fbpx
Hirdetés

Mi a különbség a lakáslízing és lakáshitel között?

2021.05.18.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 11:23

A lakáslízing és lakáshitel között számos különbség fedezhető fel, amelyeket az alábbiakban részletesen is kifejtünk, hogy könnyebb legyen a választás.

Mi a különbség a lakáslízing és lakáshitel között?

Lakásvásárlás esetén több lehetőség közül is választhatsz, de, ha nem áll a rendelkezésedre a teljes vételár, akkor csak a lakáshitel és a lakáslízing marad, mint esély. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, és mindkettőhöz viszonylag könnyen hozzájuthatsz, ám, mielőtt döntenél, érdemes alaposan tájékozódnod – ebben segítünk neked alábbi írásunkkal.

Lakáslízing és lakáshitel – mi a különbség?

Ahhoz, hogy könnyen elmagyarázhassuk, mi a különbség a lakáslízing és a lakáshitel között, tisztáznunk kell a fogalmakat. A lakáslízing olyan konstrukció, amiben a lízingbeadó gyakorolja a tulajdonjogot a lízingbevevő megbízásából; előbbi az utóbbi birtokába és használatába adja az ingatlant a szerződésben meghatározott időintervallumra, vagyis a lakáslízinget nyújtó pénzintézet tulajdona a lakás, és csak akkor válsz Te annak tulajdonosává, amikor lejár a lízingszerződésed. Lakáshiteleknél ez fordítva zajlik le, vagyis a lakás tulajdonjoga már a szerződés aláírásának pillanatától kezdve a Tiéd.

Milyen lakáslízingek közül lehet választani?

A lakáslízing három altípusra bontható: nyílt végű, zárt végű és a visszlízingre. Az első igénybevételekor eldöntheted, hogy a maradványérték megfizetésével megszerzed-e a tulajdonjogot, a másodiknál ezt csak Te teheted meg, a harmadiknál pedig eladhatod a lízingcégnek, majd ismét lízingbe veheted azt. A maradványérték a legnagyobb különbség a lakáslízing és a lakáshitel között, mivel a hitelek esetében ez nem létezik. További differencia, hogy lízinget devizaalapon is igényelhetsz, nincs felső életkori határ, ráadásul a vételár részét képező ÁFA kamatmentes részletre is fizethető.

További fontos tudnivalók

A lakáslízing esetében kettős illetékfizetésre kell számítanod, mivel egyrészt azt a lízingcég kifizeti a szerződés kezdetekor, majd a lejárati időt követően a végső tulajdonos, azaz vagy Te, vagy a lízingcég még egyszer kifizeti ugyanazt az illetéket. Alapvetően viszont mindkét esetben Te fogsz fizetni, hiszen a lakáslízing díjába valószínűleg mindkét illeték költségét beépítik, tehát jóval drágábban jutsz hozzá a lakásodhoz.

Mint az jól látható, ha a lakáslízing és lakáshitel közül az utóbbit érdemesebb választanod. Ha így döntesz, hasonlítsd össze oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, majd indítsd el az igénylést online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 21,00%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Lakáshitel, vagy lakáslízing? Melyik a jobb?

Lakáshitel, vagy lakáslízing? Melyik a jobb?

2020.05.08.

Ingatlant vásárolnál, de nincs rá fedezeted? Többféle lehetőséged is van: választhatsz, hogy lakáshitel, vagy lakáslízing segítségével oldod meg ezt a problémát. Mindkettőnek vannak előnyei a másikhoz képest, így könnyen kiderülhet számodra is, hogy melyiket kell választanod.

Tovább olvasom