Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Elkerülhetik a büntetést a babavárósok, akiknél nem született gyermek?

2024.06.25.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2024. június 25. 10:02

A Babaváró támogatás igazán népszerű. De mi történik akkor, ha nem születik meg a gyermek? Utánajártunk, hogy mi a következménye annak, ha nem születik gyermek, annak, hogy mi az a méltányossági kérelem, és írunk a részletfizetési lehetőségről is. Szakértőink elemzik a helyzetet.

Elkerülhetik a büntetést a babavárósok, akiknél nem született gyermek?

Mi is az a Babaváró hitel?

A Babaváró hitel egy államilag támogatott, szabad felhasználású hitel, amelyet házaspárok vehetnek igénybe.

A hitel célja, hogy segítse a fiatal házaspárokat a gyermekvállalásban és az otthonteremtésben.

A hitel legfőbb jellemzői a következők:

  • Szabad felhasználású: A Babaváró szabadon, bármire elkölthető.
  • Kamatmentesség: A hitel kamatmentes az első öt évben, amennyiben a házaspárnak legalább egy gyermeke születik ebben az időszakban. Ha nem születik gyermek, a hitel piaci kamatozásúvá válik.
  • Gyermekvállalási támogatások: Ha a hitelfelvételt követő első öt évben legalább egy gyermek születik, a hitel továbbra is kamatmentes marad. Ha két gyermek születik, akkor a fennálló tőketartozás 30 százalékát elengedik. Három vagy több gyermek születése esetén a teljes fennálló tartozást elengedik.
  • Maximális összeg és futamidő: A maximálisan felvehető összeg 11 millió forint, a futamidő pedig maximum 20 év.
  • Igénylési feltételek: A hitelt csak házaspárok igényelhetik, ahol az egyik fél első házasságban él, és a házaspár mindkét tagja 18 és 41 év közötti. Az igénylőknek legalább három éve bejelentett magyarországi lakcímmel kell rendelkezniük.

A Babaváró hitel célja, hogy támogassa a fiatal családokat a gyermekvállalásban és az anyagi stabilitás megteremtésében, ezáltal ösztönözve a népességnövekedést és a családalapítást.

Milyen büntetésre számíthat az, akinek nem születik gyermeke?

Ha egy házaspárnak, amely Babaváró hitelt vett fel, az első öt évben nem születik gyermeke, akkor az alábbiakra számíthatnak:

A hitel kamatmentessége megszűnik, és a hitel piaci kamatozásúvá válik. Ez azt jelenti, hogy visszamenőlegesen az első öt évre is meg kell fizetni a piaci kamatot, amit addig az állam fedezett.

A kamatmentesség megszűnésével a havi törlesztőrészletek jelentősen megemelkednek, hiszen a hitel piaci kamatozású lesz.

Az eredetileg kamatmentes hitel esetében, ha nem születik gyermek az első öt évben, a fennálló tartozást kamattámogatását egy összegben kell visszafizetni. Ennek az az oka, hogy a kamattámogatás feltétele a gyermek születése.

Összefoglalva, ha nem születik gyermek az első öt évben, a házaspárnak vissza kell fizetnie az addig kapott kamattámogatást, és a hitel piaci kamatozásúvá válik, ami jelentős pénzügyi terhet jelenthet számukra.

Elkerülhető ez a büntetés?

Méltányossági eljárással elkerülhető az állami támogatás visszafizetése, így a Babaváró hitel kamattámogatását sem kell visszafizetni bizonyos esetekben.

A kormányhivatalok ugyanis a Kormány rendeletében meghatározott méltányossági eljárás keretében a jogszabályban meghatározott családi otthonteremtési kedvezmény, otthonteremtési kamattámogatás, adó-visszatérítési támogatás, családok otthonteremtési kamattámogatása, gyermekvállalási támogatás, babaváró hitel kamattámogatása, és a felszámított kamatok tekintetében az államot megillető követelésről részben vagy egészben lemondhatnak.

Mi az a méltányossági eljárás?

A méltányossági eljárás több esetben is segítséget nyújthat.

A kormányhivatalok az alábbi esetekben engedélyezhetik a méltányossági elengedést a büntetőkamat visszafizetésétől:

  • megváltozott munkaképességűvé vált a pár valamelyik tagja, és emiatt nem tudtak gyereket vállalni
  • igazolni tudják, hogy több alkalommal részt vettek reprodukciós eljárásban sikertelenül (lombik program)
  • a szerződés megkötése után derül ki, hogy egy egészségügyi probléma miatt nem születhet gyereke a párnak

Részletfizetést is lehet kérni

Részletfizetést is lehet kérni a Babaváró hitel esetében, ha nem születik gyermek az első öt évben, és vissza kell fizetni a kamattámogatást.

A házaspárnak be kell nyújtania egy kérelmet a részletfizetés iránt, amelyben részletezik a helyzetüket, és a részletfizetés szükségességét.

Mit gondolnak erről a szakértők?

A Babaváró támogatás visszafizetési kötelezettségével kapcsolatos szakértői vélemények sokrétűek.

Az Akölcsön szakértői úgy vélik, hogy a szigorú feltételek és a büntetések aránytalanul sújtják a gyermektelenséggel küzdő párokat.

Mások a visszafizetési kötelezettséget indokoltnak tartják, tekintettel a támogatás mértékére.

A Babaváró támogatás visszafizetési kötelezettsége társadalmi szinten is hatással lehet a születési arányra, és a családok jólétére.

A visszafizetési kötelezettség befolyásolhatja a családok anyagi helyzetét és a nemzetgazdaságot is.

Amikor tehát valaki már nem tudja elkerülni a támogatás visszafizetését, méltányossági kérelemmel élhet, vagy kérhet részletfizetést.

Összefoglalás

A Babaváró támogatás  esetében jelentős következményekkel járhat, ha nem születik meg a gyermek. Ebben az esetben a hitel kamatmentessége megszűnik, és a fennálló tartozást piaci kamatokkal kell visszafizetni, ami komoly pénzügyi terhet jelenthet. Azonban méltányossági kérelem benyújtásával, például egészségügyi problémák esetén, elkerülhetik a büntetést. Emellett részletfizetési lehetőséget is kérhetnek, hogy enyhítsék a visszafizetés terhét.

A méltányossági eljárás különösen akkor segíthet, ha a pár bizonyítani tudja, hogy egészségügyi okok miatt nem születhet gyermekük, vagy reprodukciós eljárásokon sikertelenül vettek részt. A kérelem benyújtása és a részletfizetés lehetősége jelentős könnyebbséget nyújthat azoknak, akik már nem tudják elkerülni a támogatás visszafizetését.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

A Babaváró hitel Állampapírba fektetése

A Babaváró hitel Állampapírba fektetése

2021.11.29.

A Babaváró hitelt az igénylők egy része befektetési célra használja fel. A befektetés egyik módja, hogy a kölcsönösszegből Állampapírt vásárolunk. Megnéztük, megéri-e állampapírba fektetni a Babaváró hitelt. Mutatjuk, hogy mire kell figyelni ennél a befektetésnél.

Tovább olvasom
Fontos változás jöhet a Babaváró hitel igénylésénél

Fontos változás jöhet a Babaváró hitel igénylésénél

2023.04.06.

Változás jöhet a Babaváró hitel igénylésénél. A Babaváró hitel rendkívüli népszerűsége töretlen. Egy apró változás is jelentősen befolyásolhatja azonban ezt a népszerűséget. Utánajártunk, hogy milyen változás jöhet a Babaváró kölcsön igénylés folyamatában. Mutatjuk, mi ez a lehetséges változás, és milyen hatása lehet a bevezetésének.

Tovább olvasom
Milyen esetekben veszíthetjük el a kamattámogatást a Babaváró hitelnél?

Milyen esetekben veszíthetjük el a kamattámogatást a Babaváró hitelnél?

2022.02.09.

A kamattámogatás elveszítése komoly problémákat okoz a babaváró hitel esetében, ezért érdemes tisztában lenni a miértekkel.

Tovább olvasom
Ezek a családtámogatások maradnak 2023-ban

Ezek a családtámogatások maradnak 2023-ban

2022.09.27.

Családtámogatások maradnak 2023-ban is, tehát nem kell attól tartani, hogy segítség nélkül maradunk – lássuk, melyek igényelhetőek jövőre is!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával