Takarék fix jelzáloghitelek Hirdetés
2021.03.23.
Szerző: akolcson.hu

Lakásvásárlás során az értékbecsléshez dokumentumokra is szükséged lesz – mutatjuk a részleteket!

Milyen dokumentumokra van szükség az értékbecsléshez?

Az értékbecslés dokumentumai többfélék lehetnek attól függően, hogy minek is kell megállapítani az értékét. Napjainkban a legtöbbször ingatlanvásárlás kapcsán merül fel az értékbecslés fogalma, és a legtöbben ehhez kötik, ám más értéktárgyaknál is szokás alkalmazni. Mi azonban most maradjunk az ingatlanoknál.

Az értékbecslés dokumentumai ingatlanvásárlásnál

Az értékbecslés dokumentumainak összekészítésével és beszerzésével meggyorsíthatod a folyamatot. Fontos, hogy lakás esetén meglegyen a tulajdoni lap, a valós méreteket is tartalmazó alaprajz, illetve a társasház Alapító Okirata, míg családi ház vásárlásakor a tulajdoni lap, a térképmásolat, a valós méreteket is tartalmazó alaprajz, térképmásolatról nem beazonosítható épületek esetén a használatbavételi engedély, osztatlan közös tulajdon esetében pedig a használati-megosztási vázrajz. Telek megvásárlásához a tulajdoni lapra, a térképmásolatra, illetve az övezeti besorolás igazolására lesz szükséged.

Mi a helyzet az üzleti ingatlanokkal?

Ha mezőgazdasági, ipari ingatlant, vagy üzlethelyiséget szeretnél vásárolni, akkor a tulajdoni lapot, a térképmásolatot, a valós méreteket tartalmazó alaprajzot, valamint a működési engedély igazolását kell beszerezned, ám fontos tudni, hogy ez gyakorlatilag ingatlanonként eltérő.

Mi az értékbecslés folyamata?

Megint csak ingatlanonként eltérő, ám feltételezzük, hogy az új otthonodat készülsz megvásárolni, és ha oldalunkat böngészed, akkor valószínűleg hitelből. Ez esetben nem kell aggódnod, hiszen, ha megvannak a fentebb említett dokumentumok az értékbecsléshez, akkor mondhatni minden megy magától. Az értékbecslő szakembert ugyanis a bank adja az ügylethez, azaz a hitelkérelem elindításával egyúttal jelzed is az igényedet a bank felé, hogy értékbecslőre lesz szükséged. A bank az ügylet egy bizonyos pontján időpontot kér tőled, majd pontosan ekkor megjelenik a banki értékbecslő szakember az adott címen, és elvégzi a feladatát. Neked tehát gyakorlatilag semmi dolgod nem lesz az értékbecslés dokumentumainak beszerzésén túl.

Amennyiben hitelt vennél fel a lakás megvásárlásához, válogass ajánlataink között, és ha megtaláltad azt, amely mindenben megfelel az elvárásaidnak, indítsd el az igénylést online!

Ajánlataink

Archívum

Hirdetés

Ajánlott hitelek

Privát Minimum Kölcsön

THM

24,5%

Futamidő

12 - 60 hó

Hitelösszeg

200.000 Ft - 490.000 Ft

§

Fapados Kölcsön

THM

14,90% - 19,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

MKB Mosoly Személyi kölcsön

THM

7,2% - 13,8%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések