Hogyan lehet lekerülni a KHR listáról?

Felkerültél a KHR listára? Pénzügyi szempontból ez az egyik legrosszabb, ami történhet veled. Azonban nem érdemes kétségbe esni, hisz ennek ellenére is van lehetőséged arra, hogy hitelt vegyél fel. Olvass tovább, ha kíváncsi vagy, hogyan lehet lekerülni a KHR listáról.

Szeretnél lekerülni a KHR listáról?

A KHR lista a Központi Hitelinformációs Rendszer negatív adóslistája. A köznyelvben leginkább BAR listaként terjedt el. A Központi Hitelinformációs Rendszer mindenkit szerepeltet a listán, akinek a tartozása több mint a mindenkori minimálbér összege, és legalább 90 napja nem rendezte a kötelező törlesztőrészleteket. Egyetlen ilyen adatbázis van, ezt figyeli minden bank a hiteligénylések elbírálásakor. Két előnye van a Központi Hitelinformációs Rendszer listájának. Egyrészt védi a bankokat attól, hogy olyan igénylőnek nyújtsanak hitelt, aki később nem tudja majd fizetni a részleteket. Másrészt pedig a KHR lista segítségével megakadályozható, hogy a hitelt igénylő mélyebb adósságspirálba kerüljön. Felkerültél a Központi Hitelinformációs Rendszer negatív adóslistájára? Mutatjuk, hogy mi a teendőd, ha szeretnél lekerülni a KHR listáról.

Lépésről lépésre – így lehet lekerülni a KHR listáról

Ha szeretnél lekerülni a KHR listáról az első és legfontosabb lépés, hogy fizesd ki a hátralékot. Amint jóváírásra kerül a bankban a tartozásod összege, átkerülsz passzív státuszba a Központi Hitelinformációs Rendszer negatív adóslistáján. Vannak olyan hitelek, amelyek bizonyos feltételek teljesülése esetén már ebben a státuszban is igényelhetőek. Ilyen például a Babaváró hitel. Arra, hogy teljesen töröljék az adataidat az adóslistáról, egy évet kell várnod. Azonban ha a tartozás miatt módosult a hitelszerződésed, és így került kiegyenlítésre a hátralék, a Központi Hitelinformációs Rendszer öt éven át tárolja az adataidat. Nincs könnyű helyzetben, aki hitelt szeretne felvenni annak ellenére, hogy szerepel a KHR listán. Azonban még így is van rá lehetőség, hiszen egy adóstárs bevonása megoldást jelenthet. Azonban az adóstársnak rendelkeznie kell elegendő jövedelemmel és természetesen nem szerepelhet a Központi Hitelinformációs Rendszer negatív lajstromában. A hitelintézetek az elsődleges jövedelmet veszik figyelembe. Ide sorolható a fizetés, a nyugdíj és a vállalkozóként saját részre kifizetett bér. Előfordulhat, hogy a hitelintézet a másodlagos jövedelmet is beszámítja az elsődleges mellé. Mi tartozik ide? Többek között a családi pótlék, a szociális támogatások, a GYES, a GYED és az ösztöndíjak.

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

THM

11,73%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

Provident Havi Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

Provident Havi Kölcsön

Prémium250 Kölcsön Számlával

THM

7,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 6.000.000 Ft

§

Prémium250 Kölcsön Számlával