Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Fiatalok pénzügyi helyzete: Óriási különbségek a huszonévesek megtakarításaiban

2024.07.17.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2024. július 17. 13:32

A fiatalok nagy részének megtakarítása sincs, és csak igazán kevesen rendelkeznek akkora megtakarítással, hogy egy évnél tovább is meg tudjanak élni bevétel nélkül. Miből adódnak ezek a különbségek? Mit tegyen egy fiatal, hogy legyen megtakarítása? És persze miért fontos ez? Szakértőnk ír a helyzetről, és arról is, hogy egy fiatal hogyan növelheti a megtakarításai értékét.

Fiatalok pénzügyi helyzete: Óriási különbségek a huszonévesek megtakarításaiban

Mi a helyzet most? – a fiatalok megtakarításairól

A legújabb kutatások szerint a huszonévesek pénzügyi helyzete jelentősen eltérő, óriási különbségek tapasztalhatók a megtakarítások terén.

Míg egyesek már fiatal korukban elkezdenek félretenni a jövőjükre, mások alig tartanak ki a hónap végéig.

De miért van ez?

A magasabb jövedelmű fiataloknak természetesen könnyebb félretenniük pénzt, mint az alacsonyabb jövedelműeknek.

A lakhatás, a tandíj és a diákhitel törlesztése jelentősen megterhelheti a fiatalok büdzséjét, kevesebb pénzt hagyva a megtakarításokra.

Azok a fiatalok, akik jobban tisztában vannak a pénzügyekkel, nagyobb valószínűséggel tervezik meg a jövőjüket, és teszik félre a pénzüket.

A gazdagabb családokból származó fiataloknak gyakran kapnak anyagi támogatásuk a szüleiktől, ami megkönnyíti számukra a megtakarítást.

De a megtakarítások hiánya komoly következményekkel járhat, például nehezítheti a házvásárlást, a nyugdíjba vonulást vagy a váratlan kiadások fedezését.

Lényeges, hogy a fiatalok már fiatal korukban elkezdjenek gondolkodni a pénzügyeikről, és tudatosan kezeljék a pénzüket.

Számos forrás áll rendelkezésre, amelyek segíthetnek nekik a megtakarítási célok elérésében, például pénzügyi tanácsadás, online források és mobilalkalmazások.

A pénzügyi tudatosság és a felelősségteljes pénzkezelés kulcsfontosságú a fiatalok számára, hogy biztosítsák a stabil és sikeres jövőt.

Mit tehet egy fiatal, hogy legyen megtakarítása?

Néhány tipp az Akölcsön pénzügyi szakértőitől:

Készítsünk költségvetést és kövessük nyomon a kiadásokat. Ez segít megérteni, hova megy el a pénz, és segít azonosítani a potenciális megtakarítási lehetőségeket.

Állítsunk be automatikus átutalást egy megtakarítási számlára. Ez segít automatizálni a megtakarítási folyamatot, és biztosítja, hogy rendszeresen tegyünk félre pénzt.

Kezdjünk el kis összeggel megtakarítani. Még a kis összegek is összeadódhatnak az idő múlásával.

Kerüljük a felesleges adósságokat. A magas kamatú hitelek és a hitelkártyák visszafizetése megnehezíti a megtakarítást.

Keressünk további bevételi forrásokat. Ha lehetséges, próbáljunk meg mellékállást vállalni, vagy más módon növelni a jövedelmünket.

Mibe fektessük a pénzünket, ha még fiatalok vagyunk?

Az Akölcsön pénzügyi szakértői szerint a fiatalok számára a befektetés nagyszerű módja annak, hogy növeljék vagyonukat, és hosszú távú céljaikat, például a nyugdíjba vonulást vagy a házvásárlást finanszírozzák.

A befektetés megkezdése ijesztőnek tűnhet, különösen, ha nem rendelkezünk sok pénzügyi ismerettel.

Mit tegyünk?

Kezdjük el korán a befektetést. Minél korábban kezdjük el a befektetést, annál több ideje van a pénznek a kamatozásra. Még ha csak kis összegekkel is tudunk befektetni, ez jelentősen növekedhet.

Határozzuk meg befektetési céljainkat. Mit szeretnénk elérni a befektetéssel? Például nyugdíjba szeretnénk vonulni, házat venni, vagy egyszerűen csak növelni szeretnénk a vagyonunkat? A befektetési céljainak meghatározása segít kiválasztani a megfelelő befektetési típusokat.

Tájékozódjunk a befektetési lehetőségekről. Számos különböző befektetési típus áll rendelkezésre, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Fontos, hogy végezzünk kutatást, és értsük meg a különböző befektetési lehetőségeket, mielőtt döntést hozunk.

Diverzifikáljuk befektetést. Ne tegyük be az összes tojását egy kosárba. A befektetések diverzifikálása segít csökkenteni a kockázatot. Ez azt jelenti, hogy a pénzt különböző eszközökbe kell fektetni, például részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba.

Néhány tipp a fiatal befektetők számára

Fektessünk be a részvénypiacra. A részvények hosszú távon az egyik legjobb hozamot adó befektetésnek számítanak. Azonban fontos, hogy ne feledjük, hogy a részvénypiac ingadozó lehet, és veszteségeket is elszenvedhetünk.

Fektessünk be a nyugdíjba vonulási megtakarításokba. Ha van munkahelyünk, amely kínál nyugdíj-előtakarítási tervet, vegyünk részt benne, és járuljunk hozzá a lehető legmagasabb mértékben. A nyugdíj-megtakarítási tervek adókedvezményeket és munkáltatói hozzájárulásokat is adhatnak.

A befektetés nagyszerű módja annak, hogy növeljük vagyonunkat, és elérjük hosszú távú céljainkat.

A befektetési célok meghatározásával, a befektetési lehetőségek kutatásával, a befektetések diverzifikálásával, a türelemmel és a szakmai segítség kérésével megalapozhatjuk a pénzügyi sikerünket.

Összefoglalás

A huszonévesek megtakarításai jelentősen eltérnek, és sok fiatalnak egyáltalán nincs megtakarítása. Az anyagi különbségek mögött több tényező húzódik meg, mint például a jövedelmi szint, a pénzügyi tudatosság, a családi támogatás és a kiadások mértéke. A megtakarítások hiánya komoly pénzügyi kihívásokat jelenthet, különösen váratlan kiadások esetén. Ahhoz, hogy a huszonévesek növelhessék megtakarításaikat, fontos, hogy költségvetést készítsenek, automatikusan tegyenek félre pénzt, kerüljék az adósságokat és keressenek további bevételi forrásokat. A pénzügyi tudatosság és a felelősségteljes pénzkezelés kulcsfontosságú a jövőbeni anyagi biztonságukhoz.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Praktikus Kölcsön

THM

10,4%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

Raiffeisen Személyi Kölcsön - Aktív számlahasználat

THM

12,0% - 19,2%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Megéri-e 2021-ben ingatlanba fektetni a pénzünket?

Megéri-e 2021-ben ingatlanba fektetni a pénzünket?

2021.06.16.

Nem véletlen, hogy az ingatlan Magyarországon oly népszerű befektetési forma. Annak ellenére is, hogy a gyors megtérülés már a múlté. Azonban ingatlanba fektetni csak akkor érdemes, ha megfelel a hosszabb távú megtérülés. Vajon 2021-ben is érdemes ingatlanba fektetni a pénzünket?

Tovább olvasom
Melyik állampapírral érhetjük el jelenleg a legmagasabb hozamot?

Melyik állampapírral érhetjük el jelenleg a legmagasabb hozamot?

2024.05.15.

Az állampapírok az elmúlt év sláger befektetései voltak, idénre azonban már mérséklődtek az elérhető hozamok. Utánajártunk, hogy idén melyik állampapírral érhetjük el a legmagasabb hozamot, és azt is megmutatjuk, hogy mit gondolnak erről a befektetési formáról a befektetők és a szakértők.

Tovább olvasom
7 lényeges kérdés és válasz az államkötvényekről

7 lényeges kérdés és válasz az államkötvényekről

2024.07.29.

Az államkötvények olyan befektetési eszközök, amelyeket az állam bocsát ki pénzgyűjtés céljából. Az alábbiakban bemutatunk hét lényeges kérdést és választ az államkötvényekkel kapcsolatban. És még hármat, ami az Akölcsön pénzügyi szakértői szerint kiemelten fontos.

Tovább olvasom
Egyre népszerűbb a befektetők körében a TBSZ számla

Egyre népszerűbb a befektetők körében a TBSZ számla

2024.09.10.

Az utóbbi években egyre több befektető számára vált ismertté és népszerűvé a Tartós Befektetési Számla (TBSZ), amely nem csupán adóelőnyöket kínál, hanem egyfajta pénzügyi tudatosságot is sugall. A TBSZ számla előnyei és hátrányai mellett érdemes megvizsgálni azt is, hogy miért is vált ennyire vonzóvá a befektetők körében. Mutatjuk, hogy miért.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával