fbpx
Hirdetés

Milyen tényezők befolyásolják az életbiztosítás díját?

2022.01.04.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. január 4. 12:12

Egy életbiztosítás díját sok minden befolyásolhatja. Amikor megkötjük a biztosítási szerződést, számos kérdésre választ adunk, a szolgáltató ezeket figyelembe véve kalkulálja ki az összeget.

Milyen tényezők befolyásolják az életbiztosítás díját?

Fontos a biztosítási összeg és az időtartam

Az életbiztosítás díját az ügyfél is meghatározza azzal, hogy mekkora biztosítási összegben gondolkodik, illetve milyen időtartamra szeretne biztosítást kötni. Érdemes átgondolni ezt a két dolgot. A biztosítás időtartamával kapcsolatban érdemes mérlegelni, hogy a mi szempontunkból mi számít kockázati időszaknak, egy olyan időtartamnak, amely alatt jó volna biztosítottnak lenni, ha baj, tragédia történik. A biztosítási összeg és a biztosítási díj egyenesen arányos, ha előbbi magas, utóbbi is magasabb lesz. A biztosító kockázata nyilván nagyobb, ha magasabb, esetleg kiemelkedően magas összegről van szó. Utóbbit sok esetben utasítják el.

Az éves nettó jövedelemből érdemes kiindulni

Az életbiztosítás díját tehát alapvetően befolyásolja a biztosítási összeg. No, de milyen összeget érdemes meghatározni, hogyan kell ezt kiszámolni? Azt kell itt megnézni, hogy a biztosított jövedelme mekkora, milyen kiesést jelent családjának, környezetének, házastársnak, gyerekeinek. Az éves nettó jövedelmet érdemes alapul venni és néhány (2-3) évre előre tekinteni (annyival beszorozni), hogy legyen idő pótolni a kiesett bevételt.

Mivel számolnak a biztosítók?

Számos tényező tőlünk független, azaz nem vagyunk befolyással rá. Az életbiztosítás díját meghatározza az életkor, a foglalkozás, az életvitel, szokások, foglalkozás, egyéb tevékenységek, stb. Minél fiatalabb valaki, annál olcsóbban tud életbiztosítást kötni, a biztosítási díj ráadásul általában nem emelkedik az évek során, ha jó áron kötöttük a szerződést, később is megmarad az előny. A foglalkozás szintén fontos adat egy biztosító számára, ha valaki veszélyes szakmát (például pilóta, vagy tűzoltó) űz, akkor magasabb biztosítási díjjal kell számolnia, és olyan eset is előfordulhat, hogy nem köt szerződést vele a szolgáltató. Az egészségi állapot általában nagyobb összegű biztosításnál kerül előtérbe, van, amikor csak egy kérdőívet kell kitölteni, máskor pedig telefonos, vagy személyes egészségügyi állapotfelmérést végeztet a biztosító, kiszámítandó az életbiztosítás díját. Nemcsak a munkahelyünkön eltöltött idő számít, a szabadidőnkben is végezhetünk veszélyes tevékenységet, sportot, hobbit, amelyet szintén figyelembe vehet a biztosító.

Személyes ajánlatot kapunk

Látjuk, az életbiztosítás díját számos tényező határozza meg. A szolgáltatók személyre szabott ajánlatot készítenek az adataink alapján, ha az nem felel meg nekünk, kereshetünk másik biztosítót is. Az biztos, hogy a rossz egészségi állapot, a veszélyes munkahely és/vagy életvitel, és a magasabb életkor magasabb életbiztosítási díjat jelent.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Számíthat Ránk kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

52 hét

Hitelösszeg

150.000 Ft - 400.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

13,90% -16,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mire fizet az utasbiztosítás?

Mire fizet az utasbiztosítás?

2022.05.20.

Mire fizet az utasbiztosítás? Az alábbiakból megtudhatod, ahogy azt is, milyen segítséget várhatsz, ha rendelkezel vele!

Tovább olvasom
Kárrendezés menete – mik a teendők?

Kárrendezés menete – mik a teendők?

2020.03.30.

A baleset nem olyasmi, ami velünk történik – mindenki így gondolkodik, de sajnos tévesen. Mindenkivel történhet akár egészen kismértékű baleset is, de sajnos a súlyos esetek sem ritkák. Elsődleges az emberi élet védelme. De azon túl természetesen az autót ért sérüléseket is orvosolni kell.

Tovább olvasom
Minden, amit a kombinált hitelekről tudni kell!

Minden, amit a kombinált hitelekről tudni kell!

2021.02.19.

A kombinált hitelek olyan konstrukciók, amelyek a kölcsönt valamilyen megtakarítással ötvözik; a legismertebb típus a jelzáloghitel és lakástakarék párosa.

Tovább olvasom
Milyen problémák esetén segít az útlemondási biztosítás?

Milyen problémák esetén segít az útlemondási biztosítás?

2022.07.20.

Az útlemondási biztosítás az utasbiztosítás egyik leghasznosabb kiegészítője, ha van esély arra, hogy az utazás lemondásra kerül, vagy megszakad.

Tovább olvasom