Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mekkora törlesztőrészletet vállaljunk be?

2021.04.30.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 19:26

Mekkora törlesztőrészletet érdemes bevállalnod? Számtalan tényezőtől függ – ezeket az alábbi cikkünkben összegezzük.

Mekkora törlesztőrészletet vállaljunk be?

Azt, hogy mekkora törlesztőrészletet érdemes bevállalnod, leginkább a jövedelmed határozza meg, hiszen annak mértéke eleve megadja a maximális mértéket is. A JTM szabályozás kimondja, hogy félmillió forintos havi, nettó kereset alatt maximum a jövedelmed 50%-a lehet a törlesztőrészlet, afelett pedig a 60%-a, ám a bankok a legtöbb esetben ezt nem adják meg, hanem csak valamivel alacsonyabb törlesztőrészletet tesznek elérhetővé. A maximum azonban nem feltétlenül optimális!

A törlesztőrészlet a havi kiadásaidat növeli

A bank nem lesz tekintettel a szükségleteidre, ha a havi törlesztés ideje elérkezik, és akkor is be kell fizetned az összeget, ha az nehézséget okoz a számodra, méghozzá éveken keresztül, minden hónapban. Abban sem fog neked segíteni, hogy az optimális törlesztőrészlet nagyságát meghatározhasd, tehát úgymond magadról kell gondoskodnod, és előre átgondolnod, hogy mennyi az, amit kényelmesen be tudsz vállalni. Érdemes figyelembe venned a futamidő alatti esetleges változásokat a jövedelmi helyzeteddel kapcsolatban, mint például a gyermekvállalás okozta jövedelemkiesést, valamint a minden hónapban esedékes kötelező, illetve nem kötelező kiadásokat. Az előbbiek közé tartozik például a rezsi, a más hitelek törlesztése, továbbá ide sorolhatjuk még az élelmiszereket és gyógyszereket is, az utóbbiak kapcsán pedig olyan kiadásokra kell gondolni, mint például a ruházkodás, szórakozás és az élvezeti cikkek.

A törlesztőrészlet változó

Bankonként eltérő, hogy ugyanakkora hitelre azonos futamidő mellett mennyi törlesztéssel kell számolni, hiszen a kamatok, illetve a THM is eltérő ugyanannál a hitelterméknél – ezért fontos, hogy hitelfelvétel előtt összehasonlítsd az ajánlatokat. Emellett természetesen a futamidő változtatásával is csökkenthető, vagy növelhető a törlesztőrészlet nagysága az igényeid szerint, bár ezzel csak látszólag jársz jobban, hiszen egy hosszabb futamidő magasabb költséget is jelent egyben. Ezeket is vedd figyelembe, mielőtt választasz!

Ha olyan hitelre lenne szükséged, amely optimális törlesztőrészlettel rendelkezik, tekintsd meg ajánlatainkat oldalunkon, majd az összehasonlítás végeztével indítsd el az igénylést online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mutatunk minden tudnivalót a törlesztőrészlettel kapcsolatban

Mutatunk minden tudnivalót a törlesztőrészlettel kapcsolatban

2021.08.31.

A törlesztőrészlettel kapcsolatban számos tévhit kering, amelyeket ideje eloszlatni – az alábbiakban meg is tesszük!

Tovább olvasom
Mit tegyünk, ha problémát jelent a törlesztőrészletek fizetése?

Mit tegyünk, ha problémát jelent a törlesztőrészletek fizetése?

2023.11.17.

A törlesztőrészleteket fizetni kell. Ezt vállaltuk a szerződésben. De bárkivel történhet olyan, ami miatt gondot okozhat a részletek kifizetése. Milyen következményei lehetnek ennek? És mit tehetünk, hogy mérsékeljük a károkat? Szakértőnk minden felmerülő kérdésre választ ad.

Tovább olvasom
Megéri-e hosszú futamidőre felvenni lakáshitelt?

Megéri-e hosszú futamidőre felvenni lakáshitelt?

2021.11.02.

A lakáshitel felvétele többnyire hosszú távú döntés. Egy ingatlan megvásárlásához milliókra, de akár tízmilliókra is szükség lehet. A hosszú futamidő ugyanakkor többletköltségekkel járhat, ami nem biztos, hogy megéri nekünk. De van-e választásunk? Mikor jobb a rövidebb futamidő? Megnéztük.

Tovább olvasom
Mit tegyünk, ha nem tudjuk fizetni a havi törlesztőrészleteket?

Mit tegyünk, ha nem tudjuk fizetni a havi törlesztőrészleteket?

2020.12.28.

Ha nem tudod fizetni a havi törlesztőrészleteidet, komoly bajba kerülhetsz, de segítünk, hogy elkerülhesd!

Tovább olvasom