Milyen típusú életbiztosítások léteznek?

  • kockázati életbiztosítás

A kockázati életbiztosítás akkor fizet, ha a biztosított személy baleset, vagy betegség miatt elhalálozik, de működhet élet-, egészség-, és balesetbiztosításként is. Anyagi segítséget nyújt, ha bekövetkezik valamelyik, a szerződésben szereplő biztosítási esemény, megtakarítási és befektetési célra viszont nem használható. A kockázati életbiztosítási szerződést általában 5-25 évre kötheted meg, a biztosítás megkötése után pedig általában 6 hónap várakozási idővel kell számolni, vagyis ez idő alatt nem fizet a biztosító, ha káresemény történik. A biztosítók általában felső korhatárt szabnak az életbiztosítás kötésére, amit nem haladhatsz meg a szerződés lejártakor, ám ez többnyire magas életkort jelent – van olyan biztosító, amelynél 90 éves kor a határ.

Lényeges, hogy a kockázati életbiztosítások esetében a biztosítási díjat havonta kell fizetni, vagyis nem lehetséges ezek összevonása éves, vagy negyedéves díjjá. Szintén nagyon fontos, hogyha a szerződés időtartama alatt nem történik káresemény, akkor nem történik kifizetés, hiszen ez nem befektetési célú biztosítás!

  • befektetési egységhez kötött (unit-linked) életbiztosítás

A unit-linked életbiztosításhoz a hagyományos elemek mellett értékpapír számla is kapcsolódik, és a biztosítók által összeállított befektetési alapok közül Neked kell kiválasztani, hogy a befizetéseidet hova fektesse be a biztosító.

A unit-linked életbiztosítások két csoportja az egyszeri díjas és a folyamatos díjas típus. Az előbbinél egyszer kell befizetned egy nagyobb összeget befektetési célzattal, az utóbbinál pedig havonta fizetsz be egy meghatározott összeget. Ebben az esetben a befizetett összeg egyik része a befektetési alapokba kerül, másik része pedig az életbiztosítást fedezi.

Tudnod kell, hogy a szerződés megszüntetése esetén a befektetésednek csupán egy részét kaphatod vissza – minél előbb, annál kevesebbet. A másik hátrány, hogy a befektetéseknek járulékos költségei is vannak, amit nem feltétlenül kompenzál a hozam, ráadásul némi hozzáértésre is szükség van az ilyen típusú életbiztosítások kezeléséhez.

  • nyugdíjcélú életbiztosítás

A nyugdíjcélú életbiztosításnak nevében a célja, és államilag támogatott – 20%-os, évente legfeljebb 130.000 forintos adókedvezmény vehető igénybe rá. Kétféle nyugdíjbiztosítást köthetsz: hagyományos, illetve befektetési egységhez kötött (unit-linked) változatot. A kettő közötti különbség, hogy az előbbinél a hozam alacsonyabb, de fix, míg az utóbbinál Te határozod meg, hogy milyen befektetési alapba helyezzék a megtakarításodat.

További kérdés kategóriák

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Miben különbözik az egyéni és a csoportos életbiztosítás?

Miben különbözik az egyéni és a csoportos életbiztosítás?

2023.10.17.

Egyéni vagy csoportos életbiztosítás? A lényeg ugyanaz: az életünk biztosítva van. Mégsem mindegy, hogy melyiket kötjük meg. Van ugyanis különbség. Az egyéni és a csoportos életbiztosításról, egyszerűen, röviden, közérthetően.

Tovább olvasom
Miben más a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás?

Miben más a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás?

2021.12.08.

Az otthonunkat érdemes biztosítanunk. A családok többségének a legnagyobb értéke az az ingatlan, amelyikben él. Ezt az értéket mindenáron meg kell óvni. Egy lakásbiztosítással nyugodtan aludhatunk. A lakásbiztosítások azonban nem egyformák. Megnéztük, hogy miben más a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás.

Tovább olvasom
Milyen előnyei vannak a türelmi idős lakáshiteleknek?

Milyen előnyei vannak a türelmi idős lakáshiteleknek?

2023.06.16.

A türelmi idős lakáshitel elnevezés csábító lehet. Utánajártunk, hogy mi van a vonzó elnevezés mögött, milyen előnye lehet a türelmi idős lakáshitel igénylésének, és mi az, amire mindenképpen gondoljunk, mielőtt döntést hozunk. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Cofidis 100% online hitel – egyszerűbb, mint gondolnád!

Cofidis 100% online hitel – egyszerűbb, mint gondolnád!

2019.11.18.

Számos alkalommal írtunk már a legújabb innovációról, az interneten igényelhető hitelkonstrukciókról, bár a „legújabb” talán nem a legjobb szó rá, hiszen már több mint egy éve hozzáférhető több pénzintézetnél. A Cofidis 100% online hitel igényelhető hitelei talán most Téged is meggyőznek, hogy nem szükséges bemenned egy bankfiókba, hanem elegendő leülnöd a számítógéped elé, és belevágni a hitelfelvételbe.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával