Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Nincs elég önerőd a lakáshitelhez? Mutatjuk, mit tehetsz!

2022.03.22.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. március 22. 09:11

Elég önerőre mindenképp szükség van egy lakáshitel felvételéhez. De mennyi az elég, és mit tehetsz, ha nincs annyi? Az alábbiakból kiderül!

Nincs elég önerőd a lakáshitelhez? Mutatjuk, mit tehetsz!

Az elég önerő kérdése minden egyes lakáshitel felvétele során felmerül, hiszen ez a hitelösszeg kiszámításához, ennek kapcsán pedig a hitel elbírálásához elengedhetetlen adat. Az erre vonatkozó szabályozás kimondja, hogy a bank az ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-áig hitelezhet, a maradék minimum 20%-ot pedig a hiteligénylőnek kell felmutatnia – ez az önerő.

Fontos azonban, hogy a bankok csak a legritkább esetekben finanszírozzák az ingatlan értékének 80%-át; többségében 65-70%-ra lehet számítani. Egy átlagos lakás ára – a fővárosi és vidéki árakat átlagolva – nagyjából 25 millió forint, a törvény szerint tehát 5 millió forint önerőre lenne szükség, a banki gyakorlat szerint viszont az összeg inkább 7,5-8 millió forint kellene, hogy legyen.

De mit tehet az, aki nem rendelkezik ekkora megtakarítással?

1. Pótfedezet bevonása

A pótfedezet bevonása a legkézenfekvőbb segítség, ha nincs elég önerő, és ez az egyedülállók számára is tökéletes megoldást nyújt, bár persze szükség van hozzá egy másik, a bank számára is megfelelő ingatlanra, amit be lehet vonni az ügyletbe; ezt nem mindenki tudja megtenni.

A pótfedezetként szolgáló ingatlan a leggyakrabban lakás, vagy lakóház, ám számos bank elfogadja a nyaralókat, sőt, akár az üres telket, vagy földterületet is, de a vegyes funkciójú ingatlanok is elfogadhatóak bizonyos pénzintézeteknél.

Lényeges, hogy a pótfedezet bevonása nem csak abban az esetben segít, ha nincs elég önerő, de akkor is, ha egyáltalán nem rendelkezünk megtakarításokkal, ám vannak megkötések is. Ilyen például, hogy ha a pótfedezetnek nem a hiteligénylő a tulajdonosa, akkor a lakáshitelbe őt is be kell vonni adósként.

2. Családi Otthonteremtési Kedvezmény

A CSOK és a Falusi CSOK szintén kiegészítheti a megtakarítást, sőt, a hitelösszeget is csökkentheti, ám ehhez természetesen különféle feltételeket kell teljesíteni.

A CSOK egyedülálló szülők számára is elérhető, ám a vállalt, vagy már nevelt gyermek elengedhetetlen az igényléséhez. 10 millió forint azonban komoly összeg, amit minden szülőnek érdemes fontolóra venni, ám ez csak 3 gyerek után jár; egy gyermek esetében mindössze 600 ezer forintot jelent.

Mind a CSOK, mind a Falusi CSOK igényelhető meglévő és vállalt gyerekekre, ám az utóbbit kizárólag olyan fiatal házasok igényelhetik, ahol legalább a pár egyik tagja nem töltötte be a negyvenedik életévét.

A CSOK és a Falusi CSOK minden további nélkül elfogadható önerőként, tehát, ha nincs elég önerő, ez is megoldás lehet.

3. Babaváró hitel

A Babaváró hitel szintén remek lehetőség az elég önerő problémájának megoldására, hiszen akár 10 millió forint is igényelhető a JTM szabályozásnak megfelelően, ám szintén akadnak olyan feltételei, amelyek nem mindenki számára teljesíthetőek.

A Babaváró hitelt ugyanis kizárólag olyan fiatal házaspárok igényelhetik, amelyeknél a feleség még nem töltötte be a 41. életévét, és családalapítást terveznek az elkövetkezendő öt éven belül. Ha legalább egy gyerek tervben, vagy épp már úton van, de még nem született meg, akkor a babaváró hitel ideális, hiszen akár önerőként is felhasználható.

Van azonban egy fontos megkötés is: a Babaváró hitel csupán 75%-a használható fel önerőként, a maradék 25% erre nem költhető. Akad azért egy kiskapu is, hiszen ez csak a Babaváró hitel folyósítása utáni 90 napra vonatkozik; ezt követően a teljes összeg önerő lehet.

A Babaváró hitel kamatmentes az első öt évben, és, ha ez idő alatt gyermek születik, akkor a futamidő végéig az is marad, ráadásul a második és harmadik gyermek megszületésekor elengedik a tőketartozás egy részét, illetve egészét, és a gyermekek születése után 3 év moratórium is kérhető.

Ha jó az időzítés, akkor ez azt is jelentheti, hogy a babaváró hitelt egyetlen alkalommal sem kell törleszteni, azaz teljes egészében támogatásként használható fel.

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a fentebb felsorolt lehetőségeket akár párhuzamosan is lehet igényelni, hiszen a feltételek teljesítésével kombinálhatóak is, így pedig végképp nem lehet probléma az elég önerő.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Milyen előnyei vannak a türelmi idős lakáshiteleknek?

Milyen előnyei vannak a türelmi idős lakáshiteleknek?

2023.06.16.

A türelmi idős lakáshitel elnevezés csábító lehet. Utánajártunk, hogy mi van a vonzó elnevezés mögött, milyen előnye lehet a türelmi idős lakáshitel igénylésének, és mi az, amire mindenképpen gondoljunk, mielőtt döntést hozunk. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Megújulnak a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek

Megújulnak a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek

2022.12.15.

Megújulnak a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek a következő időszakban, így még több lehetőséghez juthatunk, ha ingatlant szeretnénk vásárolni!

Tovább olvasom
Haszonélvezeti jog, tulajdonjog, birtokjog – mi a különbség?

Haszonélvezeti jog, tulajdonjog, birtokjog – mi a különbség?

2020.08.28.

A haszonélvezeti jog és a tulajdonjog közötti különbségek számosak, és természetesen kötelezettségek is tartoznak hozzájuk. Sokan nincsenek tisztában a legfontosabb tudnivalókkal sem, ezért az alábbiakban kifejtjük a lényeges részleteket.

Tovább olvasom
Nem minden esetben éri meg a CSOK egy lakáshitel helyett

Nem minden esetben éri meg a CSOK egy lakáshitel helyett

2022.12.01.

CSOK egy lakáshitel helyett? Jó ötletnek tűnhet, és sokszor valóban az is, ám akadnak kivételek; az alábbiakban ezekről lesz szó.

Tovább olvasom