Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

3 hatékony módszer a kiadások követésére

2022.06.02.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. június 2. 13:14

A kiadások követésének fontosságáról már többször is írtunk, ami nem véletlen, hiszen az egyik legjobb módszer a spórolásra. Most mutatunk ehhez 3 módszert is!

3 hatékony módszer a kiadások követésére

A kiadások követése tudatosságot jelent, az pedig az élet minden területén kiemelkedő fontosságú. Ha követed a kiadásaid és a bevételeidet is, mindig tudni fogod, hogy mire és mennyit költöttél, ebből pedig leszűrheted, hogy melyek azok a tételek, amelyek gyakorlatilag teljesen feleslegesek.

Fontos azonban, hogy ez nem jelent automatikusan változást, sőt; mindent ugyanúgy kell csinálnod, hogy rájöhess, min kell majd változtatnod, és ehhez csupán az első lépés az, hogy elkezded követni a kiadásaidat!

Mik az előnyei annak, ha követed a kiadásaid?

Ha követed a kiadásaidat, akkor sokkal pontosabban fogsz tudni tervezni, Jó, ha megadsz egy, vagy több célt is: például egy nyaralást, vagy egy autó megvásárlását. Ha ezeket meg tudod oldani spórolással is, akkor nem kell hitelt igényelned, és így egy felesleges költségtől kíméled meg magad.

Nyilván cél lehet a vésztartalék képzése is, hiszen erre mindenkinek szüksége lehet, amikor valamilyen problémába ütközik, így ezt se felejtsd el, amikor tervezni kezdesz.

Hogyan vezesd a kiadásaid?

Háromféle módszer létezik a költségeid követésére, és mindegyik egyformán hatékony, illetve a legelsőt vehetjük kettőnek is.

1. A manuális módszer

Manuális alatt a kézzel foghatóságot értjük, méghozzá szó szerint: a toll és papír, valamint a borítékok módszere. Egy füzet, jegyzettömb, vagy akár egy egyszerű papírlap is elegendő hozzá, illetve a borítékok, amelyekben el tudjuk különíteni az összegeket. A borítékokat kategóriákra lehet bontani, majd elosztani bennük a havi bevételt, és így csakis annyit költünk, amennyi „megengedett”.

Sajnos azonban ez nem igazán praktikus módszer a kiadásaink követésére, mivel egyrészt a toll és a papír otthon marad, azaz a pillanatnyi költések nem kerülnek feljegyzésre, tehát egy-egy tétel ki fog maradni, a borítékokhoz pedig készpénzre van szükség, ami napjainkban már se nem praktikus, se nem biztonságos. Érdemesebb a másik két módszert választani, és nem csak azért, mert jóval korszerűbbek.

2. Az Excel táblázat

Az Excelt kis túlzással mindenki ismeri, és az alapfunkcióit is könnyedén lehet kezelni, ráadásul, mivel alapvetően egy táblázatkezelő programról van szó, ideális eszköz a kiadások követésére. Kis kreativitás, illetve programozási és matematikai alapismeretek birtokában ráadásul szinte mindent képes megcsinálni, emellett rugalmas, azaz bármilyen új kategória is merül fel, egyszerűen bővíthető, tehát az Excel tökéletes a kiadások követésére – de nem a legjobb.

3. A mobiltelefonra telepíthető applikációk

Őszintén és komolyan: egy mobiltelefonra telepíthető applikáció a legjobb módszer a kiadások követésére! Mindig kéznél van, bármikor átnézhető, bővíthető, kiegészíthető, követhető, ráadásul egyes programok még figyelmeztetéseket is küldenek az előre beállított paraméterek alapján.

Mivel már több száz alkalmazás készült arra a célra, hogy a legegyszerűbb módokon tudjuk feljegyezni költéseinket, és ezekből különféle kimutatásokat készíthessünk, mindenki megtalálhatja a számára legegyszerűbben kezelhető, ezáltal pedig legkényelmesebb mobiltelefonra telepíthető applikációt, így a pénz kezelése, a költségvetés tartása és a befektetési döntések meghozása sokkal könnyebb lesz.

Ezek az applikációk ráadásul minden mobiltelefonra telepíthetőek, és csupán az App Store megnyitásával mindegyikhez ingyenesen hozzá is férhetünk!

Nem számít, hogy végül a manuális, az Exceles, vagy a mobiltelefonra telepíthető applikációval végezhető módszert választod, a lényeg, hogy a szokásoddá váljon a kiadások követése, ugyanis amíg nem látod, hogy hova megy el a pénzed hónapról hónapra, addig nem is fogod tudni kontroll alá vonni a költségvetésed.

Érdemes tehát valamelyik módszert alkalmaznod, mert így nem csak tudatában lehetsz annak, hogy mire és mennyit költesz, de könnyen le is faraghatsz ezekből a költésekből, így pedig gyarapíthatod a megtakarításodat, ezáltal a vagyonodat is!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

15,4% - 16,9%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Öt gyakran felmerülő pénzügyi kérdés

Öt gyakran felmerülő pénzügyi kérdés

2021.02.09.

A pénz nem boldogít – tartja a mondás. Legalábbis önmagában nem. Viszont ha nincs pénz, az sokszor boldogtalanná teszi az embert. Mindenesetre a hétköznapjaink szerves része, ebből tudunk ételt rakni az asztalra, ebből tudjuk fenntartani az otthonunkat, autónkat. A gyakran felmerülő pénzügyi kérdés, hogy hogyan tudnánk többet szerezni belőle, vagy legalábbis spórolni azzal, amink van.

Tovább olvasom
Mikor és mennyi zsebpénzt adjuk a gyereknek?

Mikor és mennyi zsebpénzt adjuk a gyereknek?

2021.02.24.

A zsebpénz kérdése sokaknál okoz dilemmát, hiszen nem tudják, hogy jó-e, ha a gyerek rendszeresen kapja, vagy inkább nem kéne adni.

Tovább olvasom
A felső tízezer pénzügyi szokásai – ezeket vezesd be Te is!

A felső tízezer pénzügyi szokásai – ezeket vezesd be Te is!

2021.01.14.

Érdemes olyan pénzügyi szokásokat követni, amelyek gyarapítják a vagyonodat; az alábbiakban ilyenekről olvashatsz!

Tovább olvasom
A leggyakoribb családi pénzügyi hibák

A leggyakoribb családi pénzügyi hibák

2022.02.07.

Családi pénzügyi hibák minden egyes családnál megtalálhatóak – hol több, hol kevesebb. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribbakat, hogy könnyebben elkerülhesd őket.

Tovább olvasom