Blog

Blogunkon a sokakat érdeklő aktualitásokkal foglalkozunk. Itt mindent megtalálsz a legújabb banki termékekről és az állami támogatásokról. Közérthetően írunk a szabályokról és a feltételekről. Nem történhet olyan a bankvilágban, amiről itt ne olvashatnál. Rendszeresen frissülő cikkeinkben neked írunk, segítünk eligazodni az információk dzsungelében.

Mekkora átlagos hozam várható önkéntes nyugdíjpénztár esetén?

2024.06.13.

Egy átlagos önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás éves hozama 5 és 7 százalék között mozog, de az állampapírok kamatainak változó teljesítményével párhuzamosan a hozamok is változó tendenciát mutathatnak.

Tovább olvasom

Önkéntes nyugdíjpénztár esetén mekkora adókedvezmény jár?

2024.06.13.

Minden hivatalos, nyugdíj-előtakarékossági formát, így az önkéntes nyugdíjpénztárt is 20 százalék adó-visszatérítéssel támogatja az állam. Az önkéntes nyugdíjpénztári adókedvezmény maximális mértéke évente 150 ezer forint lehet. Fontos megjegyezni, hogy ez az összeg az önsegélyező- és egészségpénztárral összevontan értendő.

Tovább olvasom

Önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás esetén felvehető a tőkerész is?

2024.06.13.

Igen azonban azt fontos megjegyezni, hogy ez a nyugdíjkorhatár elérése után is csak extra adó mellett vehető fel. A tőkerészre 15 százalékos személyi jovedelemadót, valamint 13 százalék szochót kell fizetnünk. Ennek mértéke a 10. év után fokozatosan csökken, a 21. évben pedig adómentessé válik.

Tovább olvasom

Válthatok önkéntes nyugdíjpénztárt?

2024.06.13.

Igen. Jelenleg bármikor válthatunk pénztárat megkötés vagy büntetés nélkül, csupán egy néhány ezer forintos költséget kell az új önkéntes nyugdíjpénztárba történő átlépéskor fizetni. Az önkéntes pénztárakról szóló törvény értelmében továbbá lehetőség van arra is, hogy párhuzamosan több önkéntes nyugdíjpénztár tagjai legyünk, így nem korlátozódik a megtakarításunk egy pénztárra.

Tovább olvasom

Szüneteltethető az önkéntes nyugdíjpénztárba való befizetés?

2024.06.13.

Igen. Ha időszakosan nem tudjuk fizetni a tagdíjat, nem feltétlenül kell az önkéntes nyugdíjpénztár megszüntetése mellett döntenünk, van más lehetőségünk is, például a díjak szüneteltetése. Ez minden pénztárnál lehetséges, sőt, később is befizethetjük a tagdíjat. A befizetéseket éves szinten kezelik, így viszonylag rugalmasan kezelhető a tagdíjfizetés, és ennek nincsenek különösebb megkötései vagy hátrányai.

Tovább olvasom

Miért vannak kiemelt termékek az oldalon?

2022.04.29.

A weboldalon megjelenített egyes ajánlatok megjelenítését több tényező befolyásolhatja, így az ajánlatra vonatkozó feltételek és megadott adatok, valamint a weboldalt üzemeltetőnek az ajánlatot tevővel való megállapodásai.  Az ajánlatok megjelenítésekor ezért nem független rangsorolás valósulhat meg, hanem a szerződött partnerek ajánlatai kiemeléssel előbbre kerülhetnek a listán.

Tovább olvasom

Kalkulátorok

Archívum

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával