fbpx
Hirdetés

Személyi kölcsönt vagy szabad felhasználású jelzáloghitelt érdemes felvenni?

2021.04.26.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 19:27

Mit tegyünk, ha pénzre van szükségünk? Hogyan járunk jobban: ha a személyi kölcsönt, vagy ha a szabad felhasználású jelzáloghitelt választjuk. Nézzük meg ezek előnyeit és hátrányait!

Személyi kölcsönt vagy szabad felhasználású jelzáloghitelt érdemes felvenni?

Ha a személyi kölcsönt helyezzük a szabad felhasználású jelzáloghitel elé

Először vegyük azokat a tulajdonságokat előtérbe, amelyek szimpatikusabbá teszik a személyi kölcsönt a szabad felhasználású jelzáloghitellel szemben. Az első ilyen szempont, hogy a személyi kölcsön esetében a hitelkérelem átfutási idejére akár három nap is elegendő. Még a legrosszabb esetben is, a pozitív hitelbírálat és a folyósítás időtartama hét nap, szemben a jelzáloghitel egy-, másfél hónapos átfutási idejével. Előny továbbá, hogy nem kell hozzá ingatlanfedezet, a hitel mértékét a jövedelem határozza meg, ráadásul a törlesztőrészlet is magasabb lehet. A személyi kölcsön esetében a bevételünk akár ötven százalékáig hitelképesek lehetünk, ha ötszázezer forint alatt van az igazolt nettó jövedelem (ha felette, akkor akár hatvan százalék), míg a jelzálog alapú hitelek maximálisan huszonöt százalékot engednek az igazolt jövedelem arányában (szintén ötszázezerig, afölött harminc százalék). Mindezek mellett a személyi kölcsön felé billen a mérleg nyelve akkor is, ha az induló költségeket vizsgáljuk. Banktól függően általában tíz- vagy húszezres nagyságrenddel számolhatunk, de olyan is van, aki elengedi a kezdeti költségeket. Ezzel szemben a jelzáloghitelek induló költsége igen magas, akár a hat számjegyű összeget is elérheti.

Mégis szabad felhasználású jelzáloghitelt válasszuk, ne a személyi kölcsönt?

Nézzük most azokat a tulajdonságokat, ahol a szabad felhasználású jelzáloghitelek jobbnak tűnnek a személyi kölcsönnél. A legfontosabb szempont, hogy a hitelek kamata alacsonyabb, mivel az ingatlanfedezet csökkenti a pénzintézet kockázatát. Az is igaz, hogy várhatóan magasabb felvehető összeggel számolhatunk, mivel az igazolt jövedelem mellett az ingatlan értéke is befolyásolja a hitelkérelmet. Szabad felhasználású jelzáloghitel esetében a lakóingatlan becsült forgalmi értékének nyolcvan százalékáig lehetünk hitelképesek, bár a bankok ennél valamivel alacsonyabb összeget szoktak a hitelkérelemnél elfogadni. A nem lakóingatlanok (például nyaraló) is hitelezhetőek, de itt még alacsonyabb az arányszám. Összességében, mindkét konstrukciónak megvannak az előnyei és a hátrányai is. Ha nincs zálogosítható ingatlanunk, de pénzre van szükségünk, akkor nem kérdés, válasszuk a személyi kölcsönt, ha viszont van, akkor jól járjuk körbe a bankoknál a lehetőségeket, hogy a számunkra legjobb mellett tehessük le a voksunkat.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

10,9% - 12,7%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.000.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mennyit nyerhetsz, ha hitelkiváltásra a Babaváró hitelt használod?

Mennyit nyerhetsz, ha hitelkiváltásra a Babaváró hitelt használod?

2021.10.22.

Időről időre érdemes lehet felülvizsgálni az aktuálisan fennálló hiteleinket. Egy elavult konstrukció ugyanis jelentős többletköltséggel járhat számunkra. Hitelünk kiváltásához több lehetőség közül is választhatunk, ezek közül az egyik a Babaváró hitel. És ez lehet a legjobb opció. Mutatjuk, hogy mikor.

Tovább olvasom
Milyen támogatások érhetőek el a lakáshitelekhez?

Milyen támogatások érhetőek el a lakáshitelekhez?

2020.08.14.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen támogatások érhetőek el a lakáshitelekhez, hiszen akit foglalkoztat a lakáspiac jelenlegi helyzete, mégpedig vásárlóként, az nyilvánvalóan tisztában van azzal, hogy mennyire magasak az árak, és hogy mennyire szükség van minden segítségre már ahhoz is, hogy valaki egyáltalán hitelt tudjon felvenni a lakásvásárláshoz. Az alábbiakban ezeket gyűjtöttük egy csokorba.

Tovább olvasom
Év végéig kedvezményes a személyi kölcsön – ez mit jelent?

Év végéig kedvezményes a személyi kölcsön – ez mit jelent?

2020.05.19.

Személyi kölcsönt szeretnél felvenni? Most különösen érdemes, hiszen év végéig kedvezményes THM értékkel veheted igénybe bármelyik banknál, ám jó, ha tudod, hogy ez a kedvezmény ténylegesen csak az év végéig vehető igénybe, és az alacsony THM is csak addig marad annyi, amennyi, vagyis 5,9%, utána visszaáll a korábban meghatározott értékre.

Tovább olvasom
Fix vagy változó kamatozású hitel? Melyiket válasszuk?

Fix vagy változó kamatozású hitel? Melyiket válasszuk?

2022.03.10.

Hitelfelvétel előtt szabadon dönthetünk arról, hogy fix vagy változó kamatozású hitelt veszünk fel. Mi választunk. Ahhoz, hogy a legjobb döntést tudjuk meghozni, tisztában kell lennünk az előnyökkel és a hátrányokkal. Utánajártunk, hogy a fix vagy a változó kamatozású hitel lehet a jobb számunkra. Mutatjuk, melyiket válasszuk.

Tovább olvasom