Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Így igényelheted a CSOK-ot egyedülálló szülőként

2023.03.03.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2023. március 3. 14:07

A CSOK-ot egyedülálló szülőként is igényelheted; az alábbiakból megtudhatod, hogy milyen esetekben, milyen típusút, mekkora összegben és hogyan!

Így igényelheted a CSOK-ot egyedülálló szülőként

A CSOK-ot egyedülálló szülők is igényelhetik immáron nyolcadik éve, hiszen 2015-ben indult útjára a családi otthonteremtési kedvezmény, ami a gyermekes családok ingatlanvásárlási törekvéseit hivatott segíteni. Egyedülállók egyaránt igényelhetik a CSOK-ot bővítésre és lakásvásárlásra, de csak meglévő gyermek, vagy gyermekek után – aki, vagy akik lehetnek gyámság alatt álló gyermekek is –, azaz a vállalt gyermek ebben az esetben nem felel meg a kívánalmaknak, az csak házaspárok esetében opció, még élettársaknak sem.

További feltétel, hogy a gyermek az igénylő szülővel éljen együtt az igényléskor, ezen túl gyakorlatilag minden egyéb elvárás megegyezik azokkal, amelyeket a házaspárokkal szemben támasztanak; ezek a következők:

  • társadalombiztosítási jogviszony igazolása; minimum fél és két év között,
  • köztartozás-mentességről szóló igazolás,
  • büntetlen előélet,
  • a választott lakásnak meg kell felelnie a CSOK kritériumainak.

CSOK egyedülálló szülőként: mekkora összeg lehetséges?

Az összeg nem függ attól, hogy az igénylő egy egyedülálló szülő, vagy egy házaspár, tehát egy gyermek után 600 ezer forint, két gyermek után, használt lakásra 1,43 millió, új lakásra 2,6 millió forint, három gyermek után 2,2 és 10 millió forint, négy gyermek után pedig használt lakás vásárlásra 2,75 millió forintot lehet igényelni. Ezen túl még a kedvezményes, 3%-os kamatozású lakáshitel is igényelhető; a maximum hitelösszeg két gyermek után 10 millió, három gyermek után pedig 15 millió forint, azonban egyetlen gyermekre a hitel nem vehető fel.

Falusi CSOK egyedülálló szülőként

A Falusi CSOK szintén elérhető az egyedülálló szülők számára, de csak abban az esetben, ha valamelyik preferált kistelepülésre terveznek költözni, vagy épp már ott is élnek. A Falusi CSOK felhasználható használt lakás vásárlására, majd bővítésére, illetve korszerűsítésre, de saját ingatlan bővítésére és korszerűsítésére is.

Az igényelhető összegek egyedülálló szülőként is megegyeznek, vagyis 600 ezer, 2,6 millió és 10 millió forint az elérhető támogatás a gyermekek számától függően. A meglévő ingatlan korszerűsítésére 300 ezer, 1,3 millió és 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető; az utóbbi esetben a felvehető hitelösszeg is 5, illetve 7,5 millió forint. A vásárlással egybekötött korszerűsítésre 10, illetve 15 millió forint kedvezményes kölcsönt lehet felvenni két és három gyermek után.

CSOK egyedülálló szülőként, bővítésre

A CSOK az ingatlanvásárláson túl meglévő ingatlan bővítésére is felhasználható. A feltételek egyedülállóként is ugyanazok, mintha egy pár igényelné a támogatást. A bővítés feltétele ugyanakkor, hogy a lakás hasznos alapterülete legalább egy lakószobával nőjön az építési tevékenység befejezése után; meglévő épület, épületrész, vagy építmény átalakítása nem minősül bővítésnek. Lényeges, hogy tetőtér beépítésére is van lehetőség, erre az új lakásra érvényes támogatási összeget lehet felvenni, mivel feltétel, hogy az átalakítás után egy különálló ingatlan jöjjön létre.

A folyósítás utáni kötelezettségek

A CSOK folyósítását követően az alábbi előírásoknak kell eleget tenni:

Az igénylőnek és gyermekeinek folyósítást követő 10 évig életvitelszerűen kell a támogatott lakásban élniük.

A beköltözést a folyósítást követő 90 napon belül lakcímkártyával kell igazolni a hitelintézet felé.

Az ingatlanra 10 évig jelzálogjogot jegyeznek be az állam javára, emellett elidegenítési és terhelési tilalom is bejegyzésre kerül.

A 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom idején a lakásra a támogatott személynek lakásbiztosítással kell rendelkeznie.

A tilalom lejártáig a lakásban kizárólag öröklés útján lehet tulajdon-, vagy haszonélvezeti jogot szerezni, de közérdekű használati jog bejegyzésre kerülhet.

Egyedülálló szülőként CSOK-ot szeretnél igényelni? Indítsd el a folyamatot oldalunkról, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Véget ér a CSOK, de itt a CSOK Plusz!

Véget ér a CSOK, de itt a CSOK Plusz!

2023.10.27.

A CSOK támogatást már csak az év végéig lehet igényelni, de a 2024. január elsején elindul a CSOK Plusz. A kormány bejelentette az új támogatás egyes részleteit, amiből már most látszik, hogy a támogatás összege jelentősen megemelkedik, de az igénylők köre szűkül. Csak házasoknak, csak vállalt gyermekre. Minden, amit már tudunk a CSOK Pluszról.

Tovább olvasom
Melyik támogatás igényelhető egy gyermekre?

Melyik támogatás igényelhető egy gyermekre?

2019.10.16.

Jelenleg, a Családvédelmi Akcióterv keretein belül többféle támogatás is elérhető. A CSOK, a CSOK hitel, a gyermekek után járó, lakáshitelre felhasználható tartozáscsökkentés, illetve a babaváró hitel/támogatás. Külön-külön is komoly előnyt biztosítanak a családoknak, de a kérdés az, hogy lehet-e együttesen is igényelni őket. Azt, hogy melyik támogatás igényelhető egy gyermekre, több tényező is befolyásolja, de létezik megoldás arra, hogy mindegyiket egyszerre vegyük igénybe!

Tovább olvasom
Nem minden esetben éri meg a CSOK egy lakáshitel helyett

Nem minden esetben éri meg a CSOK egy lakáshitel helyett

2022.12.01.

CSOK egy lakáshitel helyett? Jó ötletnek tűnhet, és sokszor valóban az is, ám akadnak kivételek; az alábbiakban ezekről lesz szó.

Tovább olvasom
Milyen ingatlanok nem felelnek meg a CSOK feltételeknek?

Milyen ingatlanok nem felelnek meg a CSOK feltételeknek?

2021.03.25.

Sajnos akadnak ingatlanok, amelyek nem felelnek meg a CSOK feltételeinek. Annak érdekében, hogy sikerrel járj, összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

Tovább olvasom