Hirdetés

Személyi kölcsönt vagy szabad felhasználású jelzáloghitelt érdemes felvenni?

2021.04.26.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 19:27

Mit tegyünk, ha pénzre van szükségünk? Hogyan járunk jobban: ha a személyi kölcsönt, vagy ha a szabad felhasználású jelzáloghitelt választjuk. Nézzük meg ezek előnyeit és hátrányait!

Személyi kölcsönt vagy szabad felhasználású jelzáloghitelt érdemes felvenni?

Ha a személyi kölcsönt helyezzük a szabad felhasználású jelzáloghitel elé

Először vegyük azokat a tulajdonságokat előtérbe, amelyek szimpatikusabbá teszik a személyi kölcsönt a szabad felhasználású jelzáloghitellel szemben. Az első ilyen szempont, hogy a személyi kölcsön esetében a hitelkérelem átfutási idejére akár három nap is elegendő. Még a legrosszabb esetben is, a pozitív hitelbírálat és a folyósítás időtartama hét nap, szemben a jelzáloghitel egy-, másfél hónapos átfutási idejével. Előny továbbá, hogy nem kell hozzá ingatlanfedezet, a hitel mértékét a jövedelem határozza meg, ráadásul a törlesztőrészlet is magasabb lehet. A személyi kölcsön esetében a bevételünk akár ötven százalékáig hitelképesek lehetünk, ha ötszázezer forint alatt van az igazolt nettó jövedelem (ha felette, akkor akár hatvan százalék), míg a jelzálog alapú hitelek maximálisan huszonöt százalékot engednek az igazolt jövedelem arányában (szintén ötszázezerig, afölött harminc százalék). Mindezek mellett a személyi kölcsön felé billen a mérleg nyelve akkor is, ha az induló költségeket vizsgáljuk. Banktól függően általában tíz- vagy húszezres nagyságrenddel számolhatunk, de olyan is van, aki elengedi a kezdeti költségeket. Ezzel szemben a jelzáloghitelek induló költsége igen magas, akár a hat számjegyű összeget is elérheti.

Mégis szabad felhasználású jelzáloghitelt válasszuk, ne a személyi kölcsönt?

Nézzük most azokat a tulajdonságokat, ahol a szabad felhasználású jelzáloghitelek jobbnak tűnnek a személyi kölcsönnél. A legfontosabb szempont, hogy a hitelek kamata alacsonyabb, mivel az ingatlanfedezet csökkenti a pénzintézet kockázatát. Az is igaz, hogy várhatóan magasabb felvehető összeggel számolhatunk, mivel az igazolt jövedelem mellett az ingatlan értéke is befolyásolja a hitelkérelmet. Szabad felhasználású jelzáloghitel esetében a lakóingatlan becsült forgalmi értékének nyolcvan százalékáig lehetünk hitelképesek, bár a bankok ennél valamivel alacsonyabb összeget szoktak a hitelkérelemnél elfogadni. A nem lakóingatlanok (például nyaraló) is hitelezhetőek, de itt még alacsonyabb az arányszám. Összességében, mindkét konstrukciónak megvannak az előnyei és a hátrányai is. Ha nincs zálogosítható ingatlanunk, de pénzre van szükségünk, akkor nem kérdés, válasszuk a személyi kölcsönt, ha viszont van, akkor jól járjuk körbe a bankoknál a lehetőségeket, hogy a számunkra legjobb mellett tehessük le a voksunkat.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,41%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

K&H személyi kölcsön

THM

10,7% - 16,5%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

Privát100 Kölcsön

THM

20,5%

Futamidő

12 - 60 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 2.990.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mire jó az energetikai tanúsítvány?

Mire jó az energetikai tanúsítvány?

2020.09.22.

Sokan kérdezik tőlünk, hogy mire jó az energetikai tanúsítvány, miért kell megcsináltatni, mennyibe kerül, és még hosszasan sorolhatnánk az erre vonatkozó kérdéseket. Úgy döntöttünk, hogy egy hosszabb lélegzetvételű cikkben mindenre igyekszünk választ adni; ezt olvashatod az alábbiakban.

Tovább olvasom
Személyi kölcsönt online személyes kontaktus elkerülésével!

Személyi kölcsönt online személyes kontaktus elkerülésével!

2020.04.23.

Bármikor lehet szükséged egy kisebb, vagy nagyobb kölcsönre – még akár most, a koronavírus-járvány idején is. Azt azonban mindig szem előtt kell tartani, hogy a biztonság a legfontosabb, és ez a jelen helyzetben még fokozottabb. Ahhoz, hogy elkerülhesd a személyes kontaktust, számos lehetőség áll a rendelkezésedre, még akár a hitelfelvétel kapcsán is, hiszen a személyi kölcsönt online is igényelheted.

Tovább olvasom
Gyorskölcsönt akár egy nap alatt!

Gyorskölcsönt akár egy nap alatt!

2018.03.12.

Ha abban a helyzetben vagy, hogy azonnal szükséged van némi készpénzre, akkor sajnos nem tudunk segíteni, ha viszont van egy kis időd, akkor van számodra egy jó ajánlatunk! A gyorskölcsönt igényelhetsz, amihez akár egy nap alatt is hozzájuthatsz, ha online felületünkön keresztül igényled!

Tovább olvasom
5+1 tipp az eredményes spóroláshoz

5+1 tipp az eredményes spóroláshoz

2021.07.26.

Az eredményes spórolás nem lehetetlen, csupán néhány alapszabályt kell betartani hozzá! A magyarok nagy része nem rendelkezik megtakarításokkal, bár ez napjainkban változni látszik. Ha Te is szeretnél eredményesen spórolni, érdemes megfogadnod alábbi tippjeinket!

Tovább olvasom