Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen költségek merülnek fel a Zöld Hitel igénylésekor?

2022.01.31.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. január 31. 10:27

Hogy milyen költségek merülhetnek fel a Zöld Hitel igénylése során, megtudhatod alábbi cikkünkből.

Milyen költségek merülnek fel a Zöld Hitel igénylésekor?

Azt, hogy milyen költségek merülnek fel egy hitel igénylésénél, számos tényező határozza meg, amelyekkel érdemes tisztában lenned, ha banki kölcsönre van szükséged. A Zöld Hitel ezek között is különleges helyet foglal el, hiszen egy vadonatúj konstrukcióról van szó, ami érdemes lehet mindenki figyelmére.

A Zöld Hitel Jellemzői

A Zöld Hitel mindössze ügyleti kamatát mindössze 2,5%-ban maximálták, így a THM is jóval alacsonyabb lehet, mint más hitelek esetében. A maximális hitelösszeg 70 millió forint lehet – ez vagy magából a Zöld Hitelből, vagy a Zöld Hitel és a CSOK hitel összegéből áll össze –, a futamidő pedig legfeljebb 25 év.

Mivel kereskedelmi bankoktól igényelhető, a THM, illetve a kamat tekintetében nincsenek hatalmas különbségek, az igényléshez kapcsolódó költségekkel azonban számolni kell, hiszen több tízezer forint is múlhat azon, hogy melyik bankot választod.

Milyen díjak merülhetnek fel?

Természetesen egy, a Magyar Nemzeti Bank által megszabott konstrukció esetében figyelnek arra is, hogy milyen költségekkel kell számolni, ezért erre vonatkozó szabályok is napvilágot láttak. A folyósítási díj például maximum 0,75% lehet, de a teljes összege nem haladhatja meg a 100 ezer forintot, az előtörlesztési pedig díj maximum az előtörlesztett összeg 1%-a, legfeljebb 30 ezer forint lehet.

A közjegyzői díj, a földhivatali ügyintézés és az értékbecslés díja, illetve más, a hitel folyósításához kapcsolódó költségek viszont banki hatáskörben számíthatóak fel – más azonban nem engedélyezett.

Mi a bankok gyakorlata?

A folyósítási díjat – ami maximum 0,75%, illetve 100 ezer forint – a legtöbb pénzintézet elengedi, azaz nem kell megfizetned. Sok esetben találkozhatsz azzal is, hogy a bank átvállalja a tulajdoni lap és a térképmásolat díját, sőt, akár az értékbecslés költségét is visszatérítik neked. Kedvezmény lehet még a több, mint 75 ezer forintos közjegyzői díj visszatérítése is, de érdemes tudni, hogy erre maximum 50 ezer forintig van lehetőség.

Több helyen is visszafizetik számodra a fedezetminősítési díjat, a Takarnet lekérdezés díját, az értékbecslői díjat, vagy a közjegyzői okirat díját legfeljebb 40 ezer forintig, valamint akár jóváírási akcióba is belefuthatsz, ami akár 100 ezer forintos visszatérítést is jelenthet.

Milyen lehetséges díjak léteznek?

Számos díj és költség merülhet fel a Zöld Hitel kapcsán, de, mint fentebb is látható, ezek közül többet is elengednek a bankok. Ha azonban azt feltételezzük, hogy mindennel számolni kell, akkor az alábbiak merülhetnek fel:

  • a folyósítási díj – maximum 0,75%, illetve 100 ezer forint
  • a Takarnet lekérdezés, azaz a tulajdoni lap díja – 3.600 forint
  • a térképmásolat díja – 3 ezer forint
  • az értékbecslési díj – változó, akár 40 ezer forint is lehet
  • a fedezetminősítési díj – változó, akár 32 ezer forint is lehet
  • a jelzálogbejegyzés díja – 12.600 forint
  • a helyszíni szemle díja – változó, akár 30 ezer forint feletti összeg is lehet
  • a műszaki felülvizsgálat díja – változó, de többnyire 20 ezer forint körüli összeg

Ezeken túl még a közjegyzői díj merülhet fel, amit közvetlenül a közjegyzőnek kell fizetni, valamint a biztosítások költsége, ami a biztosítótársaság felé kerül befizetésre. Fontos még a szerződésmódosítás díja, ami akár 40 ezer forint is lehet, de elő- és végtörlesztés esetén ennél kevesebb, valamint a hitel visszafizetése esetén a jelzálog törléséért is fizetni kell; ennek összege szintén bankonként eltérő.

A bankok többsége tehát a Zöld Hitel esetében minimálisra csökkentette az igényléssel járó költségeket, többnyire elengedés, illetve utólagos visszatérítés által. Mivel azonban ez pénzintézetenként eltérő mértékű, érdemes az igénylés leadása előtt felmérni a lehetőségeket, és utánaszámolni, hogy melyik éri meg a legjobban.

Oldalunkon több bank Zöld Hitelre vonatkozó ajánlatát is megtalálhatod, így könnyedén össze tudod hasonlítani a kondícióikat és a költségeiket. Tedd meg, válassz, majd indítsd is el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

16,78% - 18,60%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Könnyebben juthatnának lakáshitelhez a fiatalok

Könnyebben juthatnának lakáshitelhez a fiatalok

2021.11.26.

A tervek szerint jövőre könnyebben juthatnának lakáshitelhez a fiatalok. Egy lakásvásárlásnál minimum 20 százalék önerőt várnak el a pénzintézetek, ezt csökkentené a javaslat 10 százalékra. Megnéztük, milyen előnyökkel járhat ez, és mennyivel gyorsíthatja meg a lakásvásárlást.

Tovább olvasom
Új lakáshitel programot vezet be az MNB

Új lakáshitel programot vezet be az MNB

2021.09.13.

A Magyar Nemzeti Bank októberben új lakáshitel programot indít el. Az előzetes információk alapján a piacon elérhető legolcsóbb konstrukcióval rukkolnak majd elő. Nagy a várakozás, ugyanakkor sok még a bizonytalanság is. Sok tényező befolyásolhatja a program sikerességét. Megnéztük, hogy mit tudunk eddig, és mire kíváncsiak leginkább az érdeklődők.

Tovább olvasom
Energetikai tanúsítvány

Energetikai tanúsítvány

2021.09.27.

Energetikai tanúsítvány, energetikai besorolás. Jobb, ha megismerkedünk ezekkel a fogalmakkal, mert a mindennapjaink részévé váltak. Hatékony a fűtés a lakásunkban? Vagy az ablakon megy ki a meleg, és az utcát fűtjük? Az energia hatékony felhasználása kihat az életünkre. Mutatjuk, hogyan.

Tovább olvasom
Mekkora törlesztőrészlettel kell számolnunk, ha zöld hitelt veszünk fel?

Mekkora törlesztőrészlettel kell számolnunk, ha zöld hitelt veszünk fel?

2021.12.16.

A Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon programjában elérhető zöld hitel egy rendkívüli lehetőség. Alacsony kamattal nagyon magas hitelösszeghez juthatunk. A zöld hitel sokkal kedvezőbb a piaci kamatozású jelzáloghiteleknél. Hogy mennyivel? Mutatjuk, hogy mekkora törlesztőrészlettel kell számolnunk, ha zöld hitelt veszünk fel.

Tovább olvasom