Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Egyre népszerűbb a befektetők körében a TBSZ számla

2024.09.10.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2024. szeptember 10. 16:12

Az utóbbi években egyre több befektető számára vált ismertté és népszerűvé a Tartós Befektetési Számla (TBSZ), amely nem csupán adóelőnyöket kínál, hanem egyfajta pénzügyi tudatosságot is sugall. A TBSZ számla előnyei és hátrányai mellett érdemes megvizsgálni azt is, hogy miért is vált ennyire vonzóvá a befektetők körében. Mutatjuk, hogy miért.

Egyre népszerűbb a befektetők körében a TBSZ számla

Kezdjük a lényeggel: mi az a TBSZ Számla?

A TBSZ számla lényege, hogy a befektetők adómentességet élvezhetnek, amennyiben a befektetéseiket legalább öt évig a számlán tartják. 

A számla nyitásakor a befektető választhat, hogy megtakarítási vagy befektetési számlaként kezeli-e az adott TBSZ-t. 

A TBSZ számla egyik legnagyobb előnye, hogy az ötödik év után teljes adómentesség jár.

Ez az adózási előny különösen vonzóvá teszi a TBSZ-t azok számára, akik hosszú távra terveznek, és nem kívánják évente megfizetni a tőkenyereség adót. 

A TBSZ számla nyújtotta rugalmasság és adóoptimalizálási lehetőség egyértelműen hozzájárult a növekvő népszerűségéhez a fokozott inflációs környezetben.

A Piros Pipacs jelenség

A „piros pipacs” kifejezés a pénzügyi világban ritkán használt egy olyan jelenség leírására, amikor valami váratlanul tűnik fel a piacon, és gyorsan elnyeri a befektetők figyelmét. 

Akárcsak a vadonban élő pipacs, amely a mezőkön hirtelen és feltűnően virágzik ki, egy-egy új pénzügyi eszköz vagy lehetőség is hirtelen válhat népszerűvé. 

A TBSZ számla népszerűségének növekedése is ilyen jelenségként értelmezhető.

A piros pipacs jelenség rámutat arra, hogy a pénzügyi piacokon is léteznek olyan időszakok, amikor egy-egy befektetési eszköz vagy lehetőség kiemelkedik a többi közül, és rövid idő alatt nagy figyelmet kap. 

A TBSZ számla is ilyen „pipacsként” jelent meg a magyar piacon, köszönhetően az adókedvezménynek, a hosszú távú megtakarítási lehetőségeknek és a befektetési portfóliók rugalmasságának.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

  • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
  • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
  • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Miért népszerű a TBSZ számla?

Az Akölcsön pénzügyi szakértői szerint az elmúlt években tapasztalható piaci volatilitás, és a globális gazdasági helyzet instabilitása miatt a befektetők egyre inkább keresik azokat a lehetőségeket, amelyek stabilitást és adóoptimalizálást kínálnak. 

A TBSZ számla ebben a környezetben vált vonzóvá, hiszen a hosszú távú megtakarítások és befektetések révén nem csupán az adóterhek csökkenthetők, hanem a befektetések is biztonságban tudhatók.

Egyre többen ismerik fel, hogy a TBSZ számla nem csupán a nagyobb befektetési portfólióval rendelkező ügyfelek számára előnyös, hanem azok számára is, akik kisebb összegekkel, de hosszú távon kívánnak takarékoskodni. 

Ez a rugalmasság és a különböző befektetési formák kombinálásának lehetősége még vonzóbbá teszi a TBSZ-t.

A volatilitás – információ tudatos befektetőknek

A volatilitás a pénzügyi piacokon egy adott eszköz (például részvény, kötvény, deviza vagy áru) árfolyamának változékonyságát vagy ingadozását jelenti egy meghatározott időszakon belül. 

Minél nagyobb egy eszköz volatilitása, annál nagyobb az árfolyamának változása rövid idő alatt.

A volatilitás a befektetők számára azért fontos, mert megmutatja, hogy egy befektetés milyen mértékben térhet el a várható hozamtól. 

Magas volatilitású eszközök magasabb kockázattal járhatnak, de nagyobb hozamot is ígérhetnek, míg alacsony volatilitású eszközök stabilabb, de kisebb hozamot biztosíthatnak.

A volatilitást gyakran a piaci hangulat mutatójának tekintik: ha egy piac volatilis, az azt jelezheti, hogy a befektetők bizonytalanok, ezért az árak gyorsan változnak. 

