Takarék fix jelzáloghitelek
2021.04.26.
Szerző: akolcson.hu

Mit tegyünk, ha pénzre van szükségünk? Hogyan járunk jobban: ha a személyi kölcsönt, vagy ha a szabad felhasználású jelzáloghitelt választjuk. Nézzük meg ezek előnyeit és hátrányait!

Személyi kölcsönt vagy szabad felhasználású jelzáloghitelt érdemes felvenni?

Ha a személyi kölcsönt helyezzük a szabad felhasználású jelzáloghitel elé

Először vegyük azokat a tulajdonságokat előtérbe, amelyek szimpatikusabbá teszik a személyi kölcsönt a szabad felhasználású jelzáloghitellel szemben. Az első ilyen szempont, hogy a személyi kölcsön esetében a hitelkérelem átfutási idejére akár három nap is elegendő. Még a legrosszabb esetben is, a pozitív hitelbírálat és a folyósítás időtartama hét nap, szemben a jelzáloghitel egy-, másfél hónapos átfutási idejével. Előny továbbá, hogy nem kell hozzá ingatlanfedezet, a hitel mértékét a jövedelem határozza meg, ráadásul a törlesztőrészlet is magasabb lehet. A személyi kölcsön esetében a bevételünk akár ötven százalékáig hitelképesek lehetünk, ha ötszázezer forint alatt van az igazolt nettó jövedelem (ha felette, akkor akár hatvan százalék), míg a jelzálog alapú hitelek maximálisan huszonöt százalékot engednek az igazolt jövedelem arányában (szintén ötszázezerig, afölött harminc százalék). Mindezek mellett a személyi kölcsön felé billen a mérleg nyelve akkor is, ha az induló költségeket vizsgáljuk. Banktól függően általában tíz- vagy húszezres nagyságrenddel számolhatunk, de olyan is van, aki elengedi a kezdeti költségeket. Ezzel szemben a jelzáloghitelek induló költsége igen magas, akár a hat számjegyű összeget is elérheti.

Mégis szabad felhasználású jelzáloghitelt válasszuk, ne a személyi kölcsönt?

Nézzük most azokat a tulajdonságokat, ahol a szabad felhasználású jelzáloghitelek jobbnak tűnnek a személyi kölcsönnél. A legfontosabb szempont, hogy a hitelek kamata alacsonyabb, mivel az ingatlanfedezet csökkenti a pénzintézet kockázatát. Az is igaz, hogy várhatóan magasabb felvehető összeggel számolhatunk, mivel az igazolt jövedelem mellett az ingatlan értéke is befolyásolja a hitelkérelmet. Szabad felhasználású jelzáloghitel esetében a lakóingatlan becsült forgalmi értékének nyolcvan százalékáig lehetünk hitelképesek, bár a bankok ennél valamivel alacsonyabb összeget szoktak a hitelkérelemnél elfogadni. A nem lakóingatlanok (például nyaraló) is hitelezhetőek, de itt még alacsonyabb az arányszám. Összességében, mindkét konstrukciónak megvannak az előnyei és a hátrányai is. Ha nincs zálogosítható ingatlanunk, de pénzre van szükségünk, akkor nem kérdés, válasszuk a személyi kölcsönt, ha viszont van, akkor jól járjuk körbe a bankoknál a lehetőségeket, hogy a számunkra legjobb mellett tehessük le a voksunkat.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Berendező Kölcsön

THM

9,9%

Futamidő

80 hét

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

THM

11,73%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

Privát Kölcsön

THM

20,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 2.990.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mire figyeljünk a lakásfelújítási támogatás igénylésekor?

Mire figyeljünk a lakásfelújítási támogatás igénylésekor?

2021.03.31.

A lakásfelújítási támogatás igénylése számos buktatót rejt, amelyekre oda kell figyelned, ha szeretnéd kihasználni az előnyeit.

Tovább olvasom
A Takarékbank Otthon Lakáshitel részletesen

A Takarékbank Otthon Lakáshitel részletesen

2020.10.27.

Lakáshitelt szeretnél igényelni? A Takarékbank Otthon Lakáshitel érdemes lehet a figyelmedre, hiszen bizonyos feltételek teljesülése esetén kiemelkedően jó THM-mel veheted fel, és más tulajdonságai alapján is kifejezetten kedvező.

Tovább olvasom
Munkanélküli voltál egy darabig? Mutatjuk, felveheted-e így a Babaváró hitelt!

Munkanélküli voltál egy darabig? Mutatjuk, felveheted-e így a Babaváró hitelt!

2021.02.02.

A legfeljebb 10 millió forint összegű Babaváró hitelt 2019 nyarától igényelhetik a fiatal párok. A konstrukció előnyei közé tartozik, hogy a kölcsön a folyósítás első öt évében kamatmentes, illetve a kiutalás utáni első törlesztőrészlet mértékét 50 ezer forintban maximalizálták, ami tartalmazza az állami kezességvállalási díjat is.

Tovább olvasom
A biztosítás az egyik legnépszerűbb részvénypiaci ágazat

A biztosítás az egyik legnépszerűbb részvénypiaci ágazat

2021.08.17.

A részvénypiac változékony, ám úgy tűnik, hogy a biztosítási ág jelenleg a legstabilabb és legnépszerűbb – mutatjuk, mire kell figyelned, ha beszállnál!

Tovább olvasom