fbpx

Zöld hitel – akár alacsony jövedelem mellett is!

2021.10.15.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2021. október 23. 11:14

A Magyar Nemzeti Bank október 4-én elindította a Zöld Otthon programját. A program keretében a kereskedelmi bankok fix 2,5%-os kamattal kínálnak jelzáloghitelt új lakás vásárlásához. Az alacsony kamat miatt az elvárt minimális jövedelem is alacsonyabb, így széles körben elérhető lesz az a kamattámogatott konstrukció. Mutatjuk a részleteket.

Zöld hitel – akár alacsony jövedelem mellett is!

Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon program

Az október 4-én elstartoló Zöld otthon program lakáshitele a legjobb választás ma Magyarországon. Végig fix 2,5%-os kamattal akár 25 évre igényelhetünk 70 millió forintot új lakás vásárlásához. Az új ingatlan energetikai besorolásának legalább BB-nek kell lennie, és a hitelt csak magánszemélyek igényelhetik. Vásárlás után minimum tíz évig életvitelszerűen az ingatlanban kell élnünk, így azt nem adhatjuk bérbe. Nem elvárás, hogy gyermekünk legyen, és lehetünk egyedülállók is. CSOK hitel együttes igénylése esetén a CSOK hitel kamata 3%-ról 0%-ra csökken. Nem mindennapi ajánlat ez.

Alacsony jövedelem vagy magas jövedelem?

A Zöld hitel első bejelentése után máris megindultak a találgatások, hogy mekkora jövedelemre lehet szükség az igényléshez. Egyesek tudni vélték, hogy bizony magas jövedelem kell majd. Ez a félreértés a magas hitelösszegből adódhatott, hiszen épp ennek az ellenkezője igaz. Egy 70 millió hitel felvételéhez valóban magas jövedelemre van szükség, de ez nem a Zöld hitel feltételeivel függ össze. Világos, hogy minél magasabb egy hitelösszeg, annál magasabb lesz a törlesztő részlet, és így az elvárt jövedelem is.

Zöld hitel igénylésekor egy rendkívül kedvező, 2,5%-os kamattal kell számolnunk. Az alacsony kamat miatt egy piaci jelzáloghitelhez képest jelentősen alacsonyabb törlesztő részletünk lesz, és az alacsony törlesztő részlet miatt a bank által elvárt nettó jövedelem is alacsonyabb lesz. Nem elég tehát, hogy akár milliókat is megtakaríthatunk a kedvező kamatozás miatt, ráadásul alacsonyabb jövedelem is elég az igényléshez.

Ami még a szükséges jövedelem nagyságát befolyásolja

Az ingatlan árak változására nincs ráhatásunk, nem árt azonban felkészülnünk arra, hogy az eddigi trendek szerint az árak emelkedhetnek. Amennyiben a kiválasztott lakás többe kerül, mint az eredetileg tervezett, akkor több hitelre lehet szükségünk. A magasabb hitelösszeg pedig változatlan futamidő mellett megnöveli a havi törlesztő részlet összegét, emiatt pedig magasabb jövedelmet fog számunkra előírni a hitelező bank.

A Zöld hitel tehát alacsonyabb jövedelemmel igényelhető, mint egy piaci jelzáloghitel. Ez a várhatóan rendkívül népszerűvé váló lehetőség ráadásul gyermekvállalás nélkül, egyedülállóként is igényelhető. Igazán páratlan lehetőség ez új lakás vásárlásához.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Érdemes-e az esküvőt hitelből fedezni?

Érdemes-e az esküvőt hitelből fedezni?

2022.02.02.

Az esküvő egyike a legnagyobb családi eseményeknek. A legtávolabbi rokonokat és rengeteg barátot is hívhatunk a lakodalomba. Rengeteg rántott hús fogy majd el. És azt ki kell fizetnünk. Mi van, ha nincs elegendő megtakarításunk ehhez? Megnéztük, érdemes-e az esküvőt hitelből fedezni.

Tovább olvasom
Minden, amit tudnod kell az UniCredit Bank személyi kölcsöneiről

Minden, amit tudnod kell az UniCredit Bank személyi kölcsöneiről

2022.06.24.

Az UniCredit Banknál is igényelhetsz személyi kölcsönt – nem is egyfélét –; az alábbiakban az igénylési feltételeket és a folyamatot vesszük górcső alá.

Tovább olvasom
Mit kell tudni a lombardhitelről?

Mit kell tudni a lombardhitelről?

2021.10.12.

A napi hírekben szereplő Otthonteremtési támogatásokról mindenki hallott már. Ki ne ismerné a Babaváró kölcsön, az áfa visszatérítés vagy a CSOK kifejezéseket? A személyi kölcsön és az ingatlan jelzáloghitel szintén mindennaposak. A lombardhitel viszont viszonylag ismeretlennek számít, és bizony csak egy szűk kör veszi igénybe. Megnéztük mit kell tudni a lombardhitelről.

Tovább olvasom
Így vehetsz fel hitelt nyugdíjasként

Így vehetsz fel hitelt nyugdíjasként

2022.04.18.

Hitelt nyugdíjasként igényelni valamivel nehezebb, mint aktív dolgozóként, ám nem lehetetlen; csupán néhány korlátozással kell szembesülnünk.

Tovább olvasom