Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Személyi kölcsönt vagy szabad felhasználású jelzáloghitelt érdemes felvenni?

2021.04.26.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 21. 19:27

Mit tegyünk, ha pénzre van szükségünk? Hogyan járunk jobban: ha a személyi kölcsönt, vagy ha a szabad felhasználású jelzáloghitelt választjuk. Nézzük meg ezek előnyeit és hátrányait!

Személyi kölcsönt vagy szabad felhasználású jelzáloghitelt érdemes felvenni?

Ha a személyi kölcsönt helyezzük a szabad felhasználású jelzáloghitel elé

Először vegyük azokat a tulajdonságokat előtérbe, amelyek szimpatikusabbá teszik a személyi kölcsönt a szabad felhasználású jelzáloghitellel szemben. Az első ilyen szempont, hogy a személyi kölcsön esetében a hitelkérelem átfutási idejére akár három nap is elegendő. Még a legrosszabb esetben is, a pozitív hitelbírálat és a folyósítás időtartama hét nap, szemben a jelzáloghitel egy-, másfél hónapos átfutási idejével. Előny továbbá, hogy nem kell hozzá ingatlanfedezet, a hitel mértékét a jövedelem határozza meg, ráadásul a törlesztőrészlet is magasabb lehet. A személyi kölcsön esetében a bevételünk akár ötven százalékáig hitelképesek lehetünk, ha ötszázezer forint alatt van az igazolt nettó jövedelem (ha felette, akkor akár hatvan százalék), míg a jelzálog alapú hitelek maximálisan huszonöt százalékot engednek az igazolt jövedelem arányában (szintén ötszázezerig, afölött harminc százalék). Mindezek mellett a személyi kölcsön felé billen a mérleg nyelve akkor is, ha az induló költségeket vizsgáljuk. Banktól függően általában tíz- vagy húszezres nagyságrenddel számolhatunk, de olyan is van, aki elengedi a kezdeti költségeket. Ezzel szemben a jelzáloghitelek induló költsége igen magas, akár a hat számjegyű összeget is elérheti.

Mégis szabad felhasználású jelzáloghitelt válasszuk, ne a személyi kölcsönt?

Nézzük most azokat a tulajdonságokat, ahol a szabad felhasználású jelzáloghitelek jobbnak tűnnek a személyi kölcsönnél. A legfontosabb szempont, hogy a hitelek kamata alacsonyabb, mivel az ingatlanfedezet csökkenti a pénzintézet kockázatát. Az is igaz, hogy várhatóan magasabb felvehető összeggel számolhatunk, mivel az igazolt jövedelem mellett az ingatlan értéke is befolyásolja a hitelkérelmet. Szabad felhasználású jelzáloghitel esetében a lakóingatlan becsült forgalmi értékének nyolcvan százalékáig lehetünk hitelképesek, bár a bankok ennél valamivel alacsonyabb összeget szoktak a hitelkérelemnél elfogadni. A nem lakóingatlanok (például nyaraló) is hitelezhetőek, de itt még alacsonyabb az arányszám. Összességében, mindkét konstrukciónak megvannak az előnyei és a hátrányai is. Ha nincs zálogosítható ingatlanunk, de pénzre van szükségünk, akkor nem kérdés, válasszuk a személyi kölcsönt, ha viszont van, akkor jól járjuk körbe a bankoknál a lehetőségeket, hogy a számunkra legjobb mellett tehessük le a voksunkat.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mire fizet az utasbiztosítás a koronavírus kapcsán?

Mire fizet az utasbiztosítás a koronavírus kapcