Mikor emelkedhet a törlesztőrészlet?

Bizony emelkedhet a törlesztőrészlet, méghozzá több okból is, és fontos ezekről tudnod, ha biztonságra törekszel!

Amikor hitelt veszünk fel, a törlesztőrészlet nagysága fontos kérdés, hiszen ez alapján tudjuk kikalkulálni a havi kiadásainkat. Bizonyos esetekben azonban emelkedhet a törlesztőrészlet, és aki megégette magát a devizahitelekkel annak idején, az tudja, mit is jelent mindez. Alább olvasható cikkünkben azokat az okokat olvashatod el, amelyek a törlesztőrészleteid emelkedéséhez vezethetnek, illetve megoldást is javasolunk a problémára.

Kamatperiódus

Ez tulajdonképpen nyilvánvaló, de ide kell tennünk, hiszen alapvető, hogy megváltozik a törlesztőrészlet, ha lejár a kamatperiódus. Mielőtt felveszed a hitelt, erről tájékoztatást is kapsz, illetve a lejárat előtt értesítenek is a változásról, illetve annak mértékéről.

Elmaradások

Ha nem fizeted a megadott ütemben a törlesztőrészleteidet, vagy kimarad egy-egy hónap, az a késedelmi díj megfizetését vonja maga után, illetve, mivel a tőketartozás így nem csökken az előre kiszámolt, rendes törlesztésnek megfelelő ütemben, emelkedik a törlesztőrészlet is. Érdemes figyelni arra, hogy a megadott időpontban legyen keret a számládon, illetve, ha bajba kerültél, akkor megoldást találni annak megoldására.

Kedvezmények elvesztése

Amikor hitelszerződést kötsz, akkor az esetek egy részében valamilyen akciós kedvezményt is kapsz a banktól, például elengedik a folyósítási díjat, vagy alacsonyabb lesz a kamatod. Ezek a kedvezmények külön-külön csekélynek tűnhetnek, együtt azonban már komolyabb mértékben is megemelik a törlesztőrészletet. Ha hirtelen emelkedik a törlesztőrészlet, esetleg emellett más változások is észrevehetőek, érdemes a banknál érdeklődni, hogy mi okból veszítetted el a kedvezményre vonatkozó jogosultságot, és, ha lehetséges, meg kell próbálnod visszaszerezni azt.

Árfolyamváltozás

Napjainkban ez már nem jellemző, hiszen a lakossági hiteleket már kizárólag forint alapon lehet igényelni, ám sokan vannak, akik még a régi hitelüket törlesztik, és a számukra az árfolyamváltozás az elsődleges ok, ami miatt megemelkedhet a törlesztőrészletük. Számukra a hitelkiváltás jelenthet tartós és biztos megoldást – már ha van még valaki, aki nem lépte ezt meg.

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

THM

11,73%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 8.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

Cofidis Megújuló Hitel

THM

20,36 - 24,60%

Futamidő

13-57 hónap

Hitelösszeg

100.000 - 1.500.000 Ft

§

Cofidis Megújuló Hitel

Provident Heti Kölcsön

THM

24,5%

Futamidő

72 hét

Hitelösszeg

40.000 Ft - 420.000 Ft

§

Provident Heti Kölcsön