Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mit tehetünk, ha problémát jelent a nyugdíjbiztosítás fizetése?

2023.09.05.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. szeptember 5. 12:53

A nyugdíjbiztosítás felmondása azzal járhat, hogy nem kapjuk vissza a teljes befizetett összeget sem, nemhogy a hozamokat. De mi a teendő, ha valaki olyan helyzetbe kerül, hogy nem tud fizetni? És mi van akkor, ha tud fizetni, csak kevesebbet? Vannak olyan megoldások, amikkel elkerülhető a veszteség. Mutatjuk, hogyan.

Mit tehetünk, ha problémát jelent a nyugdíjbiztosítás fizetése?

Mi az a nyugdíjbiztosítás?

A nyugdíjbiztosítás egyre több ember számára lehet vonzó, főleg, hogy a nyugdíjrendszer egyre kevésbé látszik megbízhatónak, és az átlagosan kapható nyugdíjak önmagukban nem sokat érnek majd.

A nyugdíjbiztosítás éppen ezt a problémát oldja meg úgy, hogy az évek során összegyűlt befizetéseket növeli meg valamennyi hozammal, és 65 év felett járadékként, vagy egy összegben kiutalja azt a biztosított félnek.

A nyugdíjbiztosítás biztonságot ad. A nyugdíjbiztosítás egy hatékony eszköz az időskori öngondoskodásra. A nyugdíjba vonulást követően a legtöbb ember számára nem elegendő az állami nyugdíjrendszer által biztosított ellátás, ezért népszerűek a nyugdíjbiztosítások.

A nyugdíjbiztosítási szerződés ideje alatt havonta befizetett díjakat a nyugdíjba vonuláskor megkaphatjuk kamatostul, egyben, vagy akár általunk meghatározott kisebb összegekben. A nyugdíjbiztosítás adójóváírással éri meg legjobban.

A nyugdíjbiztosítás feltételei egyszerűek. A nyugdíjbiztosítás állami támogatás mellett is működik. A nyugdíjbiztosítás hozamok plusz bevételhez juttathatnak bennünket.

Mi történik, ha nem fizetünk?

A nyugdíjbiztosítás megszüntetése esetén több olyan hátrány is lehet, ami másik megoldással elkerülhető.

A befizetett pénz egy része elveszhet. A nyugdíjbiztosításnál a speciális költségszerkezet miatt a legtöbb költség a konstrukció elején keletkezik. Az első időszakban kiemelten hátrányos lehet a visszavásárlás.

Az adókedvezmény visszafizetésének kötelezettsége is felmerül megszüntetéskor. A már megkapott adójóváírás visszafizetendő lesz, ráadásul 20 százalékos büntetőkamattal. A nyugdíjbiztosításnál az éves adó visszatérítés akár 130 ezer forint is lehet, így néhány év alatt összejöhet egy nagyobb összeg.

Az adómentesség elvesztése egy plusz büntetés. Ha a tízedik év előtt veszi ki valaki a pénzt, akkor a megtakarítás elért hozama után meg kell fizetni a 15 százalékos kamatadót is.

Biztosító által garantált kínált bónusz is elveszik. A biztosítótársaságok bónuszokat építenek be az ajánlatukba, hogy vonzóvá tegyék azokat. A bónusz legnagyobb része a kezdeti időszakot követően kerül jóváírásra, ez pedig el is veszhet a biztosítás megszüntetése esetén.

Költségekkel is jár a megszüntetés. A megszüntetés az úgynevezett visszavásárlási táblázat alapján történik, a visszakapott összeg így alacsonyabb lesz a befizetettnél, ráadásul adminisztrációs költségekkel is megterhelhetik az ügyfelet, ha az idő előtt felmondja a szerződést.

Mit tehetünk, ha nem tudunk fizetni, és elkerülnénk a visszavásárlást?

Több lehetőségünk is van:

  • Szerződő változtatása: Nyugdíjbiztosításnál is van lehetőség módosítani a megtakarítási idő alatt a szerződőt. A szerződő az, aki megtakarít a biztosítottnak. A szerződő módosítás az adójóváírás igénybevétele esetén is lényeges, mert a kedvezmény a szerződő befizetett személyi jövedelemadójából kerül levonásra.
  • Díjcsökkentés: A első öt éves időszak után lehetőség van a rendszeres befizetés mértékét csökkenteni, alacsonyabb összegre. A kisebb összeg nem lehet alacsonyabb a biztosító által meghatározott minimum díjnál. Lényeges, hogy díjcsökkentéskor elveszhet a bónusz, ami hosszú távon akár több százezer forintot is jelenthet.
  • Díjmentesítés: A szerződés hatályban marad a be nem következett biztosítási eseményre (ebben a konstrukcióban ez a nyugdíjba vonulás), de nem kell tovább rendszeresen díjat fizetni. Ennek az a hátránya, hogy a kiegészítő életbiztosítás ebben az esetben már nem nyújt védelmet, és a hűségbónusz is elveszik. A biztosítás fenntartásának költségét a már befizetett díjból vonja le a biztosító. Fontos, hogy a díjfizetés bármikor újra kezdhető.
  • Díjszüneteltetés: A díj fizetés átmenetileg teljesen szüneteltethető, akár több hónapra is, bizonyos biztosítóknál akár évekre is. A költségeket az eddig befizetett összegből vonják le, és ez a megoldás is, mint a díjmentesítés, a hűségbónusz elvesztésével járhat.

Az Akölcsön szakértői szerint, hogy ha van rá lehetőség, akkor érdemes fizetni a nyugdíjbiztosítást. Ha semmiképpen sem tud valaki tovább fizetni, akkor a visszavásárlás helyett érdemes megvizsgálni a fenti megoldásokat.

Összefoglalás

A nyugdíjbiztosítás lehetővé teszi az emberek számára, hogy összegyűjtsenek egy összeget nyugdíjas éveikre, amelyet később járadékként vagy egy összegben megkapnak. A nyugdíjbiztosítás a nyugdíjrendszer bizonytalansága miatt válik népszerűvé. Ha problémát jelent a nyugdíjbiztosítás fizetése, a felmondás sok veszteséggel jár, mint például a befizetett összeg és a hozamok elvesztése, illetve az adókedvezmény visszafizetése. Azonban vannak olyan lehetőségek, mint a szerződő változtatása, a díjcsökkentés, a díjmentesítés vagy a díjszüneteltetés, amelyek lehetővé teszik a felmondás elkerülését. Az Akölcsön szakértői szerint, hogy ha lehetséges, továbbra is fizessük a nyugdíjbiztosítást, de ha ez nem megoldható, érdemes megfontolni a felmondás helyett más megoldásokat.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Milyen esetekben nem elég az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Milyen esetekben nem elég az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

2023.04.28.

Nem elég az Európai Egészségbiztosítási Kártya bizonyos helyzetekben, azaz nem támaszkodhatsz pusztán erre, ha külföldre utazol.

Tovább olvasom
Mikor és mire fizet a casco biztosítás?

Mikor és mire fizet a casco biztosítás?

2020.03.23.

A casco megkötése ugyan nem előírás, mégis érdemes, hiszen manapság már igencsak jó feltételekkel lehet szerződni számos biztosító társaságnál. Az, hogy az adott casco mikor és mire fizet, mindig a szerződés tartalmától függ, és ez biztosítónként változik.

Tovább olvasom
Casco biztosítás lényege

Casco biztosítás lényege

2020.03.03.

Aki rendelkezik, vagy rendelkezett valaha saját tulajdonú autóval, az előtt nem ismeretlen a casco biztosítás lényege. De mások is hallhattak már róla, hiszen tulajdonképpen általános kifejezésről van szó. Az alábbiakban összefoglaljuk a főbb tudnivalókat.

Tovább olvasom
A biztosítás az egyik legnépszerűbb részvénypiaci ágazat

A biztosítás az egyik legnépszerűbb részvénypiaci ágazat

2021.08.17.

A részvénypiac változékony, ám úgy tűnik, hogy a biztosítási ág jelenleg a legstabilabb és legnépszerűbb – mutatjuk, mire kell figyelned, ha beszállnál!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával