Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mekkora jövedelemre van szükség 10 millió Ft lakáshitelhez?

2021.07.01.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 10:59

10 millió Ft lakáshitel napjainkban már nem számít nagy összegnek; jellemzően ennél sokkal többet igényel egy lakásvásárlást tervező ügyfél, hiszen a lakásárak igencsak felmentek az utóbbi években, és a folyamat csak lassult a koronavírus miatti helyzet hatására, de korántsem tűnik úgy, hogy le akarna állni. A statisztikák azonban azt mutatják, hogy az átlagösszeg 10 és 11 millió forint közé esik, ezért választottuk mi is ezt a kerek összeget.

Mekkora jövedelemre van szükség 10 millió Ft lakáshitelhez?

Mekkora a törlesztőrészlete 10 millió Ft lakáshitelnek?

Konkrét összeget nem lehet mondani, csupán egy átlagértéket, hiszen minden banknál más a hitelek kondíciója, és persze az akciók és más kedvezmények hatására is változhat a helyzet. Egy gyors számítással azonban ki lehet hozni az átlagot, ami 20 éves futamidő mellett nagyjából 165-170 ezer forint törlesztési kötelezettség havonta. Ebből kiszámolható, hogy mekkora jövedelemre is van szükség a 10 millió Ft lakáshitelhez: ennek minimum a duplájára.

Miért ilyen magas a jövedelmi elvárás?

A JTM szabályozás az oka, hogy 10 millió Ft lakáshitelhez 330-340 ezer forintos jövedelmi szintet várnak el a bankok. A szabályozás kimondja, hogy 500 ezer forint havi jövedelem alatt legfeljebb annak felét lehet hiteltörlesztésre fordítani, míg 500 ezer forint felett maximum 60% lehet az arány. Fontos azonban megemlíteni azt is, hogy ez az összes jövedelemre vonatkozik, és mivel a lakáshitelek többségét nem egyedül, hanem adóstárs bevonásával igénylik, a jövedelmek összeadódnak, és így már nem lehetetlen megugrani a bankok által elvárt jövedelmi szintet.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a pénzintézetek többsége a JTM szabályozásnál szigorúbban veszi a jövedelem terhelhetőségét. Jobb, ha az 50-60% helyett jóval kevesebbel számolunk: valójában a 30-40% is előfordulhat. Ezért, illetve a hitelkonstrukciók közötti eltérések miatt is érdemes alaposan tájékozódni a hitelfelvétel előtt, hiszen akár 15 ezer forintos különbségek is lehetnek két 10 millió Ft-os lakáshitel törlesztőrészletei között, ami több millió forintot jelent a teljes futamidőre vetítve!

Ha 10 millió Ft lakáshitelt szeretnél igényelni, hasonlítsd össze ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylést online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

OTP hitel – milyen hiteleket kínál az OTP Bank?

OTP hitel – milyen hiteleket kínál az OTP Bank?

2019.01.25.

Az OTP Bank az egyik legrégebbi szereplő a magyar pénzpiacon. Az egyik legnagyobb is, hiszen ma már külföldön is találunk OTP bankfiókokat. A hitelezés terén szintén nagy tapasztalattal rendelkezik, és többnyire az új hiteltermékeket elsőként tőlük lehet igényelni. Lássuk, hogy milyen OTP hitel létezik manapság, ha felkeressük a bankot!

Tovább olvasom
Mit kell tudni az MKB Kamatrögzítő Lakáshitelről?

Mit kell tudni az MKB Kamatrögzítő Lakáshitelről?

2021.06.10.

Az MKB Kamatrögzítő Lakáshitel egy új konstrukció, amely érdemes lehet a figyelmedre, hiszen számos tulajdonsága kiemeli a hasonló konstrukciók közül.

Tovább olvasom
Lakáshitelt egyszerűen?

Lakáshitelt egyszerűen?

2018.12.18.

Lakáshitelt szeretnél felvenni, ráadásul a lehető legegyszerűbben? Van egy jó hírünk: megoldható! Természetesen ez nem azt jelenti, hogy pillanatok alatt megkapod a kölcsönt, és semmit sem kell tenned ezért, de a hitelfelvételi folyamat mostanra meglehetősen leegyszerűsödött.

Tovább olvasom
Milyen lakáshiteleket kínál a Raiffeisen Bank?

Milyen lakáshiteleket kínál a Raiffeisen Bank?

2023.09.25.

Ha lakáshitel, akkor Raiffeisen Bank. A Raiffeisen MindigFIX lakáshitelek jó választásnak tűnnek a lakásvásárlás előtt állóknak. De miért jó, ha egy lakáshitel mindig fix? Miért ezt válasszuk? Utánajártunk, hogy milyen lakáshiteleket kínál a Raiffeisen Bank. És hogy miért lehetnek ezek a legjobbak nekünk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával