fbpx

A Babaváró hitel igénylési feltételei 2022-ben

2022.08.09.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 9. 11:24

Az igénylési feltételek 2022-ben minimálisan módosultak a Babaváró hitelnél; az alábbiakból mindent megtudhatsz, ami ezzel kapcsolatos.

A Babaváró hitel igénylési feltételei 2022-ben

A Babaváró hitel igénylési feltételei 2022-ben közel azonosak, mint tavaly, mindössze néhány apró változtatás történt, amelyek azonban épp elég fontosak ahhoz, hogy írjunk róluk, hiszen a Babaváró hitel még mindig az egyik legnépszerűbb konstrukció, és ez még annak ellenére is igaz, hogy a kezdeti rohamhoz képest mostanra alaposan megcsappant az érdeklődés iránta.

A Babaváró hitel ugyanis számos kedvezményt nyújt, mint például a kamatmentességet – az első öt évben biztosan, utána a gyermek megszületésétől függően –, a tartozás elengedését, vagy épp a törlesztés 3 éves felfüggesztését.

Ezek közül a tartozáselengedés a leginkább vonzó, hiszen akár 10 millió forint is igényelhető, amelynek egy részét ugyan szinte biztosan vissza fogjuk fizetni, ám a maradék még így is tetemes összeg. A lényege, hogy a második gyermek megszületése után a fennálló tőketartozás 30%-a, a harmadik után pedig a teljes összeg támogatássá alakul, azaz nem kell visszafizetni.

A szüneteltetést a gyermekek megszületésekor lehet igényelni, és a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jóváhagyás után következő három évben a törlesztés szünetel. Az első gyermek születése után – ha igénybe vettük a szüneteltetést – a futamidő meghosszabbodik három évvel, azaz a szüneteltetés idejével, a második gyermek születésekor azonban már nem hosszabbítják meg a futamidőt. A harmadik gyermek születésekor a hátralévő kölcsön elengedésre kerül.

Fontos, hogy ha ikrek születnek, a törlesztés felfüggesztését 5 évre lehet kérni!

Igénylési feltételek 2022-ben

A kölcsönhöz természetesen csak akkor juthatunk hozzá, ha teljesítjük mind az állam, mind a bank által támasztott kritériumokat. A Babaváró hitel igénylési feltételei 2022-ben a következők:

  • kizárólag házaspárok igényelhetik a támogatást,
  • a feleség már betöltötte a 18. életévét, de a 41. életévét még nem,
  • rendelkeznek állandó, bejelentett, magyarországi lakcímmel,
  • legalább az egyikük rendelkezik 3 éves, folyamatos TB-jogviszonnyal,
  • egyiküknek sem lehet 5 ezer forintot meghaladó köztartozása,
  • egyikük sem lehet büntetett előéletű.

Emellett természetesen a Babaváró hitel esetében is alapvető elvárás, hogy a pár egyik tagja sem szerepelhet aktív státuszban a negatív KHR listán, de sok bank a passzív státuszú ügyfeleket is elutasítja, holott elviekben a Babaváró hitelt ők megkaphatnák.

A TB-jogviszonyra érdemes részletesebben is kitérni, mivel az ezzel kapcsolatos elvárások nem csak bonyolultak, de nehezen teljesíthetőek is. A jogviszonynak folyamatosnak kell lennie, de természetesen ez nem zárja ki a munkahely-váltást, csupán arra kell figyelni, hogy a két munkahely között nem telhet el több 30 napnál.

TB-jogviszonyként a munkahely mellett elfogadható az is, ha a törvény szerint biztosítottak vagyunk, azaz például, ha magunknak fizetjük a TB-t, viszont a közmunkaprogramban eltöltött időszakból legfeljebb csak 1 év számíthat bele. Emellett elfogadják a felsőoktatási intézményben, nappali képzés keretében folytatott tanulói jogviszonyt is, és ennek befejezése után 6 hónap kihagyásra van lehetőség.

Fontos tudni, hogy az igénylést megelőző 180 napban kizárólag a hazai munkaviszony, illetve a vállalkozói jogviszony fogadható el, azaz például egyetemistaként, vagy külföldön dolgozóként nem kaphatjuk meg a Babaváró hitelt.

A bankok igénylési feltételei 2022-ben nem változtak

A szokásos igénylési feltételeket a Babaváró hitel esetében is teljesíteni kell, hiszen a kölcsön kizárólag a kereskedelmi bankokban igényelhető. A pénzintézetek saját kritériumai részben megegyeznek a fentebb felsoroltakkal; a különbségek a következők:

  • A bank vizsgálja a jövedelmet a JTM szabályozás alapján, azaz elegendő jövedelemmel kell rendelkezni ahhoz, hogy annak maximum 50%-a legyen a hitel törlesztőrészlete.
  • A különböző jövedelmeket eltérően kezelik, vagyis létezik elsődleges és másodlagos jövedelem. Az előbbi önmagában is elfogadható, az utóbbi csak az előbbivel együtt.
  • A határozatlan munkaviszonyt előnyben részesítik a határozottal szemben; az utóbbira más elvárások vonatkoznak.

Ezek lennének a Babaváró hitel igénylési feltételei 2022-ben. Ha szeretnéd igényelni, hasonlítsd össze a bankok ajánlatait oldalunkon, majd indítsd el az igénylést online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

14,45%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Babaváró hitel 10 nap alatt? Lehetséges!

Babaváró hitel 10 nap alatt? Lehetséges!

2019.12.28.

Sajnos manapság még csak a személyi kölcsönök esetében érhető el az egy napon belüli folyósítás. A babaváró hitel pedig lényegesen bonyolultabb konstrukció, mint egy átlagos hiteltermék. Épp ezért nem érdemes abban reménykedni, hogy azonnal hozzájuthatunk. Ha a babaváró hitelt 10 nap alatt megkapjuk, akkor már mondhatjuk, hogy mindent jól csináltunk, és a bank sem gördített akadályokat az utunkba.

Tovább olvasom
Igényelhetünk egyetemistaként babaváró hitelt?

Igényelhetünk egyetemistaként babaváró hitelt?

2021.08.29.

Egyetemista vagy, és szeretnél babaváró hitelt igényelni? Nincs akadálya, ha teljesíted a feltételeket!

Tovább olvasom
Kiderült, mire fordítják legtöbben a Babaváró hitelt

Kiderült, mire fordítják legtöbben a Babaváró hitelt

2021.09.16.

A Babaváró kölcsön a kormány Otthonteremtési programjának Szent Grálja. A népszerűsége az indulása óta töretlen. Ennek a különleges kölcsönfajtának a célja, hogy a gyermekvállalás előtt álló házaspárokat támogassák.

Tovább olvasom
Babaváró hitel külföldön dolgozóknak – lehetséges?

Babaváró hitel külföldön dolgozóknak – lehetséges?

2021.03.19.

A babaváró hitel külföldön dolgozóknak is egy elérhető lehetőség, ám némileg másként, mint azoknak, akik itthon vállalnak munkát. Mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom