fbpx
Hirdetés

Többet szán az állam lakástámogatásokra 2023-ban

2022.07.26.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. július 27. 13:33

Lakástámogatásokra 2023-ban többet szándékozik költeni a kormány, mint idén, sőt, minden korábbit felülmúló összegekre is számíthatunk.

Többet szán az állam lakástámogatásokra 2023-ban

Lakástámogatásokra 2023-ban több, mint 491 milliárd forintot szán az állam, ami majdnem 30%-kal több, mint az idei összeg, azaz 382 milliárd forint, és ebben – nem túl meglepő módon – a Babaváró hitel is szerepel, méghozzá 175 milliárd forinttal, ami közel a duplája az idei 90 milliárd forintos összegnek. Ez persze nem csak az “adakozókedvnek” köszönhető; az idén megindult infláció és a bankközi alapkamat folyamatos emelése is fontos szerepet játszik abban, hogy ennyivel emelkednek a lakástámogatások 2023-ban.

Hozzá kell tenni, ez egyelőre csak tervezet, ami elfogadásra vár, ám véleményünk szerint el fogják fogadni, tehát, aki lakástámogatásra 2023-ban szeretne pályázni, elég lehetőség közül válogathat majd.

Mire költik ezt az összeget?

A Babaváró hitel 175 milliárd forintján túl a tervezet szerint a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, vagyis a CSOK keretében megvásárolt ingatlanok illetékmentességére összesen 40 milliárd forintot különít el meg az állam. Fontos azonban, hogy mivel egyelőre költségvetési tervezetről van szó, az abban szereplő számok változhatnak.

A lakástámogatásokra 2023-ban szánt összegek egy részét a növekvő kamatok miatt biztosan a kamattámogatásra fordítják majd, de az is látható a tervezetből, hogy a lakáscélú és a babaváró támogatások jövőre is elérhetőek lesznek.

A kormány a piac élénkülésére számít

Mivel támogatási kiadások nagy része az adásvételekhez köthető, ezért a kormányzat jól láthatóan stabil forgalommal, sőt, emelkedéssel számol, ami a lakástámogatások 2023-as összegéből is kikövetkeztető. Ez azonban fordítva is lehet: a kormány forgalomcsökkenést vár, és ennek ellensúlyozására emeli a lakástámogatások 2023-as összegét, amitől a tendencia megfordulását, vagy minimum ellensúlyozását várják.

Erre persze jó oka is van, hiszen az elmúlt években a folyamatos emelkedést csak a koronavírus-járvány tudta némileg megakasztani: míg 2018-ban és 2019-ben160 ezer körüli volt az adás-vételek száma, addig 2020-ban a 130 ezres, 2021-ben pedig a 150 ezres szint körül mozgott, idén pedig 150-160 ezres számokat várnak a szakértők.

Érdemes megemlíteni, hogy ez ugyan kifejezetten magas szám, ám a 2008-as válságot megelőző időszakban 190 ezer feletti volt a gazdát cserélő lakóingatlanok száma, és ezt azóta sem sikerült felülmúlni; igaz, abban az időszakban még akár önerő nélkül is lehetséges volt kifejezetten kedvező hitelhez jutni, tehát nem csoda, ha sokkal többen vásároltak ingatlant.

Lehetséges, hogy újabb lakástámogatások is megjelennek 2023-ban

Mivel az ingatlanpiacot határozottan felpezsdítették a lakástámogatások, 2023-ban is hasonló lehet a helyzet, azonban azt sem szabad elfelejteni – és ezzel valószínűleg kormányzati szinten is tisztában vannak –, hogy a kezdeti “rohamot” már nem lehet megismételni, azaz új támogatási formákra is szükség lesz az elkövetkezendő években.

Ugyan a gyermekes családok folyamatosan “termelődnek”, ám azok száma folyamatosan csökken, amelyek jogosultak lehetnek a lakástámogatásokra 2023-ban és a későbbiekben. Az új támogatásoknak tehát más csoportokat is meg kellene szólítaniuk, mert bár tény, hogy a kormányzat célja elsődlegesen a gyermekszületések számának növelése, sokan esnek ezen csoporton kívülre.

Kiváló kezdeményezés volt például a Zöld hitel bevezetése, ami akár egyedülállók számára is lehetővé tette a kedvezményes lakáshitel felvételét, miközben a környezet védelmét támogatta – nem is csoda, hogy szinte pillanatok alatt elfogyott az erre kijelölt összeg, sőt, annak második adagja is, ezt tehát mindenképp érdemes lenne tovább folytatni.

Azonban ezen túl is lenne értelme további társadalmi csoportok számára elérhetővé tenni a lakástámogatásokat 2023-ban, ám az újdonságokról egyelőre semmit sem tudni. A további változtatások nyilvánosságra hozatala azonban néhány héten belül megtörténik; akkor mindannyian többet tudhatunk majd.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Átlagos lakáshitel felvételéhez szükséges adóstárs?

Átlagos lakáshitel felvételéhez szükséges adóstárs?

2020.08.04.

Röviden: nem, egy átlagos lakáshitel felvételéhez nem szükséges adóstárs. Átlagon felüli fizetés viszont igen, ám ez természetesen függ attól is, hogy mekkora összeget szeretnél felvenni. Rendkívül összetett a válasz, mivel emellett még számtalan tényezőt kell figyelembe venned ahhoz, hogy meg is kapd az igényelt összeget, ezért az alábbiakban ezt nézzük át.

Tovább olvasom
Milyen tényezők befolyásolják az életbiztosítás díját?

Milyen tényezők befolyásolják az életbiztosítás díját?

2022.01.04.

Egy életbiztosítás díját sok minden befolyásolhatja. Amikor megkötjük a biztosítási szerződést, számos kérdésre választ adunk, a szolgáltató ezeket figyelembe véve kalkulálja ki az összeget.

Tovább olvasom
Már nem igényelhető az NHP Hajrá

Már nem igényelhető az NHP Hajrá

2021.08.12.

Már nem igényelhető az NHP Hajrá, és ennek a kiemelkedően nagy népszerűség az oka. Tudni kell, hogy az ilyen és ehhez hasonló programok esetében előre meghatároznak egy keretösszeget, és amikor ezt elérik, a program leáll. Jelenleg éppen ez a helyzet áll fent, azaz a beadott igénylésekre még éppen csak van keret, ám aki eddig még nem adta be az NHP Hajrára vonatkozó kérését, az szinte biztosan nem részesülhet már belőle.

Tovább olvasom
5+1 tipp az eredményes spóroláshoz

5+1 tipp az eredményes spóroláshoz

2021.07.26.

Az eredményes spórolás nem lehetetlen, csupán néhány alapszabályt kell betartani hozzá! A magyarok nagy része nem rendelkezik megtakarításokkal, bár ez napjainkban változni látszik. Ha Te is szeretnél eredményesen spórolni, érdemes megfogadnod alábbi tippjeinket!

Tovább olvasom