Hirdetés

5 kérdés és válasz a kamatstopról

2022.02.24.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. február 24. 09:41

A kamatstop az infláció hatásainak egyikét mérséklő intézkedés, amely a jelzáloghitelekre lesz komoly, az adósok számára örömteli hatással.

5 kérdés és válasz a kamatstopról

A kamatstop által rögzítetté válik a lakossági jelzáloghitelek kamata 2022. június 30.-ig, és alapvetően a változó kamatozású lakossági jelzáloghitelek irányadó referencia-kamatlábaira, így például a BUBOR-ra vonatkozik.
Mivel a kamatstop sokakat érint, és számos megválaszolatlan kérdés merült fel vele kapcsolatban, úgy éreztük, érdemes ezeket megválaszolnunk, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb információkat alábbi cikkünkben.

1. Milyen hitelekre vonatkozik a kamatstop?

A kamatstop a referencia-kamatlábhoz kötött, változó kamatozású, lakossági jelzáloghiteleket érinti, vagyis a piaci kamatozású jelzáloghiteleket, a kamattámogatott, otthonteremtési lakáshiteleket, továbbá a kiegészítő és jelzáloglevéllel finanszírozott, kamattámogatott lakáshiteleket.

2. Milyen hitelekre nem vonatkozik a kamatstop?

A fix kamatozású jelzáloghitelek, a többgyermekes családok kamattámogatott, otthonteremtési lakáshitelei, a babaváró hitel, a lakás-takarékpénztár által nyújtott lakáshitelek és a fedezetlen hitelek kamatozása nem változik a kamatstop által.

3. Mit érint pontosabban ez a szabályozás?

A kamatstop alapvetően asz érintett jelzáloghitelek referencia-kamatlábát maximalizálja 2022. január 1. és június 30. között, ami megakadályozza a fizetendő kamat és törlesztőrészlet változását is. Ez a gyakorlatban védelmet nyújt az emelkedő kamatkörnyezet negatív hatásaival szemben, mégpedig úgy, hogy a 2021. október 27.-én érvényes, szerződésben meghatározott referencia-kamatlábnál nem lehet magasabb a jelenlegi.

A BUBOR-hoz kötött hitelek esetében ez a Magyar Nemzeti Bank honlapján október 27.-én közzétett BUBOR értéket jelenti, ami szerint kétféle lehetőség létezik: vagy csökken az érintett adósok törlesztési kötelezettsége, vagy fixálódik; magasabb semmiképp sem lesz.

4. Mikortól és meddig kell a kamatstop szerinti törlesztőrészletet fizetni?

Az előbbi kérdésre a válasz: januártól kezdődően, azaz a januári törlesztőrészlet már a kamatstop szerint kerül megállapításra, ám akadnak kivételek is, akiknél a teljes hatás csak a februári törlesztésben mutatkozik meg.

A második kérdésre, azaz hogy meddig lehet a kamatstop szerinti törlesztést fizetni, egységesebb a válasz: a június utolsó napjaira eső, tehát júliusban fizetendő törlesztőrészleteket ez alapján kell elszámolni. Fontos viszont tudni, hogy számos szakértő szerint valószínűleg meg fogják hosszabbítani a határidőt egészen addig, amíg a koronavírus-járvány hatásait nem sikerül felszámolni.

5. Mennyit lehet spórolni a kamatstop által?

A jelenlegi adatok alapján átlagosan 11 ezer forintnyi összeget lehet megtakarítani a kamatstop segítségével, ám ettől lehetnek lényegesen magasabb, illetve némileg alacsonyabb tapasztalatok is, hiszen a kisebb összegű, rövidebb futamidejű jelzáloghitelek esetében kevesebb, a hosszabb hátralévő futamidővel és nagyobb hitelösszeggel felvett jelzáloghitelek esetében pedig lényegesen több is lehet a havonta megtakarított összeg. Lényeges, hogy a kamatstop miatt módosuló szerződést nem szükséges közjegyzői okiratba foglalni, vagyis ilyen jellegű költséggel sem kell számolni.

Azt viszont mindenképp ki kell emelni, hogy ez a jelenlegi adatok alapján ennyi, viszont a BUBOR értéke várhatóan tovább emelkedik majd, tehát a megtakarítás összege is tovább növekedhet; hogy mennyivel, azt egyelőre nem lehet tudni.

Fontos még, hogy a rendeletből kiderült: nem a lakosságnak kell megfizetnie a bank elmaradt kamatbevételeit; a pénzintézet nem növelheti meg az elengedett kamat összegével sem a tőketartozást, sem a kamattartozást. Ennek következtében a kamatstop a bankok számára összesen körülbelül 30 milliárd forint kiesést jelent.

És a végére egy tanács: ha megfelelően magas a jövedelmed, érdemes a kamatstop ideje alatt kiváltanod a hiteledet egy fix kamatozású változatra, mert így a kamatstop időszakának lejárta után sem lesznek hatással a pénzügyeidre a további kamatemelések. Az új hitel kiválasztásához használd oldalunkat, és, ha megtaláltad, amit kerestél, indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

10,9% - 12,7%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.000.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mit kell tudni a lombardhitelről?

Mit kell tudni a lombardhitelről?

2021.10.12.

A napi hírekben szereplő Otthonteremtési támogatásokról mindenki hallott már. Ki ne ismerné a Babaváró kölcsön, az áfa visszatérítés vagy a CSOK kifejezéseket? A személyi kölcsön és az ingatlan jelzáloghitel szintén mindennaposak. A lombardhitel viszont viszonylag ismeretlennek számít, és bizony csak egy szűk kör veszi igénybe. Megnéztük mit kell tudni a lombardhitelről.

Tovább olvasom
Az adóstárs és a kezes közötti különbségek

Az adóstárs és a kezes közötti különbségek

2022.01.21.

Az adóstársat és a kezest sokan szinonimaként használják. Nem csak az elnevezés különböző azonban, a két szó mögötti tartalom is eltér egymástól. Megmutatjuk, hogy mi a különbség az adóstárs és a kezes között, és hogy mikor lehet rájuk szükségünk.

Tovább olvasom
Milyen szempontokat vegyünk figyelembe hitelfelvétel előtt?

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe hitelfelvétel előtt?

2021.11.12.

Életünk több szakaszában segítheti az előrejutásunkat egy jól megválasztott hitelfelvétel. Családalapítás után vásárolhatunk ingatlant, bármikor szükségünk lehet nagyobb autóra vagy bútorokat is vehetünk. Sok cél van, és sok lehetőség is. De hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb hitelt? Utánajártunk, hogy milyen szempontokat vegyünk figyelembe hitelfelvétel előtt.

Tovább olvasom
Hitelfelvétel munkáltatói igazolás nélkül – lehetséges?

Hitelfelvétel munkáltatói igazolás nélkül – lehetséges?

2021.10.29.

Alkalmazotti jogviszony esetén a jövedelmünket igazolnunk kell hitelfelvételkor. Ehhez munkáltatói igazolásra lesz szükség. Mi van, ha nem tudunk, vagy nem akarunk munkáltatói igazolást bemutatni? Körüljártuk a témát, hogy lehetséges-e a hitelfelvétel munkáltatói igazolás nélkül.

Tovább olvasom