Hirdetés

Milyen tényezők befolyásolják az életbiztosítás díját?

2022.01.04.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. január 4. 12:12

Egy életbiztosítás díját sok minden befolyásolhatja. Amikor megkötjük a biztosítási szerződést, számos kérdésre választ adunk, a szolgáltató ezeket figyelembe véve kalkulálja ki az összeget.

Milyen tényezők befolyásolják az életbiztosítás díját?

Fontos a biztosítási összeg és az időtartam

Az életbiztosítás díját az ügyfél is meghatározza azzal, hogy mekkora biztosítási összegben gondolkodik, illetve milyen időtartamra szeretne biztosítást kötni. Érdemes átgondolni ezt a két dolgot. A biztosítás időtartamával kapcsolatban érdemes mérlegelni, hogy a mi szempontunkból mi számít kockázati időszaknak, egy olyan időtartamnak, amely alatt jó volna biztosítottnak lenni, ha baj, tragédia történik. A biztosítási összeg és a biztosítási díj egyenesen arányos, ha előbbi magas, utóbbi is magasabb lesz. A biztosító kockázata nyilván nagyobb, ha magasabb, esetleg kiemelkedően magas összegről van szó. Utóbbit sok esetben utasítják el.

Az éves nettó jövedelemből érdemes kiindulni

Az életbiztosítás díját tehát alapvetően befolyásolja a biztosítási összeg. No, de milyen összeget érdemes meghatározni, hogyan kell ezt kiszámolni? Azt kell itt megnézni, hogy a biztosított jövedelme mekkora, milyen kiesést jelent családjának, környezetének, házastársnak, gyerekeinek. Az éves nettó jövedelmet érdemes alapul venni és néhány (2-3) évre előre tekinteni (annyival beszorozni), hogy legyen idő pótolni a kiesett bevételt.

Mivel számolnak a biztosítók?

Számos tényező tőlünk független, azaz nem vagyunk befolyással rá. Az életbiztosítás díját meghatározza az életkor, a foglalkozás, az életvitel, szokások, foglalkozás, egyéb tevékenységek, stb. Minél fiatalabb valaki, annál olcsóbban tud életbiztosítást kötni, a biztosítási díj ráadásul általában nem emelkedik az évek során, ha jó áron kötöttük a szerződést, később is megmarad az előny. A foglalkozás szintén fontos adat egy biztosító számára, ha valaki veszélyes szakmát (például pilóta, vagy tűzoltó) űz, akkor magasabb biztosítási díjjal kell számolnia, és olyan eset is előfordulhat, hogy nem köt szerződést vele a szolgáltató. Az egészségi állapot általában nagyobb összegű biztosításnál kerül előtérbe, van, amikor csak egy kérdőívet kell kitölteni, máskor pedig telefonos, vagy személyes egészségügyi állapotfelmérést végeztet a biztosító, kiszámítandó az életbiztosítás díját. Nemcsak a munkahelyünkön eltöltött idő számít, a szabadidőnkben is végezhetünk veszélyes tevékenységet, sportot, hobbit, amelyet szintén figyelembe vehet a biztosító.

Személyes ajánlatot kapunk

Látjuk, az életbiztosítás díját számos tényező határozza meg. A szolgáltatók személyre szabott ajánlatot készítenek az adataink alapján, ha az nem felel meg nekünk, kereshetünk másik biztosítót is. Az biztos, hogy a rossz egészségi állapot, a veszélyes munkahely és/vagy életvitel, és a magasabb életkor magasabb életbiztosítási díjat jelent.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Utas- és életbiztosítás között mi a különbség?

Utas- és életbiztosítás között mi a különbség?

2020.02.24.

Evidensnek tűnhet a különbség utas- és életbiztosítás között, ám mint minden esetben, ebben is érdemes pontosan informálódni. Hiszen így elkerülhetőek a félreértések és az azokból adódó problémák. Alábbi cikkünkben a legfontosabb tudnivalókat szedtük csokorba.

Tovább olvasom
Kötelező biztosítás online megkötése – lehetséges?

Kötelező biztosítás online megkötése – lehetséges?

2020.04.28.

Az internet immáron több évtizede az életünk része, és egyre több dolog érhető el általa. Manapság már egyáltalán nem szokatlan, hogy az interneten böngészve vásárolunk, szórakozunk, tájékozódunk. Veszünk fel hitelt, és ebbe a sorba illeszkedik az is, hogy a kötelező biztosítást online is megköthetjük.

Tovább olvasom
Mikor és mire fizet a casco biztosítás?

Mikor és mire fizet a casco biztosítás?

2020.03.23.

A casco megkötése ugyan nem előírás, mégis érdemes, hiszen manapság már igencsak jó feltételekkel lehet szerződni számos biztosító társaságnál. Az, hogy az adott casco mikor és mire fizet, mindig a szerződés tartalmától függ, és ez biztosítónként változik.

Tovább olvasom
Kárrendezés menete – mik a teendők?

Kárrendezés menete – mik a teendők?

2020.03.30.

A baleset nem olyasmi, ami velünk történik – mindenki így gondolkodik, de sajnos tévesen. Mindenkivel történhet akár egészen kismértékű baleset is, de sajnos a súlyos esetek sem ritkák. Elsődleges az emberi élet védelme. De azon túl természetesen az autót ért sérüléseket is orvosolni kell.

Tovább olvasom