Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Három százalék az infláció: változó kamatok?

2024.10.21.
Szerző: Ujvári Krisztina
Utoljára módosítva: 2024. október 21. 10:15

Az elmúlt időszakban jelentős javulás történt az infláció alakulásában, 2024-ben már 3 százalékos szinten mozog. Ez jelentős előrelépés a korábbi magas inflációhoz képest, ami 2023-ban még jóval magasabb volt. Sokakban felmerül a kérdés: miért nem követi a hitelkamatok csökkenése ezt az inflációs mérséklődést? És a kérdés jogos. Na és persze az is, hogy mikor várható, hogy a hitelek is olcsóbbak lesznek? Szakértőnk válaszol.

Három százalék az infláció: változó kamatok?

Az infláció és a kamatok összefüggése – egy kis gazdaságelmélet

A gazdasági elméletek szerint a csökkenő infláció együtt járhat a kamatok mérséklődésével.  Az inflációs nyomás enyhülése lehetővé teszi a jegybank számára, hogy csökkentse az irányadó kamatot, amely hosszú távon hat a lakossági hitelek kamatára is. 

Az elmúlt év során az infláció folyamatos csökkenése miatt sokan azt remélik, hogy a lakossági hitelek, a lakáshitelek és személyi kölcsönök, szintén olcsóbbá válhatnak. Az infláció tényleges csökkenése ellenére a hitelkamatok visszaesése azonban nem azonnali folyamat.

Ennek pedig több oka is van:

A banki nyereség biztosítása: A bankok a kamatokat nemcsak az infláció és az irányadó kamatok alapján határozzák meg, hanem figyelembe veszik saját költségeiket és nyereségüket is. A kamatcsökkenés tehát nem lineárisan követi az inflációs csökkenést, mivel a pénzintézetek igyekeznek fenntartani egy adott profitszintet.

Referenciakamatok alakulása: A hitelek kamatait befolyásoló referenciakamatok ugyan szintén csökkentek, de még mindig viszonylag magas szinten állnak. A hosszú lejáratú kölcsönök alapját képező kamat például 2023 elején még magas volt, 2024 elejére azonban ez csökkent, ami jelentős javulás, de még mindig magas a korábbi évekhez képest.

A kormány által bevezetett kamatplafon: 2022 októberében a magyar kormány kamatplafont vezetett be a lakáshitelekre, amely 2024-től egy adott maximális THM-et jelent. Bár ez korlátozza a bankok által alkalmazható kamatokat, a valóságban ez továbbra is viszonylag magas kamatszintet eredményez a hitelfelvevők számára.

De akkor mi várható 2024-ben?

Mivel az inflációs kilátások javultak, a hitelkamatok csökkenése várhatóan fokozatos folyamat lesz. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) már korábban megkezdte az irányadó kamat csökkentését, és a szakértők szerint ez a trend folytatódni fog. 

A jelenlegi irányadó kamat nem túl magas, de az elemzők arra számítanak, hogy az év végére tovább csökkenhet. Ennek hatása a hitelkamatokra azonban csak később, fokozatosan érzékelhető majd.

A lakáshitelek kamatainak csökkenését tovább befolyásolhatja a nemzetközi gazdasági helyzet, valamint a forint árfolyama is. A 2024-es év folyamán stabil forintárfolyam várható, ami pozitívan hathat a kamatcsökkentésekre. Azonban a piaci kockázatok és a gazdasági bizonytalanságok, például az EU-s forrásokhoz való hozzáférés kérdése, szintén befolyásolhatják a kamatok alakulását.

De mit tehetnek a hitelfelvevők?

Az Akölcsön pénzügyi szakértői szerint azok számára, akik már meglévő hitellel rendelkeznek, érdemes lehet figyelemmel kísérni a piaci kamatok változását, és adott esetben hitelkiváltást végrehajtani. 

A bankok közötti verseny miatt a hitelkiváltás kedvezőbb feltételeket hozhat, különösen akkor, ha a referenciakamatok tovább csökkennek. A hitelfelvétel előtt állók számára fontos, hogy alaposan mérlegeljék a jövőbeni kamatváltozások lehetőségét. 

Bár a jelenlegi kamatok még viszonylag magasak, a következő év során várható csökkenések hosszú távon előnyösebb feltételeket hozhatnak. 

Érdemes tehát a banki ajánlatok összehasonlítása mellett figyelemmel követni a kamatpiaci trendeket is, hogy a legkedvezőbb időpontban vehessünk fel kölcsönt.

Az infláció csökkenése kétségtelenül jó hír a magyar gazdaság számára, de a hitelkamatok mérséklődésére még várni kell. A jegybanki kamatvágások folytatódása, és a referenciakamatok további csökkenése javíthatja a hitelfelvevők helyzetét, de ez a folyamat lassabb, mint amit az inflációs adatok alapján várhatnánk. 

Az óvatos hozzáállás, és a piaci körülmények figyelése elengedhetetlen a kedvező hitelfeltételek eléréséhez.

Összefoglalva

Bár az infláció 2024-re 3%-ra csökkent, a hitelkamatok mérséklődése még várat magára. A banki költségek, referenciakamatok és a gazdasági helyzet miatt a kamatcsökkenés nem azonnali. A Magyar Nemzeti Bank irányadó kamatának csökkentése azonban fokozatosan enyhítheti a hitelkamatokat. A hitelfelvevőknek érdemes figyelemmel kísérni a piaci trendeket és szükség esetén hitelkiváltást fontolgatni.



Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Raiffeisen Személyi Kölcsön - Aktív számlahasználat

THM

12,0% - 19,2%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

11,17% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

10,36% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Emelkednek a bankszámladíjak az infláció miatt

Emelkednek a bankszámladíjak az infláció miatt

2023.03.17.

Emelkednek a bankszámladíjak is hamarosan, ami talán nem meglepő, tekintve a rekordmagas inflációt – lássuk, mire lehet számítani!

Tovább olvasom
Forint vagy euró alapú befektetés – melyiknél magasabb a várható hozam?

Forint vagy euró alapú befektetés – melyiknél magasabb a várható hozam?

2022.08.16.

A forint vagy euró alapú befektetés közötti választás nem egyszerű, és nem csak a várható hozam miatt érdemes alaposan megfontolni a döntést.

Tovább olvasom
Fordulat a lakáspiacon: csökkentek a lakásárak az elmúlt évben

Fordulat a lakáspiacon: csökkentek a lakásárak az elmúlt évben

2023.11.02.

Rég nem láttunk ilyet: csökkennek a lakásárak. A legtöbben nem is emlékszünk ilyen esetre. Mert eddig csak növekedés volt. De mi történt most? Miért csökkennek az árak? Mi állhat a háttérben? Rövid szakmai elemzés a lakásárak alakulásáról szakértőinktől.

Tovább olvasom
Érdemes-e várni jelenleg a személyi kölcsön igénylésével?

Érdemes-e várni jelenleg a személyi kölcsön igénylésével?

2022.09.02.

Személyi kölcsönt igényelni bármikor lehet, azonban a jelenlegi gazdasági helyzetben és a magas infláció mellett ez nem feltétlenül jó ötlet.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával