Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Véget ér a CSOK, de itt a CSOK Plusz!

2023.10.27.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. október 27. 13:05

A CSOK támogatást már csak az év végéig lehet igényelni, de a 2024. január elsején elindul a CSOK Plusz. A kormány bejelentette az új támogatás egyes részleteit, amiből már most látszik, hogy a támogatás összege jelentősen megemelkedik, de az igénylők köre szűkül. Csak házasoknak, csak vállalt gyermekre. Minden, amit már tudunk a CSOK Pluszról.

Véget ér a CSOK, de itt a CSOK Plusz!

Idén még CSOK, jövőre már CSOK Plusz

A CSOK az év végén megszűnik, de 2024. január elsejétől már elérhető az új támogatási forma.

Bár minden részlet még nem ismert, a kormány adott előzetes tájékoztatást, amiből már kirajzolódik a lényeg.

A CSOK megszűnésének bejelentésekor azonnal közölték, hogy már dolgoznak egy új támogatáson, aminek a pontos részleteit november közepére ígérik.

De a legfontosabb már kiderült: azok a házaspárok, akik gyermeket vállalnak, nem maradnak támogatott hitel lehetőség nélkül akkor sem, ha egy nagyobb városban élnek.

Csak házasoknak, csak vállalt gyermekre

Az Akölcsön szakértői szerint bár szűkít a kormány az igénylők körén, a magasabb hitelösszeg vonzóvá teheti ezt az új támogatási formát. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy csak vállalt gyermekre jár a támogatás, és csak leírás formájában.

A támogatást tehát úgy kaphatja meg az igénylő, ha vállal gyermeket, majd amikor az megszületik, akkor a kedvezményes kamatozású hitelből 10 millió forint leírásra kerül. Minden megszületett gyermek után.

Ahogy már írtuk, még nem ismert minden részlet, de úgy tűnik, hogy akkor is igényelhető az 50 millió forintos támogatott hitel, ha a két már meglévő gyermekünk mellé vállalunk még egy gyermeket.

3 százalékos kamat, magasabb hitelösszeg, 10 százalék önerő az első lakásra – CSOK Plusz részletek

  • kamattámogatott hitel, maximum 3 százalékos kamattal
  • első lakás 10 százalék önerővel, nem első lakás 20 százalék önerővel
  • hitelösszeg egy vállalt gyermekre 15 millió forint, hitelösszeg két vállalt gyermekre 30 millió forint, hitelösszeg három vállalt gyermekre 50 millió forint
  • futamidő 10-25 év
  • az igénylő maximális életkora 41 év
  • csak házaspároknak
  • az első ingatlan vételára maximum 80 millió forint, a nem első ingatlan vételára maximum 150 millió forint
  • csak vállalt gyermekre (meglévőre nem)
  • minden vállalt gyermek megszületése után 10 millió forinttal csökken a hitel összege
  • gyermekszületés után egy év halasztás is kérhető

Jó lesz a CSOK Plusz, de nem mindenkinek

Az eddig ismertek alapján csak házasok lesznek jogosultak a támogatásra, gyermeküket egyedük nevelők és nem házasságban élők nem kapnak támogatást.

Fontos változás, hogy nincs vissza nem térítendő támogatás, csak egy lehetőség van a kamattámogatott hitel csökkentésére. (minden vállalt gyermek megszületése után 10 millió forinttal csökken a hitel összege)

Az, hogy meglévő gyermekre nem ad a kormány támogatást, hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyermekes házaspárok kiesnek a támogatottak köréből.

Az életkori megkötés tovább szűkíti a kört. És az ingatlan maximált vételárára is figyelni kell. (bár ez a szakértőink szerint megfelel a piaci realitásoknak)

És persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a hitelbírálaton meg kell felelnie az igénylőnek, amihez magas jövedelemre lehet szükség.

A fenti adatok egy előzetes tájékoztatásból származnak. Ezek változhatnak, ezért igénylés előtt fontos, hogy aki támogatást szeretne, az megismerje a részleteket. Ezek két hét múlva lesznek elérhetőek.

És arról se feledkezzünk meg, hogy az év végéig még igényelhető a CSOK. Aki még ebben az évben elindítja az igénylést, az a most aktuális feltételek mellett kaphatja meg a támogatást.

És mint minden támogatásnál, itt is van még egy lényeges szempont. A támogatásnak feltételei vannak. Ezeket teljesíteni kell. Végig a futamidő alatt. Erről se feledkezzünk meg. Nagyon fontos, hogy ne csak a lehetőségekkel, de az elvárásokkal is tisztában legyünk, mielőtt igényelünk.

A CSOK Plusz és a Babaváró támogatás – együtt még jobb lehet

És még egy ötlet. A CSOK Plusz igénylése ugyanis nem zárja ki azt, hogy Babaváró hitelt is igényeljünk. Gondoljunk erre is, hiszen akár önerőként is felhasználhatjuk egy ingatlan megvásárlásához.

Összefoglalás

A CSOK támogatás az év végéig igényelhető, utána a CSOK Plusz lép életbe 2024. január 1-től. A felvehető hitelösszeg magasabb lesz, de az igénylők köre szűkül: csak házasok és csak vállalt gyermekre vehetik igénybe a támogatást. A támogatás csak leírás formájában érhető el, minden megszületett gyermek után 10 millió forinttal csökken a hitel összege.

A támogatás részletei még nem ismertek teljesen, de az eddigi információk alapján a CSOK Plusz keretében maximum 50 millió forintos támogatott hitel igényelhető három vállalt gyermek esetén, 3 százalékos kamattal, 10-25 év futamidővel. Az igénylő maximális életkora 41 év lehet. Az első ingatlan vételára maximum 80 millió forint, a nem első ingatlan vételára maximum 150 millió forint lehet. A CSOK Plusz igénylése nem zárja ki a Babaváró hitel igénylését.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Ezek a családtámogatások maradnak 2023-ban

Ezek a családtámogatások maradnak 2023-ban

2022.09.27.

Családtámogatások maradnak 2023-ban is, tehát nem kell attól tartani, hogy segítség nélkül maradunk – lássuk, melyek igényelhetőek jövőre is!

Tovább olvasom
CSOK illetékmentesség: mutatjuk, mennyit spórolhatsz vele 2023-ban

CSOK illetékmentesség: mutatjuk, mennyit spórolhatsz vele 2023-ban

2023.09.12.

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye nem ér véget a támogatással. A Családok Otthonteremtési Kedvezménye nem ér véget a kamattámogatott hitel igénylésével. A megvásárolt ingatlan után ugyanis nem kell majd illetéket fizetni. Az Akölcsön szakértői röviden írnak arról, hogy miért is jó ez nekünk. Mert bizony nagyon jó.

Tovább olvasom