Mekkora törlesztőrészletet vállaljunk be?

Mekkora törlesztőrészletet érdemes bevállalnod? Számtalan tényezőtől függ – ezeket az alábbi cikkünkben összegezzük.

Azt, hogy mekkora törlesztőrészletet érdemes bevállalnod, leginkább a jövedelmed határozza meg, hiszen annak mértéke eleve megadja a maximális mértéket is. A JTM szabályozás kimondja, hogy félmillió forintos havi, nettó kereset alatt maximum a jövedelmed 50%-a lehet a törlesztőrészlet, afelett pedig a 60%-a, ám a bankok a legtöbb esetben ezt nem adják meg, hanem csak valamivel alacsonyabb törlesztőrészletet tesznek elérhetővé. A maximum azonban nem feltétlenül optimális!

A törlesztőrészlet a havi kiadásaidat növeli

A bank nem lesz tekintettel a szükségleteidre, ha a havi törlesztés ideje elérkezik, és akkor is be kell fizetned az összeget, ha az nehézséget okoz a számodra, méghozzá éveken keresztül, minden hónapban. Abban sem fog neked segíteni, hogy az optimális törlesztőrészlet nagyságát meghatározhasd, tehát úgymond magadról kell gondoskodnod, és előre átgondolnod, hogy mennyi az, amit kényelmesen be tudsz vállalni. Érdemes figyelembe venned a futamidő alatti esetleges változásokat a jövedelmi helyzeteddel kapcsolatban, mint például a gyermekvállalás okozta jövedelemkiesést, valamint a minden hónapban esedékes kötelező, illetve nem kötelező kiadásokat. Az előbbiek közé tartozik például a rezsi, a más hitelek törlesztése, továbbá ide sorolhatjuk még az élelmiszereket és gyógyszereket is, az utóbbiak kapcsán pedig olyan kiadásokra kell gondolni, mint például a ruházkodás, szórakozás és az élvezeti cikkek.

törlesztőrészlet változó

Bankonként eltérő, hogy ugyanakkora hitelre azonos futamidő mellett mennyi törlesztéssel kell számolni, hiszen a kamatok, illetve a THM is eltérő ugyanannál a hitelterméknél – ezért fontos, hogy hitelfelvétel előtt összehasonlítsd az ajánlatokat. Emellett természetesen a futamidő változtatásával is csökkenthető, vagy növelhető a törlesztőrészlet nagysága az igényeid szerint, bár ezzel csak látszólag jársz jobban, hiszen egy hosszabb futamidő magasabb költséget is jelent egyben. Ezeket is vedd figyelembe, mielőtt választasz!

Ha olyan hitelre lenne szükséged, amely optimális törlesztőrészlettel rendelkezik, tekintsd meg ajánlatainkat oldalunkon, majd az összehasonlítás végeztével indítsd el az igénylést online!

Takarékbank személyi kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Provident Havi Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

Provident Havi Kölcsön

Hűség Hitel

THM

20,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

200.000 - 6.000.000 Ft

§

Hűség Hitel

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

THM

11,73%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 8.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120