Hirdetés

Milyen kiegészítő szolgáltatások kérhetőek a nyugdíjbiztosításokhoz?

2022.06.21.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. június 21. 10:34

Kiegészítő szolgáltatások a nyugdíjbiztosítások esetében is elérhetőek; lássuk, mik ezek, és miért érdemes kérni őket.

Milyen kiegészítő szolgáltatások kérhetőek a nyugdíjbiztosításokhoz?

Kiegészítő szolgáltatásokat minden biztosító kínál a nyugdíjbiztosításihoz, amelyek segíthetnek elérni a pénzügyi céljaink elérését. A legmegfelelőbb megtakarítás kiválasztását alaposan meg kell fontolni, mivel a leginkább és legkevésbé kedvező nyugdíjbiztosítások között akár milliós nagyságrendű is lehet a különbség a futamidő lejártakor – a kiegészítő szolgáltatásoknak azonban nem csak ehhez van köze.

Fontos tudni, hogy a nyugdíjbiztosítás egy államilag támogatott, életbiztosítással kombinált megtakarítási szerződés, a támogatás mértéke pedig a befizetések 20%-a, de évente legfeljebb 130 ezer forint lehet. A befizetett díjakat a biztosító szakemberei befektetik az úgynevezett eszközalapokba, így a kifizetés mértékét ezek hozama határozza meg.

A kiegészítő szolgáltatások köre széles, és mindegyik más szempontból segíti a magasabb hozam elérését, valamint a könnyebb kezelést, de a kényelemhez is sokat hozzátesz, ha választunk közülük.

Alapbiztosítás

A nyugdíjbiztosítások elsősorban megtakarítási célokat szolgálnak, de valamilyen alapbiztosítás mindegyikhez jár. Ezek többnyire nem jelentősek, de létezik olyan is, amely egy nem várt tragédia esetén nyújt anyagi segítséget a hozzátartozóinknak. Lényeges, hogy ezek védelme a biztosítottra vonatkozik, hiszen a nyugdíjbiztosításoknál elkülönülhet a szerződő és a biztosított fél.

Kockázatkezelő funkciók

A kockázatkezelő funkciók az eszközalapok árfolyamának eséséből eredő kockázatok kezelését, és ezzel együtt az ebből adódó veszteségek elkerülését szolgálják. Háromféle kockázatkezelő funkció található a kiegészítő szolgáltatások listáján: az árfolyamfigyelő, a stop-loss és a start-buy funkció.

A manuális stop-loss funkció esetén egy előre beállított határérték elérésekor a rendszer tájékoztatást ad az ügyfélnek, aki dönthet az eszközalap további sorsáról, az automata stop-loss funkció viszont automatikusan váltja át a befektetési egységeket az ügyfél által korábban meghatározott célalapba.

Az eladások után elindul a start-buy funkció, amely visszaváltja a befektetési egységeket az eredeti eszközalapba a beállított határértékek elérésekor; ez szintén lehet automata, vagy manuális is.

Céldátum-, avagy életciklus-stratégia

A céldátum-, más néven életciklus-stratégia lényege, hogy a futamidő elején a portfólióban több lesz a kockázatosabb befektetés, az idő előrehaladtával pedig rendszeresen átalakítják a portfóliót, és a részvények és kötvények aránya megfordul, aminek következtében a futamidő végére az addig elért hozam nem esik kockázat alá.

Portfólió-kiigazító szolgáltatás

A portfólió-kiigazító szolgáltatás a portfólióban szereplő befektetési alapok arányait állítja vissza minden biztosítási évfordulón. Ennek célja a befektetés kockázati szintjének az ügyfél igényei szerinti megtartása. A szolgáltatás helyreállítja az ügyfél által kijelölt arányokat úgy, hogy a részvényeken elért nyereség egy részét átvezetik a kötvényalapokba, de a kiigazítás fordítva is történhet.

Átirányítás

Ha a már meglévő befektetési egységek a korábban meghatározott eszközalapokban maradnak, átirányításról, ha pedig a már meglévő befektetési egységeket más eszközalapokba szeretnénk befektetni, átvezetésről beszélünk. A legtöbb biztosítótársaság esetében ez a szolgáltatás évente kétszer ingyenes.

Bónusz jóváírások

Ezt a biztosítók a hűséges ügyfeleik számára tartják fent, és biztosítónként eltér, hogy milyen és mekkora bónuszokról beszélhetünk, illetve mikor írják azokat jóvá. Jellemző, hogy a tizedik évfordulónál adnak nagyobb jóváírást; ilyenkor az első éves díjjal megegyező összeg kerül az ügyfél számlájára, de az is előfordul, hogy a huszadik fordulónál adnak dupla első éves díjat.

Rugalmasság

Ez talán a legfontosabb, hiszen bizonyos, váratlan helyzetekben komoly segítséget nyújthat a díjcsökkentés, a szüneteltetés, vagy épp a díjátvállalás lehetősége. Fontos azonban, hogy ez nincs ingyen, vagy legalábbis nem mindenhol, a díjak pedig biztosítótársaságonként eltérőek.

Eseti befizetés

A nyugdíjbiztosítások havi rendszerességű befizetésekkel működnek, és nem minden biztosító engedélyezi, hogy ettől eltérjünk – még akkor sem, ha ez plusz befizetést jelent. Érdemes olyat keresni, amelynél elérhető az egyösszegű befektetésre szolgáló számla, mint szolgáltatás.

Ha nyugdíjbiztosítást szeretnél kötni, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el a szerződéskötési folyamatot online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

5 fontos tudnivaló a nyugdíjbiztosításokról

5 fontos tudnivaló a nyugdíjbiztosításokról

2021.07.05.

Az utóbbi években egyre többekben tudatosult, hogy ha nem tesznek valamit, akkor a nyugdíjas koruk igencsak nehéz lesz, mivel nem fognak tudni megélni, de legalábbis nem tudják majd azt az életszínvonalat biztosítani önmaguk számára, amit aktív korukban megszoktak. Erre a problémára az egyik kiváló megoldás a nyugdíjbiztosítás, amelyről az alábbiakban öt fontos tudnivalót osztunk meg veled.

Tovább olvasom
Nyugdíjbiztosítás adókedvezmény: mennyi jóváírásban részesülhetünk?

Nyugdíjbiztosítás adókedvezmény: mennyi jóváírásban részesülhetünk?

2022.01.28.

A nyugdíjbiztosításunkat adókedvezménnyel is kiegészíthetjük, így magasabb összeget takaríthatunk meg idős korunkra. Utánajártunk, hogyan kaphatjuk meg a nyugdíjbiztosítás adókedvezményét, és hogy mennyi jóváírásban részesülhetünk.

Tovább olvasom
Biztonságosnak tekinthetőek a nyugdíjbiztosítások?

Biztonságosnak tekinthetőek a nyugdíjbiztosítások?

2021.01.15.

Hogy biztonságosnak tekinthetőek-e a nyugdíjbiztosítások, arra nem lehet egyszerűen válaszolni. Járjuk körbe a témát!

Tovább olvasom