Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Ennyivel nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum 2023-tól

2023.01.20.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2023. január 20. 09:38

A minimálbér és a garantált bérminimum 2023-ban ismét megemelkedett – az alábbi cikkből megtudhatod, mennyivel.

Ennyivel nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum 2023-tól

A minimálbér és a garantált bérminimum 2023-as emelkedését hosszas egyeztetés előzte meg a munkáltatói és munkavállalói érdekképviseletek között, de végül megszületett a megállapodás, ami szerint a havi, bruttó minimálbér 2023. január elsejétől 232 ezer forint, a garantált bérminimum pedig 296.400 forint, ami 16, illetve 14%-os emelkedést jelent a korábbiakhoz képest.

Fontos azonban, hogy az egyezség szerint tavasszal – az akkori gazdasági helyzet alapján – felülvizsgálják a minimálbér összegét. A megemelt minimálbér viszont már a 2023. januári fizetésekre is vonatkozik.

Mi a minimálbér és a garantált bérminimum?

A minimálbért – hivatalos nevén a kötelező legkisebb munkabért – minden munkáltatónak ki kell fizetnie azon munkavállalói felé, akik főállású dolgozóként vannak bejelentve. Ennél kevesebbet egyetlen alkalmazott sem kaphat, függetlenül attól, hogy mi a munkaköre, illetve végzettsége. A minimálbérnél magasabb összegű garantált bérminimumot akkor kell a munkáltatónak megfizetnie, ha az adott munkakör legalább középfokú végzettséghez kötött.

A nyolcórás minimálbér nettó összege adókedvezmények nélkül 154.280 forint lesz 2023 januárjától, a garantált bérminimumé pedig 197.106 forint lesz. A nettó bér mindkét esetben lehet magasabb ennél, ha a munkavállaló adókedvezményekre – például családi adókedvezményre, vagy a 25 év alattiak SZJA-mentességére – jogosult. 2023-ban a munkavállalók számára a járulék- és adófizetés szabályai nem változtak, ezért a nettó bérek is ugyanúgy 16%-kal nőnek, mint a bruttók.

A növekedés mértéke

A 2023-as évre vonatkozó, 16%-os minimálbér-emelés magasnak számít a korábbi évekhez képest, ám elmarad a tavalyi, közel 20%-ostól, viszont fontos hozzátenni, hogy korábban más inflációs helyzet állt fenn. Tavaly például a növekedés emelte a minimálbér reálértékét is, most viszont az sem biztos, hogy a 16% meghaladja-e majd az éves inflációt, hiszen az már októberben 20% fölött volt, és azóta tovább nőtt.

Mikor lehet megkapni a garantált bérminimumot?

Nem az alkalmazott végzettsége, illetve képzettsége az elsődleges szempont, hanem az adott munkakör, tehát akkor kell megadni a garantált bérminimumot, ha az adott feladatot csak minimum középfokú végzettséggel lehet elvégezni, és az alkalmazott rendelkezik ezzel a végzettséggel. A munkáltató nem kötelezhető arra, hogy garantált bérminimumot fizessen egy olyan munkakört betöltő munkavállalónak, amelyhez alapfokú végzettség is elegendő lenne.

A garantált bérminimum jogosságának meghatározásakor meg kell vizsgálni az adott munkakörre vonatkozó jogszabályokat, az ott előírt kötelezettséget és korlátozásokat. Ha az adott jogszabály előírja a legalább középszintű, illetve szakirányú végzettséget, akkor az ezzel rendelkező munkavállalónak ki kell fizetni a garantált bérminimumot.

Mit lehet tudni az adókedvezményekről?

A nettó bér összegét befolyásolják az adókedvezmények – legtöbbször a családi adókedvezmény –, aminek összege egy gyerek után 10.000 forint, két gyerek után 40.000 forint, három gyerek után pedig 99.000 forint. A kedvezményhez igénybe lehet venni a személyi jövedelemadó címén levont összeget, majd ennek kimerítését követően a járulékok összegét is.

Emellett szintén igényelhető az első házasok kedvezménye, a 25 év alattiak SZJA-mentessége, a négy, vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, valamint a személyi kedvezmény is. A gyermekek után igénybe vett adó- és járulékkedvezmények után a nettó bér 2023-ban, egy gyermek után 164.281 forint, két gyermek után 192.280 forint, három gyermek után pedig 232.000 forint.

A három gyermeket nevelők tehát a teljes bruttó minimálbért felvehetik nettóban, viszont ezt egyedül nem tudja kihasználni egy szülő, hiszen a minimálbér teljes adó- és járulékterhe 65.000 forint, ám, ha mindkét szülő dolgozik, megoszthatják a kedvezményt.

Mennyi hitelt igényelhetsz minimálbérrel?

Fontos, hogy más az összeg a személyi kölcsönök és a lakáshitelek esetében, ráadásul a JTM-szabályozás alapján az is számít, milyen hosszú a hitel kamatperiódusa, de természetesen bankfüggő is.

Éppen ezért, ha hitelt szeretnél igényelni, hasonlítsd össze oldalunkon a bankok jelenlegi, legjobb ajánlatait, válaszd ki a számodra leginkább megfelelőt, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Milyen előnyei vannak a türelmi idős lakáshiteleknek?

Milyen előnyei vannak a türelmi idős lakáshiteleknek?

2023.06.16.

A türelmi idős lakáshitel elnevezés csábító lehet. Utánajártunk, hogy mi van a vonzó elnevezés mögött, milyen előnye lehet a türelmi idős lakáshitel igénylésének, és mi az, amire mindenképpen gondoljunk, mielőtt döntést hozunk. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Váltsd ki meglévő hiteled Budapest Bank Hitelkiváltó Kölcsönnel!

Váltsd ki meglévő hiteled Budapest Bank Hitelkiváltó Kölcsönnel!

2021.05.13.

Ha kiváltanád a meglévő hiteledet, a Budapest Bank Hitelkiváltó Kölcsöne remek választás lehet – az alábbiakban részletesen ismertetjük!

Tovább olvasom
Babaváró hitel felvétele előtt állsz? Mutatjuk, milyen eltérésekre számíthatsz a bankok között!

Babaváró hitel felvétele előtt állsz? Mutatjuk, milyen eltérésekre számíthatsz a bankok között!

2022.06.17.

A Babaváró hitel felvétele előtt számos dolgod lesz, és persze számos tényezőre is oda kell figyelned; ezek közül a legfontosabbról szól alábbi cikkünk.

Tovább olvasom
Hitel gyorsan? Mi az elindítási folyamat és az időhatár?

Hitel gyorsan? Mi az elindítási folyamat és az időhatár?

2018.12.21.

Ha nagyon sürgősen szeretnél pénzhez jutni, akkor két lehetőséged van. Kölcsönkérsz egy baráttól, rokontól, ismerőstől, vagy egy bankhoz fordulsz. Ha az előbbi nem megoldható, akkor marad az utóbbi, de nem kell aggódnod; a hitel gyorsan folyósításra kerül, bizonyos esetekben akár a pár óra alatt!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával