fbpx

Milyen előnyei és hátrányai vannak a gyorskölcsönöknek?

2022.11.22.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. november 22. 09:40

Előnyökkel és hátrányokkal egyaránt kell számítani gyorskölcsön igénylésénél, tehát érdemes megismerkedned velük, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés.

Milyen előnyei és hátrányai vannak a gyorskölcsönöknek?

Előnyök és hátrányok minden hitel igénylése során felmerülhetnek, ám nem mindegy, hogy melyikből mennyivel kell számolnod. A gyorskölcsön – számos előnye mellett – hátrányokkal is rendelkezik, amelyek kérdésessé tehetik, hogy megéri-e felvenni ezt a hiteltípust, vagy inkább türelmet kellene gyakorolni, és egy másik konstrukciót választani.

Persze az idő pénz, és, ha sürgősen lenne szükséged a pénzre, nem nagyon van más választásod; épp ezért az alábbiakban megismertetünk a gyorskölcsön minden előnyével és hátrányával.

A gyorskölcsön lényege

Egy gyorskölcsön segítségével a legrövidebb időn belül jutsz hozzá a szükséges összeghez, azt pedig szabadon, bármilyen célra elköltheted, tehát remek megoldás a váratlan kiadások fedezésére.

A gyorskölcsön akár teljesen online is igényelhető, vagyis nem kell befáradnod egy bankfiókba a szerződés megkötéséhez. A folyamat általában egy videohívás segítségével történik, a szerződést digitálisan kell aláírnod, a pénzt pedig az általad kiválasztott bankszámlára folyósítják.

Fontos viszont, hogy a gyorskölcsönök kamata kifejezetten magas, a futamidő viszonylag rövid, tehát a törlesztőrészletek a kölcsönösszeghez képest magasak, az pedig alacsonyabb, mint amit a “lassabb” személyi kölcsönöknél megszokhattunk.

A gyorskölcsön feltételei

A gyorskölcsönök esetében ugyanazokat a feltételeket kell teljesíteni, amelyek minden más hitelkonstrukció esetében felmerülnek; ezek a következők:

 • az igénylőnek be kell töltenie a 18. életévét, de egyes bankoknál a minimális életkor 21 év is lehet,
 • az igénylőnek rendelkeznie kell legalább 3-6 hónapos, folyamatos munkaviszonnyal; ez bankonként eltérő is lehet,
 • az igénylőnek rendelkeznie kell magyarországi, állandó, bejelentett lakhellyel,
 • az igénylő jövedelmének el kell érnie a bank által meghatározott minimumösszeget; ez bankonként eltér,
 • az igénylő nem szerepelhet a Központi Hitelinformációs rendszerben negatív státusszal.

Érdemes tudni, hogy a negatív KHR listán aktív és passzív státusz is létezik – az aktív még tartozik, a passzív a visszafizetés utáni egy évet tölti –, és akadnak olyan hitelintézetek, amelyek passzív státuszú ügyfeleknek már kínálnak gyorskölcsönöket.

A gyorskölcsön igényléséhez szükséges dokumentumok

A szokásos dokumentumokra természetesen a gyorskölcsön igényléséhez is szükség van, ám ez előny, hiszen mindössze annyira, ami egy személyi kölcsönhöz is kell – nem véletlenül, hiszen a gyorskölcsön is ebbe a kategóriába tartozik.

Ennek megfelelően a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az állandó jövedelmet igazoló dokumentumot, legalább 3 havi bankszámlakivonatot, illetve a 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolást kell előkészíteni.

Egyes pénzintézetek azonban további dokumentumokat is bekérhetnek, amelyek az igénylő pénzügyi helyzetétől, vagy a bank feltételeitől függnek. A bank számára ugyanis a jövedelem az egyetlen fedezet, és sajnos ez is hozzájárul a magasabb kamathoz.

A gyorskölcsön előnyei és hátrányai röviden

A gyorskölcsön tehát előnyökkel és hátrányokkal egyaránt rendelkezik, ezek pedig összesítve a következők:

Előnyök

 • a gyorskölcsön fedezet nélkül kapható,
 • online is igényelhető,
 • az igénylés ingyenes,
 • rövid időn belül folyósítják,
 • szabadon felhasználható.

Hátrányok

 • magas kamat,
 • alacsony hitelösszeg,
 • drága extra szolgáltatások,
 • rövid futamidő,
 • magas havi törlesztőrészlet.

Mit érdemes választani a gyorskölcsön helyett?

Alapvetően a személyi kölcsönöket, hiszen ezek is gyorsak, sőt, akár gyorsabbak is lehetnek, de az egy-két nap várakozási idő sem sok. Ehhez viszont a hátrányok nagy részének hiánya is társul, tehát egy személyi kölcsön lényegesen jobb választás is lehet, mint egy gyorskölcsön.

Ha gyorskölcsönt szeretnél igényelni, oldalunkon összehasonlíthatod a hitelintézetek legjobb ajánlatait. Tedd meg, majd indítsd el a kölcsön igénylésének folyamatát mindössze néhány kattintással, online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Számíthat Ránk kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

52 hét

Hitelösszeg

150.000 Ft - 400.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

13,90% -16,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Az átlagos személyi kölcsön igényléshez mennyi jövedelem szükséges?

Az átlagos személyi kölcsön igényléshez mennyi jövedelem szükséges?

2020.10.05.

Az attól függ, mit jelent az átlagos személyi kölcsön! Nos, a kérdés nem egyszerű, mert még a Központi Statisztikai Hivatalnál sem biztos, hogy találnánk erre vonatkozó információt, így nem tudjuk megmondani, mi pontosan az a jövedelem, amivel konkrétan Te akkora személyi kölcsönt vehetsz fel, amekkorára szükséged lenne, de azért adunk néhány támpontot.

Tovább olvasom
akolcson.hu szolgáltatása, miért jó?

akolcson.hu szolgáltatása, miért jó?

2018.11.04.

Előbb-utóbb mindenki kerül olyan helyzetbe, hogy hitelt kell felvennie, mert meg szeretne vásárolni valamit, amire nem elég a megtakarítása. Lehet ez lakás, autó, utazás, vagy bármi, ami nagyobb összegbe kerül. Az akolcson.hu pont ebben nyújt neked segítésget.

Tovább olvasom
Lakáshitel előzetes költségei?

Lakáshitel előzetes költségei?

2018.04.30.

Egy lakáshitel felvétele költségekkel jár; az, hogy mennyibe kerül, nem csak a hitel összegétől függ, hanem attól is, hogy milyen kedvezményt tudsz igénybe venni. Az alapvető költségek minden banknál megegyeznek, vagyis az értékbecslés, a hitelbírálat, a folyósítás, a közjegyző, illetve a földhivatal díjaira minden esetben számítanod kell, de bank és bank között ebben is óriási különbségek lehetnek!

Tovább olvasom
Hogy működik a Fapados Kölcsön?

Hogy működik a Fapados Kölcsön?

2018.07.24.

A Cofidis Fapados Kölcsön azok számára kínál megoldást, akik viszonylag rövid futamidővel szeretnének nagyobb pénzösszeghez jutni. A szokásostól eltérő konstrukció valójában személyi kölcsön, tehát nem szükséges ingatlanfedezet hozzá, emiatt azonban a hitelbírálaton valamivel nehezebb átmenni, viszont érdemes megpróbálni, mert több előnnyel is rendelkezik!

Tovább olvasom