Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

2023-as ingatlanvásárlási költségek: ezekre a plusz kiadásokra számíthatunk a vételár mellett

2023.08.10.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. augusztus 15. 20:11

Az ingatlanvásárlási kiadások nem érnek véget a vételár kifizetésével. És nem is ott kezdődnek. Az Akölcsön szakértői végigveszik a felmerülő kiadásokat a lakásvásárlás előtt, a hitelből történő vásárlásnál, és azokat is megmutatják, amikre az ingatlan birtokba vétele után számíthatunk. Mert akkor is lesznek kiadások.

2023-as ingatlanvásárlási költségek: ezekre a plusz kiadásokra számíthatunk a vételár mellett

A vételár mellett más kiadások is lesznek

Lesznek bizony. Nem is kevés. Daraszámra sem, és összegre sem lesz kevés. Vegyük sorba őket:

Ingatlanügyi közvetítő díja: ha igénybe veszel egy ingatlanközvetítőt az ingatlan megtalálásához, általában a vételár bizonyos százalékát kell fizetned díjként. Az ingatlanközvetítők díja általában 2-4 százalék között mozog a vételár összegétől függően. Ez a díj azért merül fel, mert az ingatlanközvetítő segít megtalálni a megfelelő ingatlant, tárgyalásokat folytat a tulajdonossal, és segít az ügylet lebonyolításában.

Ügyvédi költségek: az ingatlanvásárlás során lényeges, hogy egy ügyvédet bízzál meg az adásvétellel. Az ügyvédi díj általában a vételár körülbelül 1-2 százaléka lehet, de ez változhat az ügyvédtől és az ingatlan értékétől függően. Az ügyvéd feladata az adásvételi szerződés előkészítése, a jogi dokumentáció ellenőrzése, a tulajdonjog átírása, és minden jogi teendők ellátása.

Tulajdonszerzési illeték: a tulajdonszerzési illeték a vételár egy meghatározott százaléka, amelyet az ingatlanvásárlás után a vevőnek kell fizetnie. Ez az illeték az adásvételi szerződés aláírását követően válik esedékessé. Az illeték összege változhat az ingatlan értékétől függően, és külön adókulcsok vannak meghatározva az ingatlan lakó-és nem lakóingatlanokra.  

Ingatlan-nyilvántartási díj: az ingatlan-nyilvántartási hivatalban el kell végezni az ingatlan tulajdonjogának átírását, amihez díjat kell fizetni. Ez a díj a tulajdonjog átírásakor és az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés elkészítésekor keletkezik.

Értékbecslési költségek: ingatlanvásárlás előtt értékbecslési költség merülhet fel. Az ingatlant értékelő szakértő díját, valamint az esetleges további költségeket, például a dokumentumok másolását is tartalmazhatja. Az értékbecslés célja, hogy meghatározza az ingatlan tényleges értékét, és segítse a vevőt vagy a bankot a hitelösszeg meghatározásában.

Hitelezési költségek: ha hitelt veszel fel az ingatlan megvásárlásához, akkor számolnod kell a hitelezési költségekkel is. Ez magában foglalhatja a bank által felszámított hitelkamatokat, kezelési díjakat, hitelbírálati költségeket és egyéb banki költségeket. Ezek a költségek az adott banktól és a hitel összegétől függően változhatnak.

Beköltözés után is lesznek kiadások

Ingatlanadó: az ingatlan tulajdonosaként évente ingatlanadót kell fizetned. Az ingatlanadó mértéke az ingatlan értékétől, elhelyezkedésétől és más tényezőktől függ. Az adókulcsok változhatnak a helyi önkormányzatok hatáskörében. Az ingatlanadó összegét évente kell befizetni.

Egyéb költségek: az ingatlanvásárlással járó egyéb költségek közé tartozhatnak a banki költségek (ha hitelt veszel fel az ingatlanra), a biztosítások (lakásbiztosítás), az energetikai tanúsítvány készítése, és a közüzemi számlák átírásának díja (ha van ilyen).

A pontos költségekről és az ingatlanvásárlással járó adókról és illetékekről mindig érdemes egy szakértővel, például ügyvéddel vagy ingatlanközvetítővel konzultálni.

Lakásbiztosítás: az ingatlanvásárlás után szükséged lesz lakásbiztosításra, ami védi az ingatlant esetleges károk ellen. A lakásbiztosítás díja változhat az ingatlan értékétől, az épület típusától és a biztosítótársaságtól függően.

Lakásfenntartási költségek: amennyiben lakást vásárolsz egy társasházban, számolnod kell a társasházi közös költséggel és a lakásfenntartási költségekkel. A társasházi közös költség a közös területek fenntartására, karbantartására és üzemeltetésére szolgál. Az egyéb lakásfenntartási költségek közé tartozhatnak a rezsi (víz, gáz, villany), a szemétszállítás, az internet és kábeltévé-szolgáltatás díjai.

Amíg otthon lesz egy ingatlanból

Az ingatlanvásárlás során lehet, hogy felmerülnek az átalakítási vagy felújítási költségek, ha terveid szerint módosítanád az ingatlan megjelenését. Ezek a költségek változóak lehetnek, attól függően, hogy milyen jellegű munkálatokat végeztetnél el, és milyen anyagokat választanál.

Ezek a költségek csak tájékoztató jellegűek, és az egyes esetekben változhatnak. Az ingatlanvásárlás felmerülő költsége mindig egyéni körülményekhez és az adott ingatlanhoz kapcsolódik. Érdemes alaposan áttekinteni az összes költséget, és konzultálni egy szakértővel vagy ingatlanügynökkel, hogy teljeseb pontos képet kapj az ingatlanvásárlás során felmerülő kiadásokról. 

Az ingatlanvásárlás a vételáron kívül is jár kiadásokkal. Érdemes ezekkel tisztában lenni. 

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Van már hitelem, vehetek fel másikat?

Van már hitelem, vehetek fel másikat?

2018.10.03.

Bármikor bekövetkezhet, hogy hitelhez kell folyamodnod, és az is előfordulhat, hogy úgy alakul a helyzet, hogy további hitelre van szükséged. A kérdés az, ha van már hitelem, akkor kaphatok-e még kölcsönt, és ha igen, hogyan.

Tovább olvasom
Átlagos lakáshitel felvételéhez szükséges adóstárs?

Átlagos lakáshitel felvételéhez szükséges adóstárs?

2020.08.04.

Röviden: nem, egy átlagos lakáshitel felvételéhez nem szükséges adóstárs. Átlagon felüli fizetés viszont igen, ám ez természetesen függ attól is, hogy mekkora összeget szeretnél felvenni. Rendkívül összetett a válasz, mivel emellett még számtalan tényezőt kell figyelembe venned ahhoz, hogy meg is kapd az igényelt összeget, ezért az alábbiakban ezt nézzük át.

Tovább olvasom
Mire használható fel a személyi kölcsön?

Mire használható fel a személyi kölcsön?

2018.05.29.

A címben feltett kérdésre nagyon röviden is tudunk válaszolni. Bármire; a személyi kölcsön ugyanis egy szabadon felhasználható hitelkonstrukció, amit rugalmas, de viszonylag rövid futamidővel vehetsz igénybe, hitelcélt viszont – a fedezetes hitelek nagy többségével szemben – nem szükséges megadni hozzá.

Tovább olvasom
Milyen dokumentumok szükségesek a személyi kölcsönhöz?

Milyen dokumentumok szükségesek a személyi kölcsönhöz?

2018.02.27.

Ha személyi kölcsönt szeretnél felvenni, akkor meg kell felelned bizonyos feltételeknek, amiket már taglaltunk korábban, illetve kellenek a megfelelő dokumentumok az ügylet elindításához is, ami alapján a bank eldönti, hogy a hitelbírálaton megfelelsz-e, vagy sem. Az, hogy milyen dokumentumokat kell beadnod, leginkább attól függ, hogy milyen forrásból szerzed a jövedelmed.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával