Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Kik jogosultak a jelzáloghitel-elengedésre 2024-ben?

2024.05.07.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2024. május 7. 16:15

Idén is vannak népszerű és ismert otthonteremtési és családtámogatások. És vannak kevésbé ismertek is. Ilyen a jelzáloghitel elengedés. Mivel akár sok millió forintos támogatást is kaphatnak a gyermeket nevelők, ezért a szakértőink utánajártak, hogy kik jogosultak a jelzáloghitel elengedésre 2024-ben. Mutatjuk a részleteket.

Kik jogosultak a jelzáloghitel-elengedésre 2024-ben?

A jelzáloghitel-elengedés 2024-ben – így néznek ki a szabályok

A jelzáloghitel-elengedés 2024-ben is elérhető a legalább két gyermekkel rendelkezők számára, függetlenül attól, hogy házasok, élettársak vagy egyedülállók.

Fontos megjegyezni, hogy a jelzáloghitel-elengedés egy egyszeri, vissza nem térítendő támogatás, amely a fennálló jelzáloghitel-tartozás egy részét fedezi.

Az is feltétel, hogy a támogatás csak az igénylésének időpontjában fennálló, fel nem mondott jelzáloghitel-tartozásra igényelhető.

A támogatás összege a gyermekek számától függően változik:

  • 2 gyermek után: 1 millió forint
  • 3 gyermek után: 4 millió forint
  • Minden további gyermek után: +1 millió forint

További feltétel: A támogatás csak lakáscélú jelzáloghitelekre igényelhető (lakásvásárlás, építés, bővítés, felújítás, korszerűsítés). (egyes esetekben a szabad felhasználású jelzáloghitelre is jár az elengedés)

Az igénylés: A jelzáloghitel-elengedés igénylését a kormányhivatalnál kell benyújtani, a gyermek születése után hat hónapon belül. A kérelem benyújtásához szükséges dokumentumok listáját a kormányhivatalok honlapján megtalálható.

CSOK Plusz és falusi CSOK – ezek is jelzáloghitelek

A jelzáloghitel-elengedés vonatkozik a CSOK-ra, a falusi CSOK-ra és az otthonfelújítási támogatásra is. Bár ezek önálló támogatási formák, amelyeknek megvannak a saját feltételeik és igénylési módjuk.

Lényeges, hogy a jelzáloghitel-elengedés egy egyszeri, vissza nem térítendő támogatás, amely a fennálló jelzáloghitel-tartozás egy részét fedezi.

Ezzel szemben a CSOK, a falusi CSOK és az otthonfelújítási támogatás lakáscélú beruházásokhoz nyújtott támogatások, amelyeket új lakás vásárlására, építésére, bővítésére, felújítására vagy korszerűsítésére lehet fordítani.

A jelzáloghitel-elengedés kombinálható a CSOK Plusz hitellel is. Ez azt jelenti, hogy a CSOK Plusz hitel felvétele mellett igényelhető a jelzáloghitel-elengedés is, amely a hitel tőketartozásának egy részét fedezheti.

A jelzáloghitel-elengedés vonatkozik a CSOK Pluszra, a falusi CSOK-ra és az otthonfelújítási támogatásra.

A jelzáloghitel-elengedés egy egyszeri, vissza nem térítendő támogatás a fennálló jelzáloghitel-tartozás egy részére.

A CSOK, a falusi CSOK és az otthonfelújítási támogatás lakáscélú beruházásokhoz nyújtott támogatások.

A jelzáloghitel-elengedés kombinálható a CSOK Plusz hitellel is.

És a Babaváró támogatás?

A Babaváró támogatás nem tartozik a jelzáloghitel-elengedés által érintett támogatások körébe.

Ez egy kamattámogatott hitel, amelynek nem feltétele a meglévő jelzáloghitel. A Babaváró hitel célja a gyermekvállalás ösztönzése hitel formájában nyújtott anyagi támogatással.

Fontos megjegyezni, hogy a Babaváró hitel vissza nem térítendő támogatássá alakulhat, ha a család időben teljesíti a feltételeket.

Miért annyira fontos, hogy ismerjük ezeket a támogatási formákat?

A CSOK, a falusi CSOK, a Babaváró hitel, az otthonfelújítási támogatás és a jelzáloghitel-elengedés fontos szerepet játszhatnak a családok pénzügyi helyzetében.

Ezek a támogatások segítséget nyújthatnak a lakásvásárláshoz, építéshez, bővítéshez, felújításhoz, korszerűsítéshez, valamint a gyermekek neveléséhez kapcsolódó kiadások fedezéséhez.

A támogatások ismeretének számos előnye van:

  • Pénzügyi tervezés: A támogatások ismeretével a családok jobban tudnak tervezni a jövőbeli kiadásaikkal kapcsolatban.
  • Megtakarítás: A támogatások segítségével a családok pénzt takaríthatnak meg, amit más célokra fordíthatnak.
  • Életminőség javítása: A támogatások hozzájárulhatnak a családok életminőségének javításához, komfortosabbá és élhetőbbé téve az ingatlanukat.
  • Gazdasági aktivitás növelése: A támogatások ösztönözhetik a lakásvásárlást és a felújítást, ami élénkítheti a gazdaságot, és munkahelyeket teremthet.

Az Akölcsön szakértői szerint fontos, hogy a támogatásoknak megvannak a feltételei, amelyeket teljesíteni kell az igényléshez.

Ezért fontos tájékozódni a feltételekről, mielőtt igényeljük bármelyik támogatást.

És ahogy látható, egy kevésbé közismert támogatási forma is akár több milliós terhet vehet le a gyermeket nevelők válláról. Ez a támogatás ráadásul nem csak házaspároknak érhető el.

Összefoglalás

A jelzáloghitel-elengedés 2024-ben is jelentős támogatást nyújt a legalább két gyermeket nevelő családoknak. Ez a támogatás egyszeri, vissza nem térítendő segítséget jelent, amely a jelzáloghitel tartozás egy részét fedezi. Fontos kiemelni, hogy a támogatás igénylése szigorú feltételekhez kötött, többek között csak a meglévő, fel nem mondott lakáscélú jelzáloghitelekre vonatkozik. A támogatás összege a gyermekszám függvényében növekszik, kezdve 1 millió forinttól két gyermek esetén. Az igénylés a kormányhivataloknál történik, és kombinálható a CSOK Plusz hitellel is, így további pénzügyi előnyöket biztosítva a családok számára.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Lakáshitel igénylés 10 százalék önerővel: milyen feltételeket kell teljesíteni?

Lakáshitel igénylés 10 százalék önerővel: milyen feltételeket kell teljesíteni?

2024.01.19.

Lakáshitel igényléséhez minden esetben önerőre van szükség. Az önerő mértékét törvény szabályozza, a bankok ennél kisebb önerővel nem hitezhetnek. Az új szabályok szerint egyes esetekben az eddigi 20 százalékos önerő helyett 10 százalék is elég lehet – de nem mindenkinek. Utánajártunk, hogy a 10 százalékos önerős igényléshez milyen feltételeket kell teljesíteni, és hogy ez valóban jó lesz-e az igénylőnek.

Tovább olvasom
Fontos tudnivalók a CSOK Pluszhoz kapcsolódó illetékmentességről

Fontos tudnivalók a CSOK Pluszhoz kapcsolódó illetékmentességről

2023.12.22.

A CSOK Plusz egy új támogatási forma, ami mellé még illetékmentességet is kapnak a támogatottak. A CSOK Plusz segítségével vásárolt ingatlan után fizetendő vagyonszerzési illetéket ugyanis 80 millió forintig nem kell megfizetniük. Mutatjuk a részleteket

Tovább olvasom
Ismerd meg a TB jogviszonnyal kapcsolatos elvárásokat a CSOK Plusznál!

Ismerd meg a TB jogviszonnyal kapcsolatos elvárásokat a CSOK Plusznál!

2024.02.14.

A CSOK Plusz hitel 2024 sláger családtámogatása lehet. Az igénylésnél, mint minden hitelterméknél, a CSOK Plusz hitelnél is meg kell felelni a feltételeknek. Ehhez pedig a TB jogviszonnyal kapcsolatos elvárásokat is teljesíteni az igénylőnek. Utánajártunk, hogy mik ezek az elvárások.

Tovább olvasom
Véget ér a CSOK, de itt a CSOK Plusz!

Véget ér a CSOK, de itt a CSOK Plusz!

2023.10.27.

A CSOK támogatást már csak az év végéig lehet igényelni, de a 2024. január elsején elindul a CSOK Plusz. A kormány bejelentette az új támogatás egyes részleteit, amiből már most látszik, hogy a támogatás összege jelentősen megemelkedik, de az igénylők köre szűkül. Csak házasoknak, csak vállalt gyermekre. Minden, amit már tudunk a CSOK Pluszról.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával