Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

A 10 legfontosabb hitelezési alapfogalom

2022.12.06.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. december 6. 12:38

Hitelezési alapfogalmakkal érdemes tisztában lenned, ha el szeretnél igazodni a kölcsönök világában – az alábbiakban a legfontosabbakat gyűjtöttük össze.

A 10 legfontosabb hitelezési alapfogalom

Hitel

A hitelek két csoportra bonthatóak: fogyasztási hitelekre és jelzáloghitelekre. Az előbbi kategóriába tartozik a személyi kölcsön, az áruhitel, a hitelkártya és a folyószámla-hitelkeret. Ezeket a hiteltípusokat szabadon felhasználhatjuk, és a felvételük nem igényli fedezet bevonását.

A jelzáloghitel ellenben fedezetes, cserébe viszont jóval nagyobb összegű, és a futamideje is sokkal hosszabb. Szintén létezik belőle szabadon felhasználható változat, de a többség hitelcélhoz kötött, azaz csak a hiteltípusnak megfelelő célra fordítható – ilyen például a lakáshitel.

Adós, adóstárs

Az adós a hitelt igénylő magánszemély, ő kapja a hitelösszeget, és neki kell azt visszafizetnie. Az adóstársra akkor van szükség, ha az adós egymaga nem tudná igényelni a szükséges hitelösszeget, de házastársak esetén mindkét felet be kell vonni a hitelügyletbe, vagyis az egyikük adós, a másikuk pedig mindenképp adóstárs lesz.

Kamat

Szintén fontos hitelezési alapfogalom a kamat, ami gyakorlatilag a hitel ára, ám nem keverendő össze a hitel teljes költségével. Kamatot minden napra számolnak, de csak havonta, vagy egyes hiteleknél negyedévente-évente kell fizetni.

A kamatozás lehet a futamidő végéig fix, illetve változó is; ez utóbbi kategória hiteleinél úgynevezett – 5, 10, stb. éves – kamatperiódusokat jelölnek ki, amelyek végeztével a kamat emelkedhet, de akár csökkenhet is.

Annuitás

Az annuitás egyenlő részletekben történő törlesztést jelent, tehát az annuitásos kölcsönök esetében minden egyes hónapban ugyanannyit kell fizetni. Ez kiszámíthatóságot, így pedig biztonságot jelent, ám érdemes tudni, hogy a tőketartozás és a kamat arányának változásával jár; egy annuitásos kölcsön esetében az első törlesztőrészletek szinte csak kamatot tartalmaznak, az arány pedig a futamidő felé haladva folyamatosan tolódik a tőke irányába.

Teljes Hiteldíj-Mutató

Az egyik legfontosabb hitelezési alapfogalom a Teljes Hiteldíj-Mutató. A THM egy éves százalékban kifejezett mutató, amely a hitel teljes költségének arányát határozza meg a hitelösszeghez viszonyítva. A THM az összehasonlíthatóságot szolgálja, és minden, a hitellel kapcsolatos költséget tartalmaz, így nem csak a kamatot, de az egyéb költségeket is. Fontos, hogy a THM alapvetően tájékoztató jellegű, hiszen a pontos adatot csak a futamidő és a hitelösszeg ismeretében lehet meghatározni.

Központi Hitelinformációs Rendszer, KHR

A KHR egy információs adatbázis, amely arra szolgál, hogy a bankok megismerhessék az igénylő hitelezési múltját és eladósodottsági mértékét, ezzel pedig segíti a hitelbírálatot, de a megbízható adósok számára is előny, hiszen olcsóbban juthatnak hitelhez.

Előtörlesztés

A hitelt a szerződésben meghatározott ütemben kell visszafizetni, ám el is lehet térni tőle, ha egy nagyobb összeggel szeretnénk csökkenteni a tőketartozásunkat; ez az előtörlesztés. Ennek előnye, hogy a visszafizetett összeg után nem szükséges kamatot fizetni, azaz jókora megtakarítás is elérhető a segítségével.

Végtörlesztés

Gyakorlatilag ugyanaz, mint az előtörlesztés, a különbséget a mérték jelenti, ugyanis végtörlesztésnél a teljes, még fennálló tartozás kiegyenlítésre kerül. Fontos tudni, hogy mind az előtörlesztés, mind a végtörlesztés díjköteles, bár egyes esetekben a bankok elengedhetik azt.

Kamatkockázat

A kamatkockázat kizárólag a változó kamatozású hiteleket érinti, hiszen a futamidő végéig fix kamatozású hiteleknél a törlesztőrészlet és a hitel teljes költsége ugyanakkora marad. A változó kamatozású hitelek esetében azonban változhat a futamidő alatt, a kamatperiódusok végén a hitel kamatlába, így pedig a költség is megemelkedhet, bár tény, hogy akár csökkenhet is.

Adósságcsapda

A 2008-as hitelválság ideje alatt merült fel először, de hiába az ellenintézkedések, napjainkban is előfordul annak ellenére, hogy a tudatos hitelfelvétel sokkal szélesebb körben ismer és elismert. Amennyiben rosszul mérjük fel a helyzetünket egy hitelfelvétel előtt, és a későbbiekben drasztikusan csökken a jövedelmünk, az kényszerhelyzetet teremt, hiszen vagy a család életkörülményei, vagy a hitel törlesztése kerülhet veszélybe. Sokan ilyenkor újabb hitel felvételével próbálnak szabadulni szorult helyzetükből, ami még súlyosabb eladósodáshoz vezet; ezt nevezzük adósságcsapdának, vagy adósságspirálnak.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Minden, amit a kombinált hitelekről tudni kell!

Minden, amit a kombinált hitelekről tudni kell!

2021.02.19.

A kombinált hitelek olyan konstrukciók, amelyek a kölcsönt valamilyen megtakarítással ötvözik; a legismertebb típus a jelzáloghitel és lakástakarék párosa.

Tovább olvasom
Hogyan tudjuk beszerezni a jövedelemigazolást?

Hogyan tudjuk beszerezni a jövedelemigazolást?

2021.01.25.

Egy jövedelemigazolás beszerzése egyszerű, ha alkalmazott vagy, vállalkozóként azonban nehezebb a dolgod. Lássuk a lépéseit!

Tovább olvasom
Összeszedtünk 5 tippet a lakáshitel felvételéhez

Összeszedtünk 5 tippet a lakáshitel felvételéhez

2019.11.25.

Akit egy kicsit is foglalkoztat a lakáspiac, az tudja, hogy ha eddig nem vásárolt lakást, akkor mostanára már szinte a lehetetlenre vállalkozik lakáshitel felvételekor. Az árak az egekben a hitelösszegek is egyre magasabbak. Gyakorlatilag már ott tartunk, hogy akinek nincs legalább 10-15 millió forintja, az nem is tud annyi hitelt felvenni, amiből meg tudna vásárolni egy budapesti lakást. Annak érdekében, hogy segítsünk egy kicsit ezen a helyzeten, összeszedtünk 5 tippet a lakáshitel felvételéhez, amelyeket az alábbiakban olvashatsz.

Tovább olvasom
Budapest Bank kölcsön, nálunk is megtalálható!

Budapest Bank kölcsön, nálunk is megtalálható!

2018.11.22.

Annak érdekében, hogy minél szélesebb választékot tudjunk mutatni a hozzánk látogatóknak kölcsönökből, igyekszünk bővíteni azon bankok listáját, ahol olyan hiteltermékeket lehet igényelni, amik számot tarthatnak az emberek érdeklődésére. A Budapest Bank kölcsön több konstrukciója elérhető oldalunkon, amivel megnöveljük az összehasonlítható hiteleink sorát, de röviden össze is foglaljuk, hogy mit lehet tudni róluk.

Tovább olvasom