Hirdetés

A Babaváró hitel igénylési feltételei 2022-ben

2022.08.09.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 9. 11:24

Az igénylési feltételek 2022-ben minimálisan módosultak a Babaváró hitelnél; az alábbiakból mindent megtudhatsz, ami ezzel kapcsolatos.

A Babaváró hitel igénylési feltételei 2022-ben

A Babaváró hitel igénylési feltételei 2022-ben közel azonosak, mint tavaly, mindössze néhány apró változtatás történt, amelyek azonban épp elég fontosak ahhoz, hogy írjunk róluk, hiszen a Babaváró hitel még mindig az egyik legnépszerűbb konstrukció, és ez még annak ellenére is igaz, hogy a kezdeti rohamhoz képest mostanra alaposan megcsappant az érdeklődés iránta.

A Babaváró hitel ugyanis számos kedvezményt nyújt, mint például a kamatmentességet – az első öt évben biztosan, utána a gyermek megszületésétől függően –, a tartozás elengedését, vagy épp a törlesztés 3 éves felfüggesztését.

Ezek közül a tartozáselengedés a leginkább vonzó, hiszen akár 10 millió forint is igényelhető, amelynek egy részét ugyan szinte biztosan vissza fogjuk fizetni, ám a maradék még így is tetemes összeg. A lényege, hogy a második gyermek megszületése után a fennálló tőketartozás 30%-a, a harmadik után pedig a teljes összeg támogatássá alakul, azaz nem kell visszafizetni.

A szüneteltetést a gyermekek megszületésekor lehet igényelni, és a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jóváhagyás után következő három évben a törlesztés szünetel. Az első gyermek születése után – ha igénybe vettük a szüneteltetést – a futamidő meghosszabbodik három évvel, azaz a szüneteltetés idejével, a második gyermek születésekor azonban már nem hosszabbítják meg a futamidőt. A harmadik gyermek születésekor a hátralévő kölcsön elengedésre kerül.

Fontos, hogy ha ikrek születnek, a törlesztés felfüggesztését 5 évre lehet kérni!

Igénylési feltételek 2022-ben

A kölcsönhöz természetesen csak akkor juthatunk hozzá, ha teljesítjük mind az állam, mind a bank által támasztott kritériumokat. A Babaváró hitel igénylési feltételei 2022-ben a következők:

  • kizárólag házaspárok igényelhetik a támogatást,
  • a feleség már betöltötte a 18. életévét, de a 41. életévét még nem,
  • rendelkeznek állandó, bejelentett, magyarországi lakcímmel,
  • legalább az egyikük rendelkezik 3 éves, folyamatos TB-jogviszonnyal,
  • egyiküknek sem lehet 5 ezer forintot meghaladó köztartozása,
  • egyikük sem lehet büntetett előéletű.

Emellett természetesen a Babaváró hitel esetében is alapvető elvárás, hogy a pár egyik tagja sem szerepelhet aktív státuszban a negatív KHR listán, de sok bank a passzív státuszú ügyfeleket is elutasítja, holott elviekben a Babaváró hitelt ők megkaphatnák.

A TB-jogviszonyra érdemes részletesebben is kitérni, mivel az ezzel kapcsolatos elvárások nem csak bonyolultak, de nehezen teljesíthetőek is. A jogviszonynak folyamatosnak kell lennie, de természetesen ez nem zárja ki a munkahely-váltást, csupán arra kell figyelni, hogy a két munkahely között nem telhet el több 30 napnál.

TB-jogviszonyként a munkahely mellett elfogadható az is, ha a törvény szerint biztosítottak vagyunk, azaz például, ha magunknak fizetjük a TB-t, viszont a közmunkaprogramban eltöltött időszakból legfeljebb csak 1 év számíthat bele. Emellett elfogadják a felsőoktatási intézményben, nappali képzés keretében folytatott tanulói jogviszonyt is, és ennek befejezése után 6 hónap kihagyásra van lehetőség.

Fontos tudni, hogy az igénylést megelőző 180 napban kizárólag a hazai munkaviszony, illetve a vállalkozói jogviszony fogadható el, azaz például egyetemistaként, vagy külföldön dolgozóként nem kaphatjuk meg a Babaváró hitelt.

A bankok igénylési feltételei 2022-ben nem változtak

A szokásos igénylési feltételeket a Babaváró hitel esetében is teljesíteni kell, hiszen a kölcsön kizárólag a kereskedelmi bankokban igényelhető. A pénzintézetek saját kritériumai részben megegyeznek a fentebb felsoroltakkal; a különbségek a következők:

  • A bank vizsgálja a jövedelmet a JTM szabályozás alapján, azaz elegendő jövedelemmel kell rendelkezni ahhoz, hogy annak maximum 50%-a legyen a hitel törlesztőrészlete.
  • A különböző jövedelmeket eltérően kezelik, vagyis létezik elsődleges és másodlagos jövedelem. Az előbbi önmagában is elfogadható, az utóbbi csak az előbbivel együtt.
  • A határozatlan munkaviszonyt előnyben részesítik a határozottal szemben; az utóbbira más elvárások vonatkoznak.

Ezek lennének a Babaváró hitel igénylési feltételei 2022-ben. Ha szeretnéd igényelni, hasonlítsd össze a bankok ajánlatait oldalunkon, majd indítsd el az igénylést online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Szükséges dokumentumok a babaváró hitelhez

Szükséges dokumentumok a babaváró hitelhez

2019.07.24.

Szinte mindent tudunk már a babaváró hitelről: a feltételeit, az igénylés menetét, a kedvezmények mértékét, stb., ám arról már sokkal kevesebb szó esik, hogy mik a szükséges dokumentumok a babaváró hitelhez. Jelen cikkünkben erre adunk választ; az alábbiakban tételesen felsoroljuk Neked, hogy miket kell feltétlenül beszerezned.

Tovább olvasom
Falusi CSOK és babaváró hitel együttesen igényelhető?

Falusi CSOK és babaváró hitel együttesen igényelhető?

2019.09.04.

Az utóbbi években egyre több támogatáshoz juthatnak a családosok, hála a Családvédelmi Akciótervnek. Számos kedvezményt vehetnek igénybe, amik közül kiemelkedik a falusi CSOK és a babaváró hitel, mint a legutóbbi idők slágerei.

Tovább olvasom
Mi a babaváró hitel?

Mi a babaváró hitel?

2020.06.15.

Rengeteg szó esik mostanában a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) köréről. A népszerű állami támogatás mellett egyik másik program – a maximum 10 millió forintos, szabad felhasználású kölcsön – is igen felkapott téma. Mi a babaváró hitel?

Tovább olvasom
Igényelhetünk egyetemistaként babaváró hitelt?

Igényelhetünk egyetemistaként babaváró hitelt?

2021.08.29.

Egyetemista vagy, és szeretnél babaváró hitelt igényelni? Nincs akadálya, ha teljesíted a feltételeket!

Tovább olvasom