Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen kiegészítő szolgáltatások kérhetőek a nyugdíjbiztosításokhoz?

2022.06.21.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. június 21. 10:34

Kiegészítő szolgáltatások a nyugdíjbiztosítások esetében is elérhetőek; lássuk, mik ezek, és miért érdemes kérni őket.

Milyen kiegészítő szolgáltatások kérhetőek a nyugdíjbiztosításokhoz?

Kiegészítő szolgáltatásokat minden biztosító kínál a nyugdíjbiztosításihoz, amelyek segíthetnek elérni a pénzügyi céljaink elérését. A legmegfelelőbb megtakarítás kiválasztását alaposan meg kell fontolni, mivel a leginkább és legkevésbé kedvező nyugdíjbiztosítások között akár milliós nagyságrendű is lehet a különbség a futamidő lejártakor – a kiegészítő szolgáltatásoknak azonban nem csak ehhez van köze.

Fontos tudni, hogy a nyugdíjbiztosítás egy államilag támogatott, életbiztosítással kombinált megtakarítási szerződés, a támogatás mértéke pedig a befizetések 20%-a, de évente legfeljebb 130 ezer forint lehet. A befizetett díjakat a biztosító szakemberei befektetik az úgynevezett eszközalapokba, így a kifizetés mértékét ezek hozama határozza meg.

A kiegészítő szolgáltatások köre széles, és mindegyik más szempontból segíti a magasabb hozam elérését, valamint a könnyebb kezelést, de a kényelemhez is sokat hozzátesz, ha választunk közülük.

Alapbiztosítás

A nyugdíjbiztosítások elsősorban megtakarítási célokat szolgálnak, de valamilyen alapbiztosítás mindegyikhez jár. Ezek többnyire nem jelentősek, de létezik olyan is, amely egy nem várt tragédia esetén nyújt anyagi segítséget a hozzátartozóinknak. Lényeges, hogy ezek védelme a biztosítottra vonatkozik, hiszen a nyugdíjbiztosításoknál elkülönülhet a szerződő és a biztosított fél.

Kockázatkezelő funkciók

A kockázatkezelő funkciók az eszközalapok árfolyamának eséséből eredő kockázatok kezelését, és ezzel együtt az ebből adódó veszteségek elkerülését szolgálják. Háromféle kockázatkezelő funkció található a kiegészítő szolgáltatások listáján: az árfolyamfigyelő, a stop-loss és a start-buy funkció.

A manuális stop-loss funkció esetén egy előre beállított határérték elérésekor a rendszer tájékoztatást ad az ügyfélnek, aki dönthet az eszközalap további sorsáról, az automata stop-loss funkció viszont automatikusan váltja át a befektetési egységeket az ügyfél által korábban meghatározott célalapba.

Az eladások után elindul a start-buy funkció, amely visszaváltja a befektetési egységeket az eredeti eszközalapba a beállított határértékek elérésekor; ez szintén lehet automata, vagy manuális is.

Céldátum-, avagy életciklus-stratégia

A céldátum-, más néven életciklus-stratégia lényege, hogy a futamidő elején a portfólióban több lesz a kockázatosabb befektetés, az idő előrehaladtával pedig rendszeresen átalakítják a portfóliót, és a részvények és kötvények aránya megfordul, aminek következtében a futamidő végére az addig elért hozam nem esik kockázat alá.

Portfólió-kiigazító szolgáltatás

A portfólió-kiigazító szolgáltatás a portfólióban szereplő befektetési alapok arányait állítja vissza minden biztosítási évfordulón. Ennek célja a befektetés kockázati szintjének az ügyfél igényei szerinti megtartása. A szolgáltatás helyreállítja az ügyfél által kijelölt arányokat úgy, hogy a részvényeken elért nyereség egy részét átvezetik a kötvényalapokba, de a kiigazítás fordítva is történhet.

Átirányítás

Ha a már meglévő befektetési egységek a korábban meghatározott eszközalapokban maradnak, átirányításról, ha pedig a már meglévő befektetési egységeket más eszközalapokba szeretnénk befektetni, átvezetésről beszélünk. A legtöbb biztosítótársaság esetében ez a szolgáltatás évente kétszer ingyenes.

Bónusz jóváírások

Ezt a biztosítók a hűséges ügyfeleik számára tartják fent, és biztosítónként eltér, hogy milyen és mekkora bónuszokról beszélhetünk, illetve mikor írják azokat jóvá. Jellemző, hogy a tizedik évfordulónál adnak nagyobb jóváírást; ilyenkor az első éves díjjal megegyező összeg kerül az ügyfél számlájára, de az is előfordul, hogy a huszadik fordulónál adnak dupla első éves díjat.

Rugalmasság

Ez talán a legfontosabb, hiszen bizonyos, váratlan helyzetekben komoly segítséget nyújthat a díjcsökkentés, a szüneteltetés, vagy épp a díjátvállalás lehetősége. Fontos azonban, hogy ez nincs ingyen, vagy legalábbis nem mindenhol, a díjak pedig biztosítótársaságonként eltérőek.

Eseti befizetés

A nyugdíjbiztosítások havi rendszerességű befizetésekkel működnek, és nem minden biztosító engedélyezi, hogy ettől eltérjünk – még akkor sem, ha ez plusz befizetést jelent. Érdemes olyat keresni, amelynél elérhető az egyösszegű befektetésre szolgáló számla, mint szolgáltatás.

Ha nyugdíjbiztosítást szeretnél kötni, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el a szerződéskötési folyamatot online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

5 fontos tudnivaló a nyugdíjbiztosításokról

5 fontos tudnivaló a nyugdíjbiztosításokról

2021.07.05.

Az utóbbi években egyre többekben tudatosult, hogy ha nem tesznek valamit, akkor a nyugdíjas koruk igencsak nehéz lesz, mivel nem fognak tudni megélni, de legalábbis nem tudják majd azt az életszínvonalat biztosítani önmaguk számára, amit aktív korukban megszoktak. Erre a problémára az egyik kiváló megoldás a nyugdíjbiztosítás, amelyről az alábbiakban öt fontos tudnivalót osztunk meg veled.

Tovább olvasom
Nyugdíjbiztosítás adókedvezmény: mennyi jóváírásban részesülhetünk?

Nyugdíjbiztosítás adókedvezmény: mennyi jóváírásban részesülhetünk?

2022.01.28.

A nyugdíjbiztosításunkat adókedvezménnyel is kiegészíthetjük, így magasabb összeget takaríthatunk meg idős korunkra. Utánajártunk, hogyan kaphatjuk meg a nyugdíjbiztosítás adókedvezményét, és hogy mennyi jóváírásban részesülhetünk.

Tovább olvasom
Milyen rendszeres befektetési lehetőségek közül választhatunk?

Milyen rendszeres befektetési lehetőségek közül választhatunk?

2024.04.25.

Ha befektetéseinket rendszeresen szeretnénk gyarapítani, több lehetőség közül is választhatunk. Részletesen bemutatjuk a bankbetétet, a lakástakarékot és a nyugdíjcélú megtakarításokat. Végül röviden írunk arról, hogy bár az állampapír nem egy rendszeres befektetési lehetőség, de akár az is lehet.

Tovább olvasom
Melyik nyugdíj előtakarékossági formát érdemes választani?

Melyik nyugdíj előtakarékossági formát érdemes választani?

2023.12.13.

A nyugdíjas éveinkre több módon is takaríthatunk meg pénzt. Választhatjuk a nyugdíjbiztosítást, az önkéntes nyugdíjpénztárt vagy a Nyugdíj Előtakarékossági Számlát. De melyik nyugdíj előtakarékossági formát érdemes választani? Előnyök és érvek közérthetően a cikkben.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával