Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról 2022-ben?

2022.03.25.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. március 25. 09:56

A CSOK és a falusi CSOK a legnépszerűbb támogatások közé tartozik. A szabályok azonban változnak, és fontos, hogy naprakész információkkal rendelkezzünk, ha igénybe akarjuk venni őket. Utánajártunk, és mutatjuk, hogy mit kell tudni a falusi CSOK-ról 2022-ben.

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról 2022-ben?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK), a kormány által nyújtott családtámogatás, ami a családok új otthonhoz jutását hivatott elősegíteni. A CSOK egy vissza nem térítendő támogatás, vagyis a kapott támogatást nem kell majd visszafizetnünk. A Családok Otthonteremtési Kedvezményét már egy gyerek után is kérhetjük, de a legmagasabb, tízmillió forintos támogatást csak három gyermek után jár nekünk. A támogatás összege függ a megvásárolni kívánt ingatlan nagyságától, és attól is, hogy új vagy használt lakást vásárlunk vagy bővítünk, esetleg korszerűsítünk. A CSOK támogatás függ még meglévő vagy a vállalt gyerekek számától is.

Meddig igényelhető a falusi CSOK?

A falusi CSOK 2022. június 30-ig igényelhető. Nem kizárt azonban, hogy ezt a határidőt meghosszabbítják. Használt lakás vásárlása esetén a falusi CSOK az adásvételi szerződés megkötése után még 180 napig igényelhető. Ha építésiengedély-köteles tevékenységet végeztünk az ingatlanunkon, például bővítettünk, akkor a felépítést tanúsító hatósági bizonyítvány kiállítása előtt tudjuk kérni a bankunktól a támogatást.

Kik igényelhetnek falusi CSOK-ot?

Azok igényelhetnek falusi CSOK-ot, akik 25 év alatti gyermeket nevelnek. Előre gyereket vállalni csak úgy tudunk, ha a házaspár egyik tagja még nem érte el negyven éves életkort. Meglévő gyerekeknél ugyanakkor nincs megszabva maximális életkor. Ha gyermeket vállalunk, akkor a vállalást, 4,8 vagy 10 év alatt kell teljesítenünk. Alaphelyzetben (egy vagy két gyermeknél) elég a 180 napos TB jogviszony, három gyermeknél viszont már 2 év TB jogviszony kell. A CSOK támogatott ingatlanban mindkét házastársnak tulajdont kell szereznie, és az ingatlanban 10 évig életvitelszerűen kell élni.

Ha ingatlan vásárlás előtt állunk, mindenképpen tájékozódjunk arról, hogy megfelelünk-e a CSOK feltételeinek. Érdemes igénybe venni ezt a támogatási formát, vagy bármely más Otthonteremtési támogatást.

Mire használhatjuk fel a falusi CSOK-ot?

Tanya, birtokközpont vagy preferált kistelepülés területén álló használt (lakó)ingatlan vásárlásához használhatjuk fel ezt a támogatást. Bővítéséhez vagy korszerűsítéséhez is igénybe vehetjük, Ebben az esetben a támogatás felét fordíthatjuk vásárlásra vagy a már meglévő lakóingatlanunk bővítésére vagy korszerűsítésére, függetlenül attól, hogy CSOK-ot már igényeltünk-e az adott ingatlanra. A CSOK mellett ugyanis a falusi CSOK-ot is igénybe vehetjük. Fontos, hogy az ingatlan vételára csak húsz százalékkal haladhatja meg a bank által megállapított forgalmi értéket.

A bővítés és a korszerűsítés is rendkívül népszerű felhasználási forma. Mielőtt belevágunk, érdemes szakértővel konzultálni arról, hogy a jogalkotó pontosan mit ért bővítésen és korszerűsítésen. A korszerűsítés nem keverendő össze a felújítással.

Melyik településen igényelhető a falusi CSOK?

A falusi CSOK a preferált kistelepüléseken vehető igénybe. A preferált kistelepülések aktuális listája elérhető a kormányhivatal weboldalán. https://www.kormanyhivatal.hu/download/7/ac/35000/Falusi%20csok_tamogatott_telepulesek_listaja.pdf

Falusi CSOK – többször is igényelhetjük?

A falusi CSOK-ot csak egyszer lehet igénybe venni. 2022. január elejétől a CSOK és falusi CSOK esetében viszont igaz az, hogy ugyanarra a célra kétszer is igényelhetjük. Ilyenkor a gyerekek után igényelt támogatás összegéből a korábban felvett támogatások összegét le kell vonni. Ez akkor történhet meg, ha újabb gyermekünk születik, esetleg újabb gyereket vállalunk.

Nem elég a falusi CSOK? Igényelhetünk CSOK hitelt is!

Ha a terveink megvalósításához nem elegendő a CSOK támogatás, kamattámogatott CSOK hitelt is igényelhetünk. Két gyerek után 10 millió, a három gyerek után 15 millió forint hitelt kaphatunk. Ha nincs még gyermekünk, de vállaljuk, hogy lesz, akkor is igényelhetünk CSOK hitelt. A lakáscélú jelzáloghitelként működő CSOK hitel a futamidő végéig fix kamatozású, és a kamata csak 3 százalék. Ezzel a kedvezményes hitellel alacsonyabb törlesztőrészletet kell csak vállalnunk.

A falusi CSOK-kal vásárolt ingatlan illetékmentes

2021. január 1-jétől további kedvezmények segítenek bennünket abban, hogy a családunk otthonra találjon. 2021 elejétől illetékmentes a vagyonszerzésünk, ha az ingatlant CSOK-ból vásároljuk meg. Bővítés esetén szintén nem kell illetéket fizetnünk.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mi a különbség a CSOK és a Falusi CSOK között?

Mi a különbség a CSOK és a Falusi CSOK között?

2020.08.17.

Sokan teszik fel nekünk a kérdést, hogy mi a különbség a CSOK és a Falusi CSOK között, ezért úgy gondoltuk, hogy érdemes lenne ezt egy hosszabb lélegzetvételű cikkben kifejtenünk. Ha téged is érdekel a válasz, az alábbiakban elolvashatod!

Tovább olvasom
Így igényelheted a CSOK-ot egyedülálló szülőként

Így igényelheted a CSOK-ot egyedülálló szülőként

2023.03.03.

A CSOK-ot egyedülálló szülőként is igényelheted; az alábbiakból megtudhatod, hogy milyen esetekben, milyen típusút, mekkora összegben és hogyan!

Tovább olvasom
Vidéki ingatlan vásárláshoz falusi CSOK igénybevétele, hogy működik?

Vidéki ingatlan vásárláshoz falusi CSOK igénybevétele, hogy működik?

2020.06.19.

A falusi CSOK célja az elnéptelenedő, és/vagy szegényebb térségek fejlesztése azáltal, hogy forrást biztosít vidéki ingatlan vásárlására, valamint felújításra és korszerűsítésre. Hogy működik pontosan a falusi CSOK?

Tovább olvasom
Falusi CSOK és babaváró hitel együttesen igényelhető?

Falusi CSOK és babaváró hitel együttesen igényelhető?

2019.09.04.

Az utóbbi években egyre több támogatáshoz juthatnak a családosok, hála a Családvédelmi Akciótervnek. Számos kedvezményt vehetnek igénybe, amik közül kiemelkedik a falusi CSOK és a babaváró hitel, mint a legutóbbi idők slágerei.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával