Mit kell tudni a CSOK hitelekről, a CSOK támogatásról, a falusi CSOK-ról és a Babaváró hitelekről?

A CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) rendkívül népszerű a fiatal házaspárok, gyermekvállalás előtt álló párok, és a kisgyermekeket nevelő párok körében is, ugyanis ez a konstrukció nagy segítséget nyújt számukra a lakásvásárlásnál, az építkezésnél, vagy a meglévő ingatlan kibővítésénél, mivel akár 10 millió forint vissza nem térítendő kedvezményt is kaphattok, annak függvényében, hogy hány gyermeketek van, vagy hány gyermeket vállaltok. Azt is meghatározza a bank a CSOk igénylésénél, hogy az ingatlannak mekkora a hasznos alapterülete. A maximum 10 millió forintos támogatás mellé igényelhettek egy nagyon kedvezményes és fix kamatozású 15 millió forintos CSOK-hitelt is, melyet szintén fordíthatsz építésre, vagy vásárlásra is. A kamattámogatott hitelt CSOK és falusi CSOK mellé is igényelheted, a kamata a teljes futamidő alatt változatlanul 3%, a futamidő pedig de akár 25 év is lehet, hogy kényelmesen, ha a családi kasszát havonta nem túlterhelve tudjátok fizetni a részleteket. A mai hitelkínálat legkedvezőbb feltételeit nyújtja a CSOK hitel.

A CSOK hitelek és támogatások 2016 óta elérhetők, viszont a szabályai többször változtak azóta. Jelen állás szerint nincs megkötve, hogy Magyarország melyik településén szeretnétek ingatlant vásárolni CSOK-hitelből, vagy CSOK támogatásból, és a lakás értéke sincs maximalizálva. Ez ezt csak a falusi CSOK esetében megszabott, de erről majd később írunk részletesen.

A CSOK hitelnek van azért néhány feltétele mind a hitelt igénylő párok, mind a vásárolni kívánt ingatlanra vonatkozóan.

A vissza nem térítendő, államtól kapott támogatás összegét csak és kizárólag rmeghatározott ingatlan célokra költheted. Mint lakáshitel támogatást fordíthatod új vagy használt ingatlan vásárlására, új lakás vagy ház építésére esetleg kibővítésére, azonban a CSOK nem használható felújításra.

A CSOK hitelt azok vehetik fel, akik legalább 2 gyermeket nevelnek, vagy vállalnak.

A CSOK-hitelnél, akárcsak a hagyományos hiteleknél, ugyanúgy meg kell felelned a hitelképességnek, és ugyanaz a folyamat megy végbe, mint a hitelfelvételnél: hitelképesség szempontjából ellenőriznek téged is, és a párodat is, felbecsüli az ingatlan értékét, bekérik a munkaáltatói papírjaidat, stb.

Az ingatlanra vonatkozóan az is feltétel, hogy a CSOK támogatott ingatlant 10 évig elidegenítési jog, állami jelzálog és terhelési tilalom terheli, magyarán nem adhatod el, nem adhatod bérbe és, ha új hitelt vennél fel, nem használhatod fedezetként.

Amit a Falusi CSOK-ról tudni kell:

2019 óta létezik ez a konstrukció, és szintén változott már több ízben az indulása óta. Ez a kedvezmény nagyban hasonlít a CSOK-ra, azonban csak bizonyos településekre szóló lakcímen élő személyek igényelhetik. A falusi CSOK azzal a céllal jött létre, hogy visszahozza az elöregedő falvak népszerűségét, és támogassa a fiatalok körében kevésbé népszerű kistelepüléseket. Kistelepüléseken, vagy külterületen fekvő ingatlanok megvásárlására kiválóan alkalmas a falusi CSOK, így Magyarországon közel 2700 kistelepülésen vehető igénybe. Ezt a konstrukciót nem fordíthatod építésre vagy felújításra, kizárólag ingatlan vásárlására. Ez persze nem jelenti azt, hogy kistelepülésen nem építkezhet, vagy nem kapsz ehhez támogatást, de valószínűleg nem a Falusi CSOK, hanem a CSOK konstrukció lesz számodra a megfelelő. A CSOK útmutató – akárcsak az OTP lakáshitel kalkulátor – az általad megadott adatokkal megmutatja személyre szabott ajánlatát. Természetesen ez sem tekinthető hivatalos banki ajánlattételnek, de megismerheted, hogy milyen feltételekkel vághatsz bele a CSOK igénylésbe.

A falusi CSOK-nál nagyon pontosan meghatározták a felújítás és bővítés feltételeit, melyet alapos elszámolás során vizsgálnak és ellenőriznek is.

Macerásnak tűnhet, de olyan adó-visszatérítést, és támogatást kaphattok, mely akár a 35 millió forint összértéket is elérheti, ami lássuk be, elég jelentős segítség mindenki számára, és ehhez a 3-4 gyermek vállalása sem feltétel, de az összeg mindenképpen függ a gyermekek számától és a pénz felhasználásáról is.

Lakásvásárlás, bővítés, korszerűsítés is lehet cél a falusi CSOK-nál, de felújításra nem költheted ezt az összeget. Egy gyermek esetén 600 ezer, két gyermeknél már 2.600.000, míg három gyermeknél 10 millió forint lehet az igényelhető támogatási összeg. Kettő és három gyermeknél a CSOK-hitel is igényelhető a CSOK-támogatás mellé, melyet összegét szintén a gyermekek számához kötik, két gyermeknél 10 millió, három gyermek esetén 15 millió forint a hitelösszeg plafonja. Így akár 25 millió forintot is kaphattok falusi CSOK-ként, melyből 10 millió forint a támogatás és 15 millió forint a kedvezményes hitel. Van azonban egy kisebb csavar is a falusi CSOK-történetben: a támogatás (tehát a maximum 10 millió forint) nem teljes mértékben szabadon felhasználható, annak csak a felét lehet a lakás, ház értékének kiegyenlítésére fordítani, a másik felét mindenképpen bővítésre, vagy korszerűsítésre kell költened, és ezt igazolnod is tudni kell. Nyilván ezzel a cél, hogy a kistelepülések ne csak újra lakottá váljanak a fiatal családok által, de meg is szépüljenek az ingatlanok.

Ha nem szükséges új ingatlant vásárolnotok, hanem a meglévőt szeretnétek korszerűsíteni a falusi CSOK-ból, akkor a fenti támogatási összegek fele (tehát a korszerűsítésre és bővítésre használható összeg) érhető el számotokra. Egy gyermeknél 300 ezer, kettőnél 1.300.000, három gyermek esetén pedig ötmillió forint összeg kérhető támogatásként és a CSOK-hitel is feleződik 5 millió és 7,5 millió forintra a kettő és három gyermekes családoknál.

A kamattámogatás mértéke minden esetben ugyanannyi, a kamat pedig a futamidő végig fix, 3%.

A falusi CSOK-ot akkor is igényelheted, ha korábban már kértél CSOK-ot. Sőt akkor sem kell kétségbe esni, ha kistelepülésen néztétek ki az ingatlant, de nem szeretnétek felújítani, csak vásárolni, pedig a falusi CSOK összegét fele-fele arányban kell elköltened. Egyszerű a megoldás, attól, hogy faluban van az ingatlan, CSOK-ot is igényelhetsz rá, nem feltétlen kell falusi CSOK.

A falusi CSOK igénylésének határidejét az állam 2024. december 31-ig meghosszabbította.

Hogyan dől el, hogy mekkora CSOK-összeget kaphattok?

Attól függ, hogy vissza nem térítendő CSOK-támogatást, vagy a minimum két gyermek mellé igényelhető kamattámogatott CSOK-hitelt veszitek igénybe. Ha mindent igényeltek és vállaljátok a 3 gyermeket, akkor CSOK-kal 10 millió forint támogatást és 15 millió forint kedvezményes hitelt, tehát 25 millió forintot is kaphattok, falusi CSOK-nál pedig 35 millió forint a maximális összeg.

Kedvezmények is kérhetők!

Igen, kamattámogatás, ÁFA-visszaigénylés, adóvisszatérítés és kérhető adóvisszatérítés is a CSOK mellé. Ez sem elhanyagolható segítség. Például: új lakás vásárlása esetén 27%-os áfa helyett 5%-os ÁFA-t határoznak meg, de ha CSOK-ot igényeltek az új lakásra, akkor az adót visszaigényelhetitek. Építéshez és bővítéshez is kérhettek adó-visszatérítést, ah számlákkal igazoltjátok a munkákat.

CSOK-támogatás esetén nincs vagyonátruházási illeték sem, tehát az ingatlan értékének 4%-át nem kell befizetnetek vagyonszerzési illetékként.

A támogatás a gyermekek számától függ és attól is, hogy építésre, vagy használt lakás vásárlására fordítod az összeget. Ha új lakást építtettek, a CSOK-támogatás ugyanakkora 600 ezer, 2.600.000, illetve 10 millió forint 1-2-3 gyermeknél. A CSOK-hitel azonban magasabb összegben is kérhető az építkezésre igénylés esetén is: 2 gyermeknél 10 millió forint, 3 vagy több gyermeknél 15 millió forint kérhető maximum.

A Babaváró hitel részletei:

A Babaváró hitellel kombinálhatod a CSOK-ot, a lakáshitelt, vagy személyi kölcsönt is, annak függvényében, hogy mekkora összegre van szükséged. Nyilván a havi jövedelmetek (kettőtöké a pároddal) határozza meg az igényelhető összeget, hiszen ettől függ a számotokra meghatározott törlesztőrészlet is.

További kérdés kategóriák

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mennyire könnyű most személyi kölcsönt igényelni?

Mennyire könnyű most személyi kölcsönt igényelni?

2020.07.13.

Kérdezték tőlünk mostanában többen is, hogy mennyire könnyű a járványhelyzet miatt személyi kölcsönt igényelni. A válasz meglehetősen összetett – az alábbiakban ki is fejtjük.

Tovább olvasom
NAV jövedelemigazolás – miért kell?

NAV jövedelemigazolás – miért kell?

2019.02.22.

A hitelfelvétel kritériumait számtalanszor taglaltuk már, így nem is mennénk bele mélyebben. Arra koncentrálnánk ebben a cikkben, ami a címben is olvasható, vagyis hogy milyen esetekben van szükség NAV jövedelemigazolásra egy hitel felvételekor.

Tovább olvasom
Google Pay: Fizess a mobiltelefonoddal!

Google Pay: Fizess a mobiltelefonoddal!

2021.12.06.

A Google Pay egy digitális pénztárca. Ez a sokak által várt szolgáltatás már nálunk is használható. Fizethetünk a telefonunkkal vagy az okosóránkkal anélkül, hogy elő kellene vennünk a pénztárcánkat vagy a bankkártyákat. Megnéztük, hogy mire jó a Google Pay, és hogy hogyan és hol használhatjuk.

Tovább olvasom
Mennyibe kerül egy lakáshitel? Vizsgáljuk meg a lakáshitel-ajánlatokat!

Mennyibe kerül egy lakáshitel? Vizsgáljuk meg a lakáshitel-ajánlatokat!

2020.06.10.

Milyen költségei vannak egy lakáshitelnek? A kérdés nem is olyan egyszerű, mint ahogyan az elsőre tűnik. Sokszor ugyanis nem elég megnézni a különböző mutatókat (úgy, mint a kamat, a THM, vagy a törlesztőrészlet nagysága), hanem érdemes átfogóbban, részletesen vizsgálni a különféle lakáshitel-ajánlatokat.

Tovább olvasom