fbpx
Hirdetés

15.000 forintig nem kell megadni a PIN kódot a kártyás fizetéseknél!

2020.04.14.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 22. 07:41

Egészen mostanáig 5.000 forintos vásárlás alatt nem kellett megadni a PIN kódot a kártyás fizetések esetében, és ez egyrészt megkönnyítette a vásárlást, másrészt akadt veszélye is: ha elveszítetted a bankkártyádat, és azt valaki más használta a letiltás előtt, akkor 5.000 forintig gond nélkül megoldhatta, azaz költhette a pénzedet, amit nem kaphattál vissza soha többé.

15.000 forintig nem kell megadni a PIN kódot a kártyás fizetéseknél!

Ennek kiküszöbölésére, vagy legalábbis nehezítésére találták ki, hogy a rendszer a későbbiekben kérni fogja a PIN kódot véletlenszerűen az 5.000 forint alatti kártyás fizetések esetében is, de ez a koronavírus-járványnak “köszönhetően” szintén veszélyforrás lenne, csak egészségügyi.

A megoldás sajnos kompromisszumot követel meg, mert a lopás miatti veszély csak megnő általa, de jelenleg a járvány és a hatásai sokkal lényegesebbek. A kormány által kiadott rendelet alapján a PIN kód nélküli kártyás fizetés értékhatára 15.000 forintra emelkedik, így nem szükséges hozzáérni a terminálokhoz. Ennek oka, hogy ezeket naponta rengetegen érintik meg, és közöttük lehet akár koronavírus-fertőzött is. A megoldást a Magyar Nemzeti Bank javasolta, a kormány pedig szerencsére rendeleti szintre emelte.

A kormányrendelet a Magyar Közlönyben is megjelent, így jogerőre emelkedett; eszerint “a fizikai kapcsolatok számának csökkentése érdekében az érintéses kártyás fizetések esetében a PIN kód kötelező használatára vonatkozó 5.000 forintos értékhatárt a pénzintézeteknek 15.000 forintra kell emelniük”. A rendelete április 15.-től kell alkalmazni, de már sok bank be is vezette, hiszen pillanatnyilag a legfőbb cél a koronavírus terjedésének lassítása, hiszen romboló hatással van a gazdaságra, amit sajnos szintén sokan tapasztalnak, hiszen egész üzletágak álltak, vagy lassultak le a hatására.

A kártyás fizetések esetében a vásárlások közel 90%-a válik érintésmentessé a PIN kód kötelező használatára vonatkozó értékhatár 15.000 forintra történő emelésével, és ez a koronavírus-járvány megállítása szempontjából a lehető legjobb döntés ebben a pillanatban.

Ha kérdésed lenne a témával kapcsolatban, tedd fel nekünk megadott elérhetőségeink egyikén!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

10,9% - 12,7%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.000.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Nézzük, mit kell tudni a CVC kódról!

Nézzük, mit kell tudni a CVC kódról!

2021.01.22.

A CVC kód minden bankkártyán megtalálható, és internetes vásárlásoknál minden esetben kérik. De mire jó? Az alábbiakból kiderül.

Tovább olvasom
Mire kell figyelned, ha külföldön használod a bankkártyádat?

Mire kell figyelned, ha külföldön használod a bankkártyádat?

2021.07.30.

Ha külföldön használod a bankkártyádat, számos dologra kell kiemelt figyelmet fordítanod a biztonságod érdekében – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Google Pay: Fizess a mobiltelefonoddal!

Google Pay: Fizess a mobiltelefonoddal!

2021.12.06.

A Google Pay egy digitális pénztárca. Ez a sokak által várt szolgáltatás már nálunk is használható. Fizethetünk a telefonunkkal vagy az okosóránkkal anélkül, hogy elő kellene vennünk a pénztárcánkat vagy a bankkártyákat. Megnéztük, hogy mire jó a Google Pay, és hogy hogyan és hol használhatjuk.

Tovább olvasom
Mutatjuk, mikor nem kell fizetned készpénzfelvétel során

Mutatjuk, mikor nem kell fizetned készpénzfelvétel során

2021.08.19.

Készpénzfelvétel során sokszor fizetni kell azért, hogy hozzájuthass a saját pénzedhez, de van lehetőség arra, hogy ezt elkerüld. Mutatjuk ma részleteket!

Tovább olvasom