Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Ennyit spórolhatunk a kamatstoppal

2022.04.06.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. április 6. 08:33

A kamatstopot a kormány a hitelesek védelme érdekében hozta létre. Az emelkedő jegybanki alapkamat miatt ugyanis a jelzáloghitelek törlesztőrészletei megemelkednének. Ez az intézkedés értünk van. Mutatjuk, hogy pontosan mennyit spórolhatunk a kamatstoppal.

Ennyit spórolhatunk a kamatstoppal

Mi az a kamatstop?

A lakáshiteleket érintő tavaly év végén életre hívott kamatstop rendelet alapján a 2022. január 1. és június 30. között nem lehet magasabb a jelzálogkölcsönök kamatterhe, mint az október 27-én érvényes referenciamutató alapján számított kamat. A kamatstop minden rövid távon változó kamatozású jelzáloghitelre érvényes, aminek 2021. október 27. és 2022. június 30. között esedékes a kamatperiódus váltása. Alapesetben ezeknél a hiteleknél már az új feltételeknek megfelelő kamat lenne érvényes.

Akkor lép életbe a kamatstop, ha a kölcsönszerződésünk alapján az aktuálisan megállapított kamat magasabb lenne, mint a 2021. október 27-i. Mivel az MNB szinte hetente emeli az alapkamatot, így ez mindenkire vonatkozik majd.

Milyen szabályok szerint számolják ki a törlesztőrészletünket?

A kamatfordulónk napját a szerződésünk tartalmazza. A törlesztőrészletünk kiszámításának az alapja ez a nap lesz. Ha novemberben esedékes a kamatfordulónk, akkor a kamatstopnak nem lesz hatása, mert az október 27-én érvényes referenciakamat határozza meg az új törlesztőrészletet, ami emiatt nem fog változni. Ha decemberben esedékes a kamatfordulónk, akkor már a január 1-től érvényes alacsonyabb kamattal kell számolni. A hitelünk kamatának januári változásakor a kamatforduló dátuma után kell alkalmazni a kamatstop szabályait. Így lehet, hogy nem a teljes hónapot fogja érinteni a kamatstop. Ha február után változik a kamatunk, akkor a kamatforduló hónapjában csak a hónap kamatfordulót követő részére lesz érvényes a kamatstop, és csak az azt követő hónapban számíthatunk a kedvezményes törlesztőrészletre.

Mennyit takaríthatunk meg havonta?

A megtakarításunk összege függ majd a felvett hitel nagyságától. Általánosan az mondható el, hogy körülbelül tíz százalékkal lesz alacsonyabb a törlesztőrészletünk, mint ha nem lenne kamatstop. Egy átlagos hitelösszeggel számolva ez tízezer forint körüli megtakarítást jelenthet havonta, évente padig valahol százezer forint felett lesz.

Meddig él ez a kedvezmény?

A kamatstop 2022. június 30-ig van érvényben. Az aktuális szabályok szerint 2022. július 1-től a pénzintézetek alkalmazhatják a szerződés szerint az emelt kamatokat, így akkortól abban az esetben is a magasabb törlesztőrészleteket kell majd fizetnünk, ha a kamatfordulónk január 1. és június 30. közé esett.

Mire kell figyelnünk?

A kamatstopot a pénzintézetek automatikusan alkalmazzák, azt nem kell kérvényezni. Erre jogszabály kötelezi a bankokat. A kamatstopnak nem lehet hátrányos hatása ránk nézve, a Magyar Nemzeti Bank nem adott ki ilyen figyelmeztetést. Ellentétben tehát a hitelmoratóriummal, ahol az MNB és több kereskedelmi bank is az esetleges hátrányokra figyelmeztetett, a kamatstop pozitív hatással lesz a pénzügyeinkre rövid és hosszú távon is. A bankok ugyanis az elengedett kamatokkal nem növelhetik meg sem a tőketartozásunkat, sem a kamattartozásunkat.

Milyen hitelekre érvényes a kamatstop?

A kamatstop a jelzáloghitelekre érvényes. Tudnunk kell, hogy a feltételeknek megfelelő támogatott lakáshitelekre is érvényes a kamatstop, de a többi hitelünkre nem. A személyi kölcsön, folyószámlahitel, hitelkártya, sőt, a hosszú kamatperiódusú lakáshitelek kamata sem változik meg a kamatstop miatt.

Mi a helyzet azokkal a hitelekkel, amiket a kamatstop bevezetése után veszünk fel?

A kamatstop rendelet nem szabályozza a hitelfelvétel dátumát. Így akár a 2022. január elseje után folyósított hitelekre is érvényes lehet a kamatstop. Azt azonban tudnunk kell, hogy szinte senki nem vesz már fel rövid kamatperiódusú hitelt. A hitelfelvevők már a biztonságosabb, hosszú kamatperiódusú hiteleket igényelik. Ezért szinte alig lesz olyan hitel, amit 2022-ben vettek fel, és érintve lenne a kamatstopban.

A kamatstop – automatikusan lesz jó nekünk

Mivel a kamatstoppal nincs teendőnk, nincs más dolgunk, mint azon gondolkodni, hogy mire költsük a megtakarításunkat. A kamatstop biztonságosnak tűnik, később sem érhetnek bennünket kellemetlen meglepetések (mint a hitelmoratóriumnál). Kaptunk fél évet, amikor az MNB kamatemelése még nem lesz hatással az életünkre. A gazdasági folyamatok azonban abba az irányba mutatnak, hogy a Magyar Nemzeti Bank tovább fogja emelni az alapkamatot. Érdemes erre is felkészülni. De a mi hitelünk 2022. június 30-ig biztos védelem alatt áll. Van tehát időnk, hogy végiggondoljuk, hogy mit tehetünk egy esetleges jövőbeli kamatemeléskor.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Hitelfelvétel minimálbérrel – lehetséges?

Hitelfelvétel minimálbérrel – lehetséges?

2021.03.10.

Hosszú keresgélés után végre sikerült elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Igaz, hogy az első bejelentett munkahely és fizetés sem verdesi az egeket, de a minimálbér összege már elég az alapkiadások fedezésére. Az előrelépés pedig a nem túl távoli jövőben biztosan sikerül. Most is vannak nagyobb tervek? Ahhoz pénzügyi segítség kell. De lehetséges-e a hitelfelvétel minimálbérrel?

Tovább olvasom
Mire számíthatunk a hitelpiacon?

Mire számíthatunk a hitelpiacon?

2022.04.22.

Számíthatunk a hitelpiacon valami jóra az elkövetkezendő időszakban, vagy romlik a helyzet? Az alábbi cikkből kiderül!

Tovább olvasom
Az alapkamat-emelés hatása a törlesztőrészletekre

Az alapkamat-emelés hatása a törlesztőrészletekre

2021.11.24.

A változó kamatozású lakáshitelek kamata függ az alapkamat mértékétől. Ha az alapkamat emelkedik, a törlesztőrészlet is emelkedni fog. Mutatjuk, hogy miért járhatunk rosszul egy alapkamat-emeléssel, és hogy mit tehetünk azért, hogy ezt elkerüljük.

Tovább olvasom
Gyors megoldás a Raiffeisen személyi kölcsön segítségével

Gyors megoldás a Raiffeisen személyi kölcsön segítségével

2023.12.08.

A Raiffeisen személyi kölcsön egy kényelmes és gyors megoldást nyújt azok számára, akiknek gyorsan pénzre van szükségük. A kölcsön már 10 millió forintig is igényelhető, szabad felhasználásra, és akár online is elérhető. De miért a személyi kölcsönt válasszuk, ha gyorsan pénzre van szükségünk? És miért a Raiffeisen személyi kölcsönt válasszuk? Utánajártunk, és mutatjuk, hogy mit találtunk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával