Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Kamatcsökkentési szolgáltatást vezetett be az OTP Bank

2023.01.25.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. január 25. 09:47

A kamatcsökkentési szolgáltatásra az ügyfelek igényeinek változása miatt van szükség, és minden ingatlanfedezetű hitelre vonatkozik.

Kamatcsökkentési szolgáltatást vezetett be az OTP Bank

A kamatcsökkentési szolgáltatással az OTP Bank képes biztosítani az ügyfelei számára az aktuális piaci helyzethez és a saját fizetési igényeikhez igazított törlesztőrészleteket – ami végig fix –, és ezzel együtt a korábban érvényesített kamatkedvezmények is megmaradnak. A kamatcsökkentési szolgáltatás a futamidő során egy alkalommal vehető igénybe, és akkor lehetséges, ha a piaci környezet változásai azt lehetővé teszik, vagyis, ha csökkennek a bankközi kamatok.

Egy jelzáloghitelnél az irányadó kamatok csökkenésére mindig van esély, bár ez jelenleg még távolinak látszik. A Magyar Nemzeti Bank 2022. szeptemberében kiadott Hitelezési Folyamatok című elemzése alapján – új lakás építése és vásárlása esetén, az idei második negyedév végén – átlagosan 22 millió forintnyi hitelösszeget vesznek fel a magyar ügyfelek, az átlagos futamidő pedig 22,2 év, a használt lakásra igényelt kölcsönök esetében pedig az átlagos hitelösszeg 14 millió forint, a futamidő 19,3 év.

Átlagosan tehát 20 évre veszünk fel lakáshitelt, ennyi idő alatt pedig minden esély megvan az infláció csökkenésére, így pedig a bankközi kamatok is normalizálódhatnak, ezek pedig komoly hatást gyakorolnak a hitelkamatokra is. A hosszú kamatperiódusú, illetve a végig fix kamatozású lakáshitelek kamatát ugyanis a pénzpiaci hozamok alakulása befolyásolja.

A bankok a hitelek forrását a pénzpiacról szerzik be, így a kamat- és hozamszintek költségként realizálódnak, tehát a referenciaértékek alakulását néhány hónapos késéssel az új hitelek kamata is követi; ezért érdemes a BIRS mutató 20 évre szóló értékét, valamint 20 éves állampapírok referenciahozamát is megvizsgálni.

Az utóbbi két évben nőtt a lakáshitelek THM-értéke és a referenciamutatók is, azonban a hitelek költségének változása alacsonyabb volt: a kamatfelár 2,50-3,50%-ról 0,50-1,50% közé csökkent. Emiatt viszont továbbra is lehet számítani a hitelek drágulására, ám várható, hogy a kamatemelés lassulhat, tartósan kedvező inflációs környezetben pedig akár a hitelköltségek is mérséklődhetnek.

Kik igényelhetik a kamatcsökkentési szolgáltatást?

A kamatcsökkentési szolgáltatás 2022. december 1-től minden végig fix kamatozású jelzáloghitelhez automatikusan jár, de a Minősített Fogyasztóbarát konstrukciókra nem lesz érvényes. A kamatcsökkentési szolgáltatás keretein belül az adós és az adóstárs együtt lesz jogosult a hitel kamatát a 20 éves BIRS 389 bázisponttal növelt mértékére csökkenteni a futamidő hátralévő részére.

A kedvezmény igényléséhez nem kell újra teljes hiteligénylési dokumentációt benyújtani – hiszen nem hitelkiváltásról van szó, aminek egyébként komoly díjai is lehetnek –, elég csupán egy egyszerű kérelmi nyomtatványt kitölteni.

A kamatcsökkentési szolgáltatás szerződésmódosítási és más díjak nélkül vehető igénybe.

Mit tehetnek más bankok ügyfelei?

Sajnos a kamatcsökkentési szolgáltatás kizárólag az OTP Bank vezette be – legalábbis eddig. Várható, hogy a bank versenytársai is lépnek ebbe az irányba, hogy magukhoz csábítsák az ügyfeleket, ám egyelőre ez még nem történt meg, a jövő pedig kifürkészhetetlen, ezért más pénzintézetek ügyfeleinek csak egy lehetőségük maradt: a hitelkiváltás.

Persze jelenleg még nem érdemes ezzel foglalkozni, hiszen jelenleg még mindenhol magasak a hitelkamatok, ám a válságok nem tartanak tovább néhány évnél, az elemzők pedig már a 2023-as évre jósolják az infláció csökkenését, ami pedig az alapkamatra és így a hitelkamatokra is hatással lesz.

Leghamarabb a nyár folyamán észlelhetjük ennek jeleit, azaz idén már érdemes lehet elgondolkodni a hitelkiváltáson, ám nem szabad elsietni, inkább az előre felkészülést javasoljuk.

Amennyiben nem az OTP Bank ügyfele vagy, és nem veheted igénybe a kamatcsökkentési szolgáltatást, neked is csak a hitelkiváltás lesz az egyetlen esélyed az alacsonyabb hitelkamatok elérésére. Hasonlítsd össze oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, válaszd ki az igényeidnek leginkább megfelelőt, majd indítsd el a folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mikor érdemes szabad felhasználású jelzáloghitelt választanod?

Mikor érdemes szabad felhasználású jelzáloghitelt választanod?

2022.09.30.

Nem vagyunk egyformák, így az igényeink, vágyaink és céljaink sem ugyanolyanok, ezért nem meglepő, hogy a hitelfelvételkor sem feltételen ugyanaz jelenti számunkra a megoldást, ami a szomszédunknak, vagy a kollégánknak segített. Jó tudni, hogy kinek érdemes szabad felhasználású jelzáloghitelt igényelni, milyen élethelyzetben nyújt megoldást és milyen feltételekkel vehető igénybe?

Tovább olvasom
Mire kell figyelned adóstársként?

Mire kell figyelned adóstársként?

2021.05.06.

Adóstársra nem minden hiteligénylés esetében van szükség, de amikor igen, akkor azzal nem csupán előnyök járnak – mutatjuk, mire kell figyelned!

Tovább olvasom
Így vehetsz fel hitelt nyugdíjasként

Így vehetsz fel hitelt nyugdíjasként

2022.04.18.

Hitelt nyugdíjasként igényelni valamivel nehezebb, mint aktív dolgozóként, ám nem lehetetlen; csupán néhány korlátozással kell szembesülnünk.

Tovább olvasom
Személyi kölcsön vagy szabad felhasználású jelzáloghitel – melyiket válasszuk?

Személyi kölcsön vagy szabad felhasználású jelzáloghitel – melyiket válasszuk?

2021.10.25.

A szabadon felhasználható hitelek a legnépszerűbbek. Ez nem véletlen, hiszen a felhasználásukat nem kell igazolni, szabadon, bármire elkölthetők. Megnéztük, hogy ha szabadon felhasználható összegre van szükségünk, akkor a személyi kölcsönt válasszuk vagy a jelzáloghitelt.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával