fbpx
Hirdetés

Személyi kölcsönt vagy szabad felhasználású jelzáloghitelt érdemes felvenni?

2021.04.26.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 19:27

Mit tegyünk, ha pénzre van szükségünk? Hogyan járunk jobban: ha a személyi kölcsönt, vagy ha a szabad felhasználású jelzáloghitelt választjuk. Nézzük meg ezek előnyeit és hátrányait!

Személyi kölcsönt vagy szabad felhasználású jelzáloghitelt érdemes felvenni?

Ha a személyi kölcsönt helyezzük a szabad felhasználású jelzáloghitel elé

Először vegyük azokat a tulajdonságokat előtérbe, amelyek szimpatikusabbá teszik a személyi kölcsönt a szabad felhasználású jelzáloghitellel szemben. Az első ilyen szempont, hogy a személyi kölcsön esetében a hitelkérelem átfutási idejére akár három nap is elegendő. Még a legrosszabb esetben is, a pozitív hitelbírálat és a folyósítás időtartama hét nap, szemben a jelzáloghitel egy-, másfél hónapos átfutási idejével. Előny továbbá, hogy nem kell hozzá ingatlanfedezet, a hitel mértékét a jövedelem határozza meg, ráadásul a törlesztőrészlet is magasabb lehet. A személyi kölcsön esetében a bevételünk akár ötven százalékáig hitelképesek lehetünk, ha ötszázezer forint alatt van az igazolt nettó jövedelem (ha felette, akkor akár hatvan százalék), míg a jelzálog alapú hitelek maximálisan huszonöt százalékot engednek az igazolt jövedelem arányában (szintén ötszázezerig, afölött harminc százalék). Mindezek mellett a személyi kölcsön felé billen a mérleg nyelve akkor is, ha az induló költségeket vizsgáljuk. Banktól függően általában tíz- vagy húszezres nagyságrenddel számolhatunk, de olyan is van, aki elengedi a kezdeti költségeket. Ezzel szemben a jelzáloghitelek induló költsége igen magas, akár a hat számjegyű összeget is elérheti.

Mégis szabad felhasználású jelzáloghitelt válasszuk, ne a személyi kölcsönt?

Nézzük most azokat a tulajdonságokat, ahol a szabad felhasználású jelzáloghitelek jobbnak tűnnek a személyi kölcsönnél. A legfontosabb szempont, hogy a hitelek kamata alacsonyabb, mivel az ingatlanfedezet csökkenti a pénzintézet kockázatát. Az is igaz, hogy várhatóan magasabb felvehető összeggel számolhatunk, mivel az igazolt jövedelem mellett az ingatlan értéke is befolyásolja a hitelkérelmet. Szabad felhasználású jelzáloghitel esetében a lakóingatlan becsült forgalmi értékének nyolcvan százalékáig lehetünk hitelképesek, bár a bankok ennél valamivel alacsonyabb összeget szoktak a hitelkérelemnél elfogadni. A nem lakóingatlanok (például nyaraló) is hitelezhetőek, de itt még alacsonyabb az arányszám. Összességében, mindkét konstrukciónak megvannak az előnyei és a hátrányai is. Ha nincs zálogosítható ingatlanunk, de pénzre van szükségünk, akkor nem kérdés, válasszuk a személyi kölcsönt, ha viszont van, akkor jól járjuk körbe a bankoknál a lehetőségeket, hogy a számunkra legjobb mellett tehessük le a voksunkat.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 21,00%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Hogyan gyorsítható a lakáshitel-felvétel folyamata?

Hogyan gyorsítható a lakáshitel-felvétel folyamata?

2021.04.21.

A lakáshitel-igényléshez több lépcsőfokot kell megugrani. A banknak be kell mutatnunk a jövedelemigazolásunkat, fel kell becsültetnünk a megvásárolni kívánt ingatlant, várnunk kell a hitelbírálatra. Ezen kívül a szerződéskötés, a zálogjog bejegyzése, a közokiratba foglalás, valamint a hitel folyósítása mind időbe kerül. De meggyorsítható-e a lakáshitel felvétel folyamata?

Tovább olvasom
Kiterjesztették a kamatstopot a Diákhitel 1-re is

Kiterjesztették a kamatstopot a Diákhitel 1-re is

2023.01.10.

A kamatstop a Diákhitel 1-re is vonatkozik január eleje óta, így azoknak is segítséget nyújtottak, akik a legkevésbé vártak rá!

Tovább olvasom
Mennyi idő után lehet továbbvinni a CSOK-ot másik ingatlanra?

Mennyi idő után lehet továbbvinni a CSOK-ot másik ingatlanra?

2021.02.01.

Kiderítettük, hogy az igénylése után mennyi idővel lehet továbbvinni a CSOK-ot egy másik ingatlanra; ez a következő cikkünk témája.

Tovább olvasom
Minden, amit a Cofidis Adósságrendező Hiteléről érdemes tudni!

Minden, amit a Cofidis Adósságrendező Hiteléről érdemes tudni!

2021.03.26.

A Cofidis Adósságrendező Hitele az egyik legjobb megoldás, ha szeretnéd egyszerűsíteni a pénzügyeidet – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom