeres pénzügyek érdekében. Sajnos ehhez a témához rengeteg tévhit is kapcsolódik, amelyeket el kell oszlatni, különben rányomják a bélyegüket az egész életedre.

A nyugodt élethez és a rendezett anyagi körülményekhez ugyanis sokszor nem még magasabb fizetésre van szükség, csupán nagyobb tudatosságra a pénzügyek terén. Az alábbi hibák elkerülésével Te is könnyedén léphetsz erre az útra.

Beszéljetek a pénzügyekről!

Az anyagi helyzetetek nem illem kérdése, hanem húsbavágó probléma, éppen ezért tegyétek félre a pénzügyekről való beszéd tabuját, és minden egyes apróságot tárgyaljatok meg a beérkező jövedelmektől kezdve, egészen a legapróbb kiadásokig! Ahhoz, hogy sikerüljön a megfelelő mederbe terelnetek a család pénzügyeit, beszélni kell róluk: kérdezni, egyeztetni, egyezkedni és tervezni, hogy az ezekhez kapcsolódó problémák és feladatok megoldhatóak legyenek.

Kövessétek a kiadásaitokat!

Ez egyedülállók számára is fontos, hiszen azzal, hogy követed a kiadásaidat, csak rendezettebbé teszed a pénzügyeidet, ám egy család esetében kiemelkedően fontos. Ha közös a bankszámla, akkor különösen lényeges, hogy mindketten tudjátok, mire megy el a pénzetek.

Szerencsére a kiadások követése nem nehéz feladat, hiszen akár papíron, egy Excel táblázatban, vagy mobiltelefonra telepíthető applikációban is elvégezhető, naponta mindössze néhány percet vesz igénybe, és számos segítő cikket is olvashatsz a témában – oldalunk blogjában is találsz ilyet.

Szabjátok meg a határokat!

Ahogy Shakespeare A windsori víg asszonyok című művében is elhangzik: “Íme, pénz: költsd rá; költsd rá; költs rá többet is; költsd rá minden vagyonomat!” Sokak hitvallása ez, vagyis hogy ameddig csak tart a pénzük, költik azt, a magyarázat pedig, hogy élvezni akarják a munkájuk gyümölcsét. Abszolút érthető – valahol –, ám ebből komoly hátrányok származhatnak a későbbiekben.

A határok megszabásával nem történhet meg, hogy valamire nem marad pénz, plusz a hirtelen jött kiadásokat is meg lehet oldani; ilyen lehet például egy elromlott háztartási eszköz javíttatása, vagy pótlása. A kiadások követésével persze a határok megszabása is könnyebben megy, tehát az előbbi ponttal kell mindenképp kezdeni.

Képezzetek pénzügyi tartalékot!

A pénzügyi tervezés része – és egyik legfontosabb célja – a tartalékképzés is, mivel sajnos számtalan olyan helyzet állhat elő, ami miatt azonnal szükség van egy viszonylag nagyobb összegre. Nem kell a legrosszabbra gondolni, hiszen lehet ez egy – fentebb is említett – meghibásodás is, de persze jó, ha tisztában vagy vele, hogy akár egy haláleset, baleset, betegség, vagy munkanélküliség is okozhat súlyos anyagi gondokat.

Annak érdekében, hogy az ilyen esetekben kezelni tudjátok a problémákat, fontos, hogy legalább három-, de inkább hathavi megélhetést fedező tartalékkal rendelkezzetek. Első hallásra talán soknak tűnhet, de kis lépésekben haladva viszonylag könnyű egy ekkora pénzügyi tartalékot képezni, csupán egy megfelelő pénzügyi tervre van szükség hozzá.

Ha a fentebb felsorolt lépéseket kihagyod, akkor a hibák egymásba kapcsolódnak, és olyan pénzügyi csapdába terelnek téged és a családodat, amikből nem csak hosszadalmas a kikecmergés, de a gyermekeidre is hatással lesznek. Kíméld meg őket is és magadat is a nehézségektől, és kezdd el minél hamarabb tudatosan kezelni a pénzügyeidet!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 21,00%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Anyagi biztonság – hogyan érhetjük el?

Anyagi biztonság – hogyan érhetjük el?

2021.01.27.

Az anyagi biztonságra való törekvés igénye mindenkiben ott lapul, csupán nem mindenki tesz érte. Ha Te szeretnél, olvasd el alábbi írásunkat!

Tovább olvasom
El szeretnél költözni otthonról? Adunk pár pénzügyi tippet!

El szeretnél költözni otthonról? Adunk pár pénzügyi tippet!

2021.02.18.

Ha el szeretnél költözni otthonról, de csak magadra számíthatsz, akkor nehéz dolgod lesz. Az alábbi cikkel ehhez nyújtunk neked segítséget.

Tovább olvasom
Mikor és mennyi zsebpénzt adjuk a gyereknek?

Mikor és mennyi zsebpénzt adjuk a gyereknek?

2021.02.24.

A zsebpénz kérdése sokaknál okoz dilemmát, hiszen nem tudják, hogy jó-e, ha a gyerek rendszeresen kapja, vagy inkább nem kéne adni.

Tovább olvasom
Öt gyakran felmerülő pénzügyi kérdés

Öt gyakran felmerülő pénzügyi kérdés

2021.02.09.

A pénz nem boldogít – tartja a mondás. Legalábbis önmagában nem. Viszont ha nincs pénz, az sokszor boldogtalanná teszi az embert. Mindenesetre a hétköznapjaink szerves része, ebből tudunk ételt rakni az asztalra, ebből tudjuk fenntartani az otthonunkat, autónkat. A gyakran felmerülő pénzügyi kérdés, hogy hogyan tudnánk többet szerezni belőle, vagy legalábbis spórolni azzal, amink van.

Tovább olvasom