fbpx
Hirdetés

A Babaváró hitel igénylési feltételei 2022-ben

2022.08.09.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 9. 11:24

Az igénylési feltételek 2022-ben minimálisan módosultak a Babaváró hitelnél; az alábbiakból mindent megtudhatsz, ami ezzel kapcsolatos.

A Babaváró hitel igénylési feltételei 2022-ben

A Babaváró hitel igénylési feltételei 2022-ben közel azonosak, mint tavaly, mindössze néhány apró változtatás történt, amelyek azonban épp elég fontosak ahhoz, hogy írjunk róluk, hiszen a Babaváró hitel még mindig az egyik legnépszerűbb konstrukció, és ez még annak ellenére is igaz, hogy a kezdeti rohamhoz képest mostanra alaposan megcsappant az érdeklődés iránta.

A Babaváró hitel ugyanis számos kedvezményt nyújt, mint például a kamatmentességet – az első öt évben biztosan, utána a gyermek megszületésétől függően –, a tartozás elengedését, vagy épp a törlesztés 3 éves felfüggesztését.

Ezek közül a tartozáselengedés a leginkább vonzó, hiszen akár 10 millió forint is igényelhető, amelynek egy részét ugyan szinte biztosan vissza fogjuk fizetni, ám a maradék még így is tetemes összeg. A lényege, hogy a második gyermek megszületése után a fennálló tőketartozás 30%-a, a harmadik után pedig a teljes összeg támogatássá alakul, azaz nem kell visszafizetni.

A szüneteltetést a gyermekek megszületésekor lehet igényelni, és a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jóváhagyás után következő három évben a törlesztés szünetel. Az első gyermek születése után – ha igénybe vettük a szüneteltetést – a futamidő meghosszabbodik három évvel, azaz a szüneteltetés idejével, a második gyermek születésekor azonban már nem hosszabbítják meg a futamidőt. A harmadik gyermek születésekor a hátralévő kölcsön elengedésre kerül.

Fontos, hogy ha ikrek születnek, a törlesztés felfüggesztését 5 évre lehet kérni!

Igénylési feltételek 2022-ben

A kölcsönhöz természetesen csak akkor juthatunk hozzá, ha teljesítjük mind az állam, mind a bank által támasztott kritériumokat. A Babaváró hitel igénylési feltételei 2022-ben a következők:

  • kizárólag házaspárok igényelhetik a támogatást,
  • a feleség már betöltötte a 18. életévét, de a 41. életévét még nem,
  • rendelkeznek állandó, bejelentett, magyarországi lakcímmel,
  • legalább az egyikük rendelkezik 3 éves, folyamatos TB-jogviszonnyal,
  • egyiküknek sem lehet 5 ezer forintot meghaladó köztartozása,
  • egyikük sem lehet büntetett előéletű.

Emellett természetesen a Babaváró hitel esetében is alapvető elvárás, hogy a pár egyik tagja sem szerepelhet aktív státuszban a negatív KHR listán, de sok bank a passzív státuszú ügyfeleket is elutasítja, holott elviekben a Babaváró hitelt ők megkaphatnák.

A TB-jogviszonyra érdemes részletesebben is kitérni, mivel az ezzel kapcsolatos elvárások nem csak bonyolultak, de nehezen teljesíthetőek is. A jogviszonynak folyamatosnak kell lennie, de természetesen ez nem zárja ki a munkahely-váltást, csupán arra kell figyelni, hogy a két munkahely között nem telhet el több 30 napnál.

TB-jogviszonyként a munkahely mellett elfogadható az is, ha a törvény szerint biztosítottak vagyunk, azaz például, ha magunknak fizetjük a TB-t, viszont a közmunkaprogramban eltöltött időszakból legfeljebb csak 1 év számíthat bele. Emellett elfogadják a felsőoktatási intézményben, nappali képzés keretében folytatott tanulói jogviszonyt is, és ennek befejezése után 6 hónap kihagyásra van lehetőség.

Fontos tudni, hogy az igénylést megelőző 180 napban kizárólag a hazai munkaviszony, illetve a vállalkozói jogviszony fogadható el, azaz például egyetemistaként, vagy külföldön dolgozóként nem kaphatjuk meg a Babaváró hitelt.

A bankok igénylési feltételei 2022-ben nem változtak

A szokásos igénylési feltételeket a Babaváró hitel esetében is teljesíteni kell, hiszen a kölcsön kizárólag a kereskedelmi bankokban igényelhető. A pénzintézetek saját kritériumai részben megegyeznek a fentebb felsoroltakkal; a különbségek a következők:

  • A bank vizsgálja a jövedelmet a JTM szabályozás alapján, azaz elegendő jövedelemmel kell rendelkezni ahhoz, hogy annak maximum 50%-a legyen a hitel törlesztőrészlete.
  • A különböző jövedelmeket eltérően kezelik, vagyis létezik elsődleges és másodlagos jövedelem. Az előbbi önmagában is elfogadható, az utóbbi csak az előbbivel együtt.
  • A határozatlan munkaviszonyt előnyben részesítik a határozottal szemben; az utóbbira más elvárások vonatkoznak.

Ezek lennének a Babaváró hitel igénylési feltételei 2022-ben. Ha szeretnéd igényelni, hasonlítsd össze a bankok ajánlatait oldalunkon, majd indítsd el az igénylést online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 21,00%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Babaváró hitel gyermek nélkül lehetséges?

Babaváró hitel gyermek nélkül lehetséges?

2019.12.19.

A babaváró hitel népszerűsége a banki jelentések alapján kezd alábbhagyni, hiszen – ahogy a média állítja – azok, akik jogosultak voltak rá, már igényelték. Mi szembe mennénk ezzel az állítással, hiszen sok házaspár lehet még, akik jogosultak, csupán nem kaptak megfelelő tájékoztatást. Rengeteg ifjú pár akad, akik még csupán ketten vannak, de tervezik a család bővítését; ez a cikk nekik szól, hiszen a babaváró hitel gyermek nélkül is lehetséges igényelni.

Tovább olvasom
A Babaváró hitel buktatói

A Babaváró hitel buktatói

2021.09.22.

A Babaváró hitel egy államilag támogatott kölcsönfajta. A hagyományos személyi kölcsönöktől az különbözteti meg, hogy rendkívül kedvező feltételekkel jutathatunk hozzá az akár tíz millió forinthoz. A kedvezményeknek azonban ára van. Már a hozzájutásnál is teljesítenünk kell bizonyos feltételeket, sőt, a kedvezményeket a futamidő alatt is elveszíthetjük. Hogyan tarthatjuk meg a futamidő végéig a kölcsön kamatmentes jellegét? Mit nem tehetünk meg közben? Megvizsgáltuk a Babaváró hitel buktatóit.

Tovább olvasom
Babaváró hitel megszüntetése – hogyan történik?

Babaváró hitel megszüntetése – hogyan történik?

2020.02.28.

Ha érdeklődsz a babaváró hitel iránt, vagy már fel is vetted, akkor biztosan sok cikket olvastál már a témában. Mi is, de számunkra ez úgymond „munkaköri kötelesség”, viszont sehol sem találtunk olyan összefoglalást, ami azt taglalná, hogy hogyan is történik a babaváró hitel megszüntetése. Épp ezért az alábbiakban ennek pótlását olvashatod.

Tovább olvasom
Januártól 100% önerő lehet a babaváró hitel

Januártól 100% önerő lehet a babaváró hitel

2021.12.10.

Önerő lehet a babaváró hitelből, méghozzá teljes egészében, de csak 2022. január 1.-től kezdődően – érdemes tehát készülni!

Tovább olvasom