fbpx
Hirdetés

Ennyit spórolhatunk a kamatstoppal

2022.04.06.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. április 6. 08:33

A kamatstopot a kormány a hitelesek védelme érdekében hozta létre. Az emelkedő jegybanki alapkamat miatt ugyanis a jelzáloghitelek törlesztőrészletei megemelkednének. Ez az intézkedés értünk van. Mutatjuk, hogy pontosan mennyit spórolhatunk a kamatstoppal.

Ennyit spórolhatunk a kamatstoppal

Mi az a kamatstop?

A lakáshiteleket érintő tavaly év végén életre hívott kamatstop rendelet alapján a 2022. január 1. és június 30. között nem lehet magasabb a jelzálogkölcsönök kamatterhe, mint az október 27-én érvényes referenciamutató alapján számított kamat. A kamatstop minden rövid távon változó kamatozású jelzáloghitelre érvényes, aminek 2021. október 27. és 2022. június 30. között esedékes a kamatperiódus váltása. Alapesetben ezeknél a hiteleknél már az új feltételeknek megfelelő kamat lenne érvényes.

Akkor lép életbe a kamatstop, ha a kölcsönszerződésünk alapján az aktuálisan megállapított kamat magasabb lenne, mint a 2021. október 27-i. Mivel az MNB szinte hetente emeli az alapkamatot, így ez mindenkire vonatkozik majd.

Milyen szabályok szerint számolják ki a törlesztőrészletünket?

A kamatfordulónk napját a szerződésünk tartalmazza. A törlesztőrészletünk kiszámításának az alapja ez a nap lesz. Ha novemberben esedékes a kamatfordulónk, akkor a kamatstopnak nem lesz hatása, mert az október 27-én érvényes referenciakamat határozza meg az új törlesztőrészletet, ami emiatt nem fog változni. Ha decemberben esedékes a kamatfordulónk, akkor már a január 1-től érvényes alacsonyabb kamattal kell számolni. A hitelünk kamatának januári változásakor a kamatforduló dátuma után kell alkalmazni a kamatstop szabályait. Így lehet, hogy nem a teljes hónapot fogja érinteni a kamatstop. Ha február után változik a kamatunk, akkor a kamatforduló hónapjában csak a hónap kamatfordulót követő részére lesz érvényes a kamatstop, és csak az azt követő hónapban számíthatunk a kedvezményes törlesztőrészletre.

Mennyit takaríthatunk meg havonta?

A megtakarításunk összege függ majd a felvett hitel nagyságától. Általánosan az mondható el, hogy körülbelül tíz százalékkal lesz alacsonyabb a törlesztőrészletünk, mint ha nem lenne kamatstop. Egy átlagos hitelösszeggel számolva ez tízezer forint körüli megtakarítást jelenthet havonta, évente padig valahol százezer forint felett lesz.

Meddig él ez a kedvezmény?

A kamatstop 2022. június 30-ig van érvényben. Az aktuális szabályok szerint 2022. július 1-től a pénzintézetek alkalmazhatják a szerződés szerint az emelt kamatokat, így akkortól abban az esetben is a magasabb törlesztőrészleteket kell majd fizetnünk, ha a kamatfordulónk január 1. és június 30. közé esett.

Mire kell figyelnünk?

A kamatstopot a pénzintézetek automatikusan alkalmazzák, azt nem kell kérvényezni. Erre jogszabály kötelezi a bankokat. A kamatstopnak nem lehet hátrányos hatása ránk nézve, a Magyar Nemzeti Bank nem adott ki ilyen figyelmeztetést. Ellentétben tehát a hitelmoratóriummal, ahol az MNB és több kereskedelmi bank is az esetleges hátrányokra figyelmeztetett, a kamatstop pozitív hatással lesz a pénzügyeinkre rövid és hosszú távon is. A bankok ugyanis az elengedett kamatokkal nem növelhetik meg sem a tőketartozásunkat, sem a kamattartozásunkat.

Milyen hitelekre érvényes a kamatstop?

A kamatstop a jelzáloghitelekre érvényes. Tudnunk kell, hogy a feltételeknek megfelelő támogatott lakáshitelekre is érvényes a kamatstop, de a többi hitelünkre nem. A személyi kölcsön, folyószámlahitel, hitelkártya, sőt, a hosszú kamatperiódusú lakáshitelek kamata sem változik meg a kamatstop miatt.

Mi a helyzet azokkal a hitelekkel, amiket a kamatstop bevezetése után veszünk fel?

A kamatstop rendelet nem szabályozza a hitelfelvétel dátumát. Így akár a 2022. január elseje után folyósított hitelekre is érvényes lehet a kamatstop. Azt azonban tudnunk kell, hogy szinte senki nem vesz már fel rövid kamatperiódusú hitelt. A hitelfelvevők már a biztonságosabb, hosszú kamatperiódusú hiteleket igényelik. Ezért szinte alig lesz olyan hitel, amit 2022-ben vettek fel, és érintve lenne a kamatstopban.

A kamatstop – automatikusan lesz jó nekünk

Mivel a kamatstoppal nincs teendőnk, nincs más dolgunk, mint azon gondolkodni, hogy mire költsük a megtakarításunkat. A kamatstop biztonságosnak tűnik, később sem érhetnek bennünket kellemetlen meglepetések (mint a hitelmoratóriumnál). Kaptunk fél évet, amikor az MNB kamatemelése még nem lesz hatással az életünkre. A gazdasági folyamatok azonban abba az irányba mutatnak, hogy a Magyar Nemzeti Bank tovább fogja emelni az alapkamatot. Érdemes erre is felkészülni. De a mi hitelünk 2022. június 30-ig biztos védelem alatt áll. Van tehát időnk, hogy végiggondoljuk, hogy mit tehetünk egy esetleges jövőbeli kamatemeléskor.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 21,00%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Milyen költségeket nem tartalmaz a THM?

Milyen költségeket nem tartalmaz a THM?

2021.10.27.

A Teljes Hiteldíj Mutató (THM) tökéletes eszköz a hitelek összehasonlítására. Minél kisebb a THM, annál kevesebbet kell visszafizetnünk. Vannak azonban olyan költségek, amiket nem tartalmaz, nekünk azonban azokat is ki kell fizetnünk. Megnéztük, milyen költségeket nem tartalmaz a THM.

Tovább olvasom
Minden, amit a hitelátvállalásról tudnod kell

Minden, amit a hitelátvállalásról tudnod kell

2022.11.15.

A hitelátvállalás viszonylag ritka, de legalábbis ritkább, mint a szokványos hitelfelvétel; lássuk, mit érdemes tudni róla.

Tovább olvasom
Hogyan igényelhetjük az OTP Bank személyi kölcsönét?

Hogyan igényelhetjük az OTP Bank személyi kölcsönét?

2022.09.09.

Személyi kölcsön az OTP Bank kínálatában is található, és az ország egyik legrégebbi bankjához méltóan figyelemreméltó ajánlatokról van szó!

Tovább olvasom
Mire számíthatunk a hitelpiacon?

Mire számíthatunk a hitelpiacon?

2022.04.22.

Számíthatunk a hitelpiacon valami jóra az elkövetkezendő időszakban, vagy romlik a helyzet? Az alábbi cikkből kiderül!

Tovább olvasom