Hirdetés

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról 2022-ben?

2022.03.25.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. március 25. 09:56

A CSOK és a falusi CSOK a legnépszerűbb támogatások közé tartozik. A szabályok azonban változnak, és fontos, hogy naprakész információkkal rendelkezzünk, ha igénybe akarjuk venni őket. Utánajártunk, és mutatjuk, hogy mit kell tudni a falusi CSOK-ról 2022-ben.

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról 2022-ben?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK), a kormány által nyújtott családtámogatás, ami a családok új otthonhoz jutását hivatott elősegíteni. A CSOK egy vissza nem térítendő támogatás, vagyis a kapott támogatást nem kell majd visszafizetnünk. A Családok Otthonteremtési Kedvezményét már egy gyerek után is kérhetjük, de a legmagasabb, tízmillió forintos támogatást csak három gyermek után jár nekünk. A támogatás összege függ a megvásárolni kívánt ingatlan nagyságától, és attól is, hogy új vagy használt lakást vásárlunk vagy bővítünk, esetleg korszerűsítünk. A CSOK támogatás függ még meglévő vagy a vállalt gyerekek számától is.

Meddig igényelhető a falusi CSOK?

A falusi CSOK 2022. június 30-ig igényelhető. Nem kizárt azonban, hogy ezt a határidőt meghosszabbítják. Használt lakás vásárlása esetén a falusi CSOK az adásvételi szerződés megkötése után még 180 napig igényelhető. Ha építésiengedély-köteles tevékenységet végeztünk az ingatlanunkon, például bővítettünk, akkor a felépítést tanúsító hatósági bizonyítvány kiállítása előtt tudjuk kérni a bankunktól a támogatást.

Kik igényelhetnek falusi CSOK-ot?

Azok igényelhetnek falusi CSOK-ot, akik 25 év alatti gyermeket nevelnek. Előre gyereket vállalni csak úgy tudunk, ha a házaspár egyik tagja még nem érte el negyven éves életkort. Meglévő gyerekeknél ugyanakkor nincs megszabva maximális életkor. Ha gyermeket vállalunk, akkor a vállalást, 4,8 vagy 10 év alatt kell teljesítenünk. Alaphelyzetben (egy vagy két gyermeknél) elég a 180 napos TB jogviszony, három gyermeknél viszont már 2 év TB jogviszony kell. A CSOK támogatott ingatlanban mindkét házastársnak tulajdont kell szereznie, és az ingatlanban 10 évig életvitelszerűen kell élni.

Ha ingatlan vásárlás előtt állunk, mindenképpen tájékozódjunk arról, hogy megfelelünk-e a CSOK feltételeinek. Érdemes igénybe venni ezt a támogatási formát, vagy bármely más Otthonteremtési támogatást.

Mire használhatjuk fel a falusi CSOK-ot?

Tanya, birtokközpont vagy preferált kistelepülés területén álló használt (lakó)ingatlan vásárlásához használhatjuk fel ezt a támogatást. Bővítéséhez vagy korszerűsítéséhez is igénybe vehetjük, Ebben az esetben a támogatás felét fordíthatjuk vásárlásra vagy a már meglévő lakóingatlanunk bővítésére vagy korszerűsítésére, függetlenül attól, hogy CSOK-ot már igényeltünk-e az adott ingatlanra. A CSOK mellett ugyanis a falusi CSOK-ot is igénybe vehetjük. Fontos, hogy az ingatlan vételára csak húsz százalékkal haladhatja meg a bank által megállapított forgalmi értéket.

A bővítés és a korszerűsítés is rendkívül népszerű felhasználási forma. Mielőtt belevágunk, érdemes szakértővel konzultálni arról, hogy a jogalkotó pontosan mit ért bővítésen és korszerűsítésen. A korszerűsítés nem keverendő össze a felújítással.

Melyik településen igényelhető a falusi CSOK?

A falusi CSOK a preferált kistelepüléseken vehető igénybe. A preferált kistelepülések aktuális listája elérhető a kormányhivatal weboldalán. https://www.kormanyhivatal.hu/download/7/ac/35000/Falusi%20csok_tamogatott_telepulesek_listaja.pdf

Falusi CSOK – többször is igényelhetjük?

A falusi CSOK-ot csak egyszer lehet igénybe venni. 2022. január elejétől a CSOK és falusi CSOK esetében viszont igaz az, hogy ugyanarra a célra kétszer is igényelhetjük. Ilyenkor a gyerekek után igényelt támogatás összegéből a korábban felvett támogatások összegét le kell vonni. Ez akkor történhet meg, ha újabb gyermekünk születik, esetleg újabb gyereket vállalunk.

Nem elég a falusi CSOK? Igényelhetünk CSOK hitelt is!

Ha a terveink megvalósításához nem elegendő a CSOK támogatás, kamattámogatott CSOK hitelt is igényelhetünk. Két gyerek után 10 millió, a három gyerek után 15 millió forint hitelt kaphatunk. Ha nincs még gyermekünk, de vállaljuk, hogy lesz, akkor is igényelhetünk CSOK hitelt. A lakáscélú jelzáloghitelként működő CSOK hitel a futamidő végéig fix kamatozású, és a kamata csak 3 százalék. Ezzel a kedvezményes hitellel alacsonyabb törlesztőrészletet kell csak vállalnunk.

A falusi CSOK-kal vásárolt ingatlan illetékmentes

2021. január 1-jétől további kedvezmények segítenek bennünket abban, hogy a családunk otthonra találjon. 2021 elejétől illetékmentes a vagyonszerzésünk, ha az ingatlant CSOK-ból vásároljuk meg. Bővítés esetén szintén nem kell illetéket fizetnünk.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Így befolyásolta a vidéki ingatlanok árát a falusi CSOK

Így befolyásolta a vidéki ingatlanok árát a falusi CSOK

2022.07.14.

Az ingatlanok árát a falusi CSOK is befolyásolta, így nem csoda, ha lassan a vidék is felzárkózik a nagyobb városokhoz, már ami az árakat illeti.

Tovább olvasom
Falusi CSOK és babaváró hitel együttesen igényelhető?

Falusi CSOK és babaváró hitel együttesen igényelhető?

2019.09.04.

Az utóbbi években egyre több támogatáshoz juthatnak a családosok, hála a Családvédelmi Akciótervnek. Számos kedvezményt vehetnek igénybe, amik közül kiemelkedik a falusi CSOK és a babaváró hitel, mint a legutóbbi idők slágerei.

Tovább olvasom
Így igényelheted a CSOK-ot egyedülálló szülőként

Így igényelheted a CSOK-ot egyedülálló szülőként

2023.03.03.

A CSOK-ot egyedülálló szülőként is igényelheted; az alábbiakból megtudhatod, hogy milyen esetekben, milyen típusút, mekkora összegben és hogyan!

Tovább olvasom
Vidéki ingatlan vásárláshoz falusi CSOK igénybevétele, hogy működik?

Vidéki ingatlan vásárláshoz falusi CSOK igénybevétele, hogy működik?

2020.06.19.

A falusi CSOK célja az elnéptelenedő, és/vagy szegényebb térségek fejlesztése azáltal, hogy forrást biztosít vidéki ingatlan vásárlására, valamint felújításra és korszerűsítésre. Hogy működik pontosan a falusi CSOK?

Tovább olvasom