Alacsony volatilitású piacon a befektetők viszonylag magabiztosak, és az árak stabilabban mozognak.

Hogyan nyitható TBSZ számla?

TBSZ számlát nyitni viszonylag egyszerű folyamat. A legtöbb magyar bank és befektetési szolgáltató kínál ilyen lehetőséget, és a számlanyitás folyamata nem különbözik lényegesen egy hagyományos befektetési számla megnyitásától. 

A számla nyitásához szükséges egy meglévő értékpapírszámla, amelyről a befektető az átvezetést kezdeményezheti.

Lényeges, hogy a TBSZ számla nyitása és a befizetések csak a naptári év végéig lehetségesek, így a befektetőknek érdemes év végéig megnyitniuk a számlát, hogy minél hamarabb élvezhessék a TBSZ nyújtotta előnyöket.

A TBSZ számla népszerűsége a befektetők körében

A Tartós Befektetési Számla egyre népszerűbb a befektetők körében, és joggal tekinthetjük a pénzügyi piacok „piros pipacsának”. 

Ez a számlaforma, amely hosszú távú megtakarítási és befektetési lehetőségeket kínál, egyre több befektetőt vonz, akik adóoptimalizálásra, stabilitásra és rugalmasságra vágynak a változó piaci környezetben. 

Ahogy a piros pipacs is feltűnően kiemelkedik a mezőkön, úgy tűnik, hogy a TBSZ számla is hosszú távon a befektetők kedvencévé válik.

Összefoglalás

A Tartós Befektetési Számla (TBSZ) az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a befektetők körében, mivel adómentességet kínál azoknak, akik legalább öt évig tartják befektetéseiket a számlán. A TBSZ számla előnyei közé tartozik a rugalmasság és az adóoptimalizálás, különösen a piaci volatilitás időszakában. A befektetők számára egyszerűen nyitható, és hosszú távú megtakarítási lehetőségeket biztosít, függetlenül a befektetett összeg nagyságától. A számla népszerűsége a befektetési portfólió rugalmasságának és az adókedvezményeknek köszönhetően folyamatosan növekszik.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Praktikus Kölcsön

THM

10,4%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

Raiffeisen Személyi Kölcsön - Aktív számlahasználat

THM

12,0% - 19,2%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Készpénzfelvétel díja: trükkök, amikkel spórolhatsz a banki díjakon

Készpénzfelvétel díja: trükkök, amikkel spórolhatsz a banki díjakon

2023.12.01.

A készpénzfelvétel sok pénzbe kerülhet. A díjak nem csak magasak, de összetettek is. Nem mindegy, hogy bankfiókban vagy egy automatából veszünk fel pénzt. Szerencsére egy törvény is segít bennünket, mi pedig mutatunk további trükköket, amikkel spórolhatsz a banki díjakon.

Tovább olvasom
Olcsó bankszámlát keresel? Adunk pár tippet!

Olcsó bankszámlát keresel? Adunk pár tippet!

2021.06.08.

Olcsó bankszámlát találni nem könnyű, de nehéznek se mondanánk! Ha szeretnél spórolni a banki költségeiden, érdemes elolvasnod alábbi cikkünket!

Tovább olvasom
Öt gyakran felmerülő pénzügyi kérdés

Öt gyakran felmerülő pénzügyi kérdés

2021.02.09.

A pénz nem boldogít – tartja a mondás. Legalábbis önmagában nem. Viszont ha nincs pénz, az sokszor boldogtalanná teszi az embert. Mindenesetre a hétköznapjaink szerves része, ebből tudunk ételt rakni az asztalra, ebből tudjuk fenntartani az otthonunkat, autónkat. A gyakran felmerülő pénzügyi kérdés, hogy hogyan tudnánk többet szerezni belőle, vagy legalábbis spórolni azzal, amink van.

Tovább olvasom
Kiemelkedő kamattal kínál bankszámlát a Gránit Bank

Kiemelkedő kamattal kínál bankszámlát a Gránit Bank

2024.02.23.

A Gránit Bank kiemelkedő kamattal kínál bankszámlát. Lekötés nélkül. És ez a lényeg. Nem kell lekötni a pénzt ahhoz, hogy magas kamatot kapjunk érte. De kinek jó ez? Kinek érdemes ilyen bankszámlát nyitni? Érdemes egyáltalán? Minden kérdésre válaszolunk. De annyit már most elárulunk: igen, érdemes.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával