Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Lakáshitel 2023: feltételek és tudnivalók egy helyen

2023.05.26.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. június 9. 13:28

A lakáshitel 2023-ban is a legnépszerűbb hitelek egyike. Ebben a cikkben leírjuk, hogy milyen feltételekkel lehet lakáshitelt igényelni, és milyen tudnivalók vannak. Ezeket jó ismerni, mielőtt lakáshitelt igényelünk. Meglepetések helyett: lakáshitel feltételek és tudnivalók egy helyen.

Lakáshitel 2023: feltételek és tudnivalók egy helyen

Lakáshitel 2023 – jövedelem

A lakáshitel igényléséhez szükséges jövedelem összegét több tényező befolyásolja. A bankok általában a hitelképesség vizsgálatánál figyelembe veszik az adózott jövedelmet, a meglévő törlesztőrészleteket, valamint a munkaviszony stabilitását és hosszát is. A jövedelem minimum összegét a bankok meghatározzák, amelynek megléte esetén lehetőség van hitel igénylésére. Általánosságban elmondható, hogy a lakáshitel törlesztőrészlete nem haladhatja meg a havi nettó jövedelem 30-40 százalékát, így ennek megfelelően kell meghatározni a hitelfelvételre jogosultságot biztosító minimális jövedelmet is.

A szükséges jövedelem összege eltérő lehet bankonként, így érdemes több bank ajánlatát is összehasonlítani. Általánosságban elmondható, hogy a minimális havi jövedelem összege általában 200 ezer forint körül alakul, azonban ez az összeg nagyban függ a hitelösszegtől és a törlesztőrészlet nagyságától is.

Lakáshitel 2023 – jövedelemigazolások

A lakáshitel igényléséhez szükséges jövedelemigazolások az adós hitelképességének igazolásához szükségesek. Az igazolásoknak tartalmazniuk kell az adózott jövedelemről szóló igazolást, amely az adóbevallásban szereplő jövedelmet tartalmazza. Emellett szükséges lehet további igazolások bemutatása is, például a munkáltatói igazolásra, amely tartalmazza a havi bruttó és nettó jövedelmet, valamint a munkaviszony típusát és időtartamát. Amennyiben az igénylő más forrásból is rendelkezik jövedelemmel, például bérleti díjból, befektetési jövedelemből illetve egyéb jövedelemből, annak igazolását is be kell mutatni a hitelbírálat során. Ezek az igazolások az adós fizetőképességének meghatározásához szükségesek, hiszen a bankok a törlesztőrészletek megfizetéséhez biztosítékot követelnek a hitelhez.

Az ingatlanra vonatkozó igazolások is szükségesek lehetnek, például a tulajdoni lap másolata és az ingatlan értékbecslése, amely alapján meghatározható a hitel összege és a fedezet értéke. Az ingatlanra vonatkozó igazolások segítenek a bankoknak a hitel összegének és futamidejének meghatározásában is.

Lakáshitel 2023 – önerő

A lakáshitel igényléséhez szükséges önerő az ingatlan vételárának egy bizonyos százalékát jelenti, amelyet a bankok előírnak. Az önerő nagysága a hitelösszeg és az ingatlan értékének függvényében változik, általában legalább 20 százalék. Az önerőnek a hitelösszeg kifizetése előtt meg kell lennie. Az önerő azért fontos, mert az adós saját tőkével rendelkezik az ingatlanban, és ez növeli a bankok bizalmát a hitel visszafizetése iránt. Emellett az önerő csökkenti a havi törlesztőrészleteket és az összes hitelköltséget is. Az önerő hiánya esetén a bankok a hitelképesség más tényezőit, például a jövedelmet és a fedezet értékét is szigorúbban vizsgálják. Az önerő nagyságát érdemes előre átgondolni és megfelelő időben előkészíteni a lakásvásárlás előtt, hogy a hitelkérelmet zökkenőmentesen lehessen benyújtani.

Lakáshitel 2023 – ingatlanfedezet

A lakáshitel igényléséhez szükséges ingatlanfedezet az a biztosíték, amelyet a bank kér az adóstól a hitel folyósításához. Az ingatlan értékét a bank meghatározza, és ebből számolja ki a hitel összegét, a kamatot és a futamidőt. Az ingatlan fedezetként való elfogadásának feltétele, hogy az ingatlan tulajdonjogának tisztázottnak kell lennie, és nem lehet jelzálogjog rajta. Az ingatlanfedezet biztosítja a bankot, így nagyon fontos, hogy az ingatlan értéke legalább a hitelösszeg fedezetére elegendő legyen. Az ingatlan értékbecslése a hitelbírálat része, és az adós költségére történik. A hitelösszeg függ a fedezet értékétől, és az ingatlan tulajdonosának érdemes előre meggyőződnie arról, hogy az ingatlan fedezetként elfogadható, és az értékbecslés eredménye alapján milyen hitelösszeget lehet igényelni.

Lakáshitel 2023 – költségek

A lakáshitel igénylése során számos költséggel kell számolni. A legfontosabb költségek közé tartoznak például a hitelbírálati díj, a kezelési költség, az értékbecslési díj, az ingatlan-nyilvántartási díj és a biztosítási díj. Emellett felmerülnek további költségek is, például az ügyvéd díja és az adók. Ezek a költségek jelentős terhet jelenthetnek az adós számára, és a hitelösszeg nagyságától és a hitelintézetektől függően változnak. Az Akölcsön pénzügyi szakértői szerint fontos előre felmérni ezeket a költségeket, és tájékozódni a banki díjakról, hogy a hitelfelvétel előtt minden költséggel tisztában legyen az adós.

Az igénylőnek a hitelfelvétel előtt érdemes tájékozódni nem csak a banki feltételekről, de a díjakról és az összes költségről is, hogy ne érje kellemetlen meglepetés a hitel folyósítása során.

Összefoglaló

A lakáshitelek továbbra is a legnépszerűbb hitelek között szerepelnek. A hitelképesség megállapításához a bankok az adózott jövedelmet, a meglévő törlesztőrészleteket és a munkaviszony stabilitását is figyelembe veszik. A jövedelemigazolások mellett a hitelhez szükséges ingatlanfedezet bevonása, önerő (általában a vételár 20% -a), az ingatlan értékbecslése és tulajdoni lapja. A lakáshitel költségei között szerepel a hitelbírálati díj, a kezelési költség, az értékbecslési díj és az ügyvéd díja. Fontos, hogy az adós tisztában legyen ezekkel a költségekkel a hitelfelvétel előtt.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Miért jó választás egy fogyasztóbarát lakáshitel?

Miért jó választás egy fogyasztóbarát lakáshitel?

2023.09.29.

Jó választás egy fogyasztóbarát lakáshitel, vagy érdemesebb egy piaci konstrukciót választani inkább? Alábbi cikkünkben ezt a témát járjuk körül.

Tovább olvasom
Megújulnak a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek

Megújulnak a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek

2022.12.15.

Megújulnak a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek a következő időszakban, így még több lehetőséghez juthatunk, ha ingatlant szeretnénk vásárolni!

Tovább olvasom
Akár három százalék alatti kamattal is kaphatunk CSOK Plusz hitelt

Akár három százalék alatti kamattal is kaphatunk CSOK Plusz hitelt

2024.01.12.

Az idei év megújult családtámogatása a CSOK Plusz. Ez a hitel formájában nyújtott támogatási forma gyermekszületés utáni jóváírással segíti méltó ingatlanhoz jutni a családokat. A kamata legmagasabb értékét meghatározták, de annak nincs akadálya, hogy egy pénzintézet ennél alacsonyabb kamatozással kínálja az ügyfeleinek. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Milyen előnyei vannak a türelmi idős lakáshiteleknek?

Milyen előnyei vannak a türelmi idős lakáshiteleknek?

2023.06.16.

A türelmi idős lakáshitel elnevezés csábító lehet. Utánajártunk, hogy mi van a vonzó elnevezés mögött, milyen előnye lehet a türelmi idős lakáshitel igénylésének, és mi az, amire mindenképpen gondoljunk, mielőtt döntést hozunk. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával