Hirdetés

Nincs elég önerőd a lakáshitelhez? Mutatjuk, mit tehetsz!

2022.03.22.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. március 22. 09:11

Elég önerőre mindenképp szükség van egy lakáshitel felvételéhez. De mennyi az elég, és mit tehetsz, ha nincs annyi? Az alábbiakból kiderül!

Nincs elég önerőd a lakáshitelhez? Mutatjuk, mit tehetsz!

Az elég önerő kérdése minden egyes lakáshitel felvétele során felmerül, hiszen ez a hitelösszeg kiszámításához, ennek kapcsán pedig a hitel elbírálásához elengedhetetlen adat. Az erre vonatkozó szabályozás kimondja, hogy a bank az ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-áig hitelezhet, a maradék minimum 20%-ot pedig a hiteligénylőnek kell felmutatnia – ez az önerő.

Fontos azonban, hogy a bankok csak a legritkább esetekben finanszírozzák az ingatlan értékének 80%-át; többségében 65-70%-ra lehet számítani. Egy átlagos lakás ára – a fővárosi és vidéki árakat átlagolva – nagyjából 25 millió forint, a törvény szerint tehát 5 millió forint önerőre lenne szükség, a banki gyakorlat szerint viszont az összeg inkább 7,5-8 millió forint kellene, hogy legyen.

De mit tehet az, aki nem rendelkezik ekkora megtakarítással?

1. Pótfedezet bevonása

A pótfedezet bevonása a legkézenfekvőbb segítség, ha nincs elég önerő, és ez az egyedülállók számára is tökéletes megoldást nyújt, bár persze szükség van hozzá egy másik, a bank számára is megfelelő ingatlanra, amit be lehet vonni az ügyletbe; ezt nem mindenki tudja megtenni.

A pótfedezetként szolgáló ingatlan a leggyakrabban lakás, vagy lakóház, ám számos bank elfogadja a nyaralókat, sőt, akár az üres telket, vagy földterületet is, de a vegyes funkciójú ingatlanok is elfogadhatóak bizonyos pénzintézeteknél.

Lényeges, hogy a pótfedezet bevonása nem csak abban az esetben segít, ha nincs elég önerő, de akkor is, ha egyáltalán nem rendelkezünk megtakarításokkal, ám vannak megkötések is. Ilyen például, hogy ha a pótfedezetnek nem a hiteligénylő a tulajdonosa, akkor a lakáshitelbe őt is be kell vonni adósként.

2. Családi Otthonteremtési Kedvezmény

A CSOK és a Falusi CSOK szintén kiegészítheti a megtakarítást, sőt, a hitelösszeget is csökkentheti, ám ehhez természetesen különféle feltételeket kell teljesíteni.

A CSOK egyedülálló szülők számára is elérhető, ám a vállalt, vagy már nevelt gyermek elengedhetetlen az igényléséhez. 10 millió forint azonban komoly összeg, amit minden szülőnek érdemes fontolóra venni, ám ez csak 3 gyerek után jár; egy gyermek esetében mindössze 600 ezer forintot jelent.

Mind a CSOK, mind a Falusi CSOK igényelhető meglévő és vállalt gyerekekre, ám az utóbbit kizárólag olyan fiatal házasok igényelhetik, ahol legalább a pár egyik tagja nem töltötte be a negyvenedik életévét.

A CSOK és a Falusi CSOK minden további nélkül elfogadható önerőként, tehát, ha nincs elég önerő, ez is megoldás lehet.

3. Babaváró hitel

A Babaváró hitel szintén remek lehetőség az elég önerő problémájának megoldására, hiszen akár 10 millió forint is igényelhető a JTM szabályozásnak megfelelően, ám szintén akadnak olyan feltételei, amelyek nem mindenki számára teljesíthetőek.

A Babaváró hitelt ugyanis kizárólag olyan fiatal házaspárok igényelhetik, amelyeknél a feleség még nem töltötte be a 41. életévét, és családalapítást terveznek az elkövetkezendő öt éven belül. Ha legalább egy gyerek tervben, vagy épp már úton van, de még nem született meg, akkor a babaváró hitel ideális, hiszen akár önerőként is felhasználható.

Van azonban egy fontos megkötés is: a Babaváró hitel csupán 75%-a használható fel önerőként, a maradék 25% erre nem költhető. Akad azért egy kiskapu is, hiszen ez csak a Babaváró hitel folyósítása utáni 90 napra vonatkozik; ezt követően a teljes összeg önerő lehet.

A Babaváró hitel kamatmentes az első öt évben, és, ha ez idő alatt gyermek születik, akkor a futamidő végéig az is marad, ráadásul a második és harmadik gyermek megszületésekor elengedik a tőketartozás egy részét, illetve egészét, és a gyermekek születése után 3 év moratórium is kérhető.

Ha jó az időzítés, akkor ez azt is jelentheti, hogy a babaváró hitelt egyetlen alkalommal sem kell törleszteni, azaz teljes egészében támogatásként használható fel.

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a fentebb felsorolt lehetőségeket akár párhuzamosan is lehet igényelni, hiszen a feltételek teljesítésével kombinálhatóak is, így pedig végképp nem lehet probléma az elég önerő.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

10,9% - 12,7%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.000.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Hosszú futamidőre miért érdemes hitelt felvenni?

Hosszú futamidőre miért érdemes hitelt felvenni?

2020.12.09.

Nagyon röviden: az alacsony törlesztőrészletek miatt; vannak azonban hátrányai is. Alábbi cikkünkben kifejtjük a hosszú futamidőre felvett hitelek összes tulajdonságát, érdemes lesz tehát elolvasni.

Tovább olvasom
Hogyan gyorsítható a lakáshitel-felvétel folyamata?

Hogyan gyorsítható a lakáshitel-felvétel folyamata?

2021.04.21.

A lakáshitel-igényléshez több lépcsőfokot kell megugrani. A banknak be kell mutatnunk a jövedelemigazolásunkat, fel kell becsültetnünk a megvásárolni kívánt ingatlant, várnunk kell a hitelbírálatra. Ezen kívül a szerződéskötés, a zálogjog bejegyzése, a közokiratba foglalás, valamint a hitel folyósítása mind időbe kerül. De meggyorsítható-e a lakáshitel felvétel folyamata?

Tovább olvasom
Átlagos lakáshitel felvételéhez szükséges adóstárs?

Átlagos lakáshitel felvételéhez szükséges adóstárs?

2020.08.04.

Röviden: nem, egy átlagos lakáshitel felvételéhez nem szükséges adóstárs. Átlagon felüli fizetés viszont igen, ám ez természetesen függ attól is, hogy mekkora összeget szeretnél felvenni. Rendkívül összetett a válasz, mivel emellett még számtalan tényezőt kell figyelembe venned ahhoz, hogy meg is kapd az igényelt összeget, ezért az alábbiakban ezt nézzük át.

Tovább olvasom
10 millió forint lakáshitel felvételéhez, mekkora jövedelem szükséges?

10 millió forint lakáshitel felvételéhez, mekkora jövedelem szükséges?

2020.01.14.

Sajnos a fenti kérdésre nincs egyértelmű válasz, hiszen nem mindegy, hogy melyik banknál veszed fel, ahogy az sem, hogy mennyi az önerő, amit fel tudsz mutatni. De ezeken felül is van még számos tényező, amit egy bank figyelembe vesz, mielőtt folyósít 10 millió forint lakáshitel összeget a részedre. Nézzük át, mire is kell figyelni hiteligénylésnél!

Tovább olvasom