Hirdetés

Ennyit spórolhatunk a kamatstoppal

2022.04.06.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. április 6. 08:33

A kamatstopot a kormány a hitelesek védelme érdekében hozta létre. Az emelkedő jegybanki alapkamat miatt ugyanis a jelzáloghitelek törlesztőrészletei megemelkednének. Ez az intézkedés értünk van. Mutatjuk, hogy pontosan mennyit spórolhatunk a kamatstoppal.

Ennyit spórolhatunk a kamatstoppal

Mi az a kamatstop?

A lakáshiteleket érintő tavaly év végén életre hívott kamatstop rendelet alapján a 2022. január 1. és június 30. között nem lehet magasabb a jelzálogkölcsönök kamatterhe, mint az október 27-én érvényes referenciamutató alapján számított kamat. A kamatstop minden rövid távon változó kamatozású jelzáloghitelre érvényes, aminek 2021. október 27. és 2022. június 30. között esedékes a kamatperiódus váltása. Alapesetben ezeknél a hiteleknél már az új feltételeknek megfelelő kamat lenne érvényes.

Akkor lép életbe a kamatstop, ha a kölcsönszerződésünk alapján az aktuálisan megállapított kamat magasabb lenne, mint a 2021. október 27-i. Mivel az MNB szinte hetente emeli az alapkamatot, így ez mindenkire vonatkozik majd.

Milyen szabályok szerint számolják ki a törlesztőrészletünket?

A kamatfordulónk napját a szerződésünk tartalmazza. A törlesztőrészletünk kiszámításának az alapja ez a nap lesz. Ha novemberben esedékes a kamatfordulónk, akkor a kamatstopnak nem lesz hatása, mert az október 27-én érvényes referenciakamat határozza meg az új törlesztőrészletet, ami emiatt nem fog változni. Ha decemberben esedékes a kamatfordulónk, akkor már a január 1-től érvényes alacsonyabb kamattal kell számolni. A hitelünk kamatának januári változásakor a kamatforduló dátuma után kell alkalmazni a kamatstop szabályait. Így lehet, hogy nem a teljes hónapot fogja érinteni a kamatstop. Ha február után változik a kamatunk, akkor a kamatforduló hónapjában csak a hónap kamatfordulót követő részére lesz érvényes a kamatstop, és csak az azt követő hónapban számíthatunk a kedvezményes törlesztőrészletre.

Mennyit takaríthatunk meg havonta?

A megtakarításunk összege függ majd a felvett hitel nagyságától. Általánosan az mondható el, hogy körülbelül tíz százalékkal lesz alacsonyabb a törlesztőrészletünk, mint ha nem lenne kamatstop. Egy átlagos hitelösszeggel számolva ez tízezer forint körüli megtakarítást jelenthet havonta, évente padig valahol százezer forint felett lesz.

Meddig él ez a kedvezmény?

A kamatstop 2022. június 30-ig van érvényben. Az aktuális szabályok szerint 2022. július 1-től a pénzintézetek alkalmazhatják a szerződés szerint az emelt kamatokat, így akkortól abban az esetben is a magasabb törlesztőrészleteket kell majd fizetnünk, ha a kamatfordulónk január 1. és június 30. közé esett.

Mire kell figyelnünk?

A kamatstopot a pénzintézetek automatikusan alkalmazzák, azt nem kell kérvényezni. Erre jogszabály kötelezi a bankokat. A kamatstopnak nem lehet hátrányos hatása ránk nézve, a Magyar Nemzeti Bank nem adott ki ilyen figyelmeztetést. Ellentétben tehát a hitelmoratóriummal, ahol az MNB és több kereskedelmi bank is az esetleges hátrányokra figyelmeztetett, a kamatstop pozitív hatással lesz a pénzügyeinkre rövid és hosszú távon is. A bankok ugyanis az elengedett kamatokkal nem növelhetik meg sem a tőketartozásunkat, sem a kamattartozásunkat.

Milyen hitelekre érvényes a kamatstop?

A kamatstop a jelzáloghitelekre érvényes. Tudnunk kell, hogy a feltételeknek megfelelő támogatott lakáshitelekre is érvényes a kamatstop, de a többi hitelünkre nem. A személyi kölcsön, folyószámlahitel, hitelkártya, sőt, a hosszú kamatperiódusú lakáshitelek kamata sem változik meg a kamatstop miatt.

Mi a helyzet azokkal a hitelekkel, amiket a kamatstop bevezetése után veszünk fel?

A kamatstop rendelet nem szabályozza a hitelfelvétel dátumát. Így akár a 2022. január elseje után folyósított hitelekre is érvényes lehet a kamatstop. Azt azonban tudnunk kell, hogy szinte senki nem vesz már fel rövid kamatperiódusú hitelt. A hitelfelvevők már a biztonságosabb, hosszú kamatperiódusú hiteleket igényelik. Ezért szinte alig lesz olyan hitel, amit 2022-ben vettek fel, és érintve lenne a kamatstopban.

A kamatstop – automatikusan lesz jó nekünk

Mivel a kamatstoppal nincs teendőnk, nincs más dolgunk, mint azon gondolkodni, hogy mire költsük a megtakarításunkat. A kamatstop biztonságosnak tűnik, később sem érhetnek bennünket kellemetlen meglepetések (mint a hitelmoratóriumnál). Kaptunk fél évet, amikor az MNB kamatemelése még nem lesz hatással az életünkre. A gazdasági folyamatok azonban abba az irányba mutatnak, hogy a Magyar Nemzeti Bank tovább fogja emelni az alapkamatot. Érdemes erre is felkészülni. De a mi hitelünk 2022. június 30-ig biztos védelem alatt áll. Van tehát időnk, hogy végiggondoljuk, hogy mit tehetünk egy esetleges jövőbeli kamatemeléskor.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

10,9% - 12,7%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.000.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

A gyermekek száma befolyásolhatja a felvehető hitel összegét

A gyermekek száma befolyásolhatja a felvehető hitel összegét

2021.08.30.

A gyermekek száma a családi adókedvezmény révén befolyásolja a hitelfelvételt is – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Így vehetsz fel hitelt nyugdíjasként

Így vehetsz fel hitelt nyugdíjasként

2022.04.18.

Hitelt nyugdíjasként igényelni valamivel nehezebb, mint aktív dolgozóként, ám nem lehetetlen; csupán néhány korlátozással kell szembesülnünk.

Tovább olvasom
Mitől lesz fogyasztóbarát egy személyi kölcsön?

Mitől lesz fogyasztóbarát egy személyi kölcsön?

2021.10.05.

A személyi kölcsönök piaca sokszereplős. Szinte mindegyik pénzintézet kínál személyi kölcsönt. Ez a Magyarországon rendkívül népszerű hitelfajta két formában is elérhető. Az úgynevezett klasszikus személyi kölcsön mellett igényelhetünk Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelt is. De mitől lesz fogyasztóbarát egy személyi kölcsön? Utánajártunk.

Tovább olvasom
3+1 tanács hitelfelvétel előtt

3+1 tanács hitelfelvétel előtt

2021.03.09.

Olvasd el tanácsainkat hitelfelvétel esetére, mert rengeteg bosszúságtól és komoly anyagi veszteségektől kímélheted meg magad!

Tovább olvasom