Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Kötelező biztosítás megszűnése díjnemfizetés miatt – ilyenkor mit kell tennem?

2020.03.26.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 22. 07:45

A törvény szerinti türelmi időszakot 60 napban állapították meg, vagyis ennyi idő áll a rendelkezésedre a szerződéskötés után, hogy befizesd a kötelező biztosítás díját. Ha nem fizeted be, bekövetkezik a kötelező biztosítás megszűnése, vagyis a biztosító társaság felmondja a szerződést. Ha a gépjármű kárt okoz, akkor annak költségét Neked kell kifizetni, de egyéb szankciókra is számíthatsz.

Kötelező biztosítás megszűnése díjnemfizetés miatt – ilyenkor mit kell tennem?

A díjnemfizetés miatt megszűnt kötelező biztosítás és az új megkötése közötti időszakra köteles vagy fedezetlenségi díjat fizetni. Ami napi 1.140 forint is lehet, de minimum 510 forint, amibe beleszámolják a baleseti adót is. Az új biztosítást csak annál a biztosítónál kötheted meg, ahol a régi kötelező biztosítás megszűnése bekövetkezett. A szerződéskötéstől számított biztosítási év alatt nem mehetsz át másik biztosítóhoz. Ráadásul egyszerre, egy összegben ki kell fizetned a teljes fedezetlenségi díjat. A 60 napos türelmi időszakra számított kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjat. Az újrakötött biztosítás díját a teljes biztosítási évre, valamint a baleseti adót mindkét kötelezőre.

Itt azonban még nincs vége a problémáknak, hiszen ha érvényes kötelező biztosítás nélküli gépjárművet vezetsz, szabálysértést követsz el, a helyszíni bírság összege 5.000-50.000 forint, szabálysértési eljárás esetén pedig akár 300.000 forint is lehet, ezen felül a rendőrség a gépjárművet akár ki is vonhatja a forgalomból!

Ha díjnemfizetés miatt szűnik meg a kötelező biztosítás, a bonus-malus besorolás másik gépjárműre kötött szerződésre nem vihető át, viszont újrakötésnél a bonus-malus osztályok megmaradnak. Ha a gépjárműnek új üzembentartója lesz, akkor viszont az ő vonatkozó bonus-malus besorolásával számolják ki az új kötelező biztosítás díját.

Ha szeretnéd lecserélni a kötelező biztosításodat, ne várd meg, míg a biztosító felmondja a szerződésedet, inkább cselekedj! Oldalunk segítséget nyújt Neked ebben, és ha kérdésed van, mi is, csak fel kell venned velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Hitelem biztosítása – hogyan tudom biztosítani, hogy ne örökölje más a tartozást?

Hitelem biztosítása – hogyan tudom biztosítani, hogy ne örökölje más a tartozást?

2020.03.06.

A hitelfelvétel nem csak komoly döntés, hanem komoly felelősség is. Hiszen nem csak a saját életedre van hatással, hanem a környezetedére is. Előfordulhat olyan eset is, amikor már csak a hozzátartozóidra nehezedik mázsás súllyal a hiteltartozásod; ilyen az, amikor nem csak a javaidat, de a tartozásodat is öröklik. A hitelem biztosítása tehát nem csak engem véd, hanem az örökösöket is.

Tovább olvasom
Milyen esetekben segít az életbiztosítás?

Milyen esetekben segít az életbiztosítás?

2024.03.14.

Az életbiztosítás talán a legegyszerűbben elérhető biztosítási forma. És bár a neve sokat elárul, utánajártunk, hogy pontosan milyen esetekben segít az életbiztosítás. Röviden és közérthetően írunk az életbiztosításról.

Tovább olvasom
Mutatjuk a kárigény-bejelentés menetét

Mutatjuk a kárigény-bejelentés menetét

2021.08.25.

Kárigény-bejelentésre lenne szükség, de – mivel először csinálod – nem tudod pontosan, hogy hogyan kellene? Olvasd el alábbi cikkünket!

Tovább olvasom
Lépj időben, köss életbiztosítást!

Lépj időben, köss életbiztosítást!

2022.12.12.

Köss életbiztosítást minél előbb, hogy elkerülhesd azt a helyzetet, amikor már minden biztosító csak a fejét csóválja!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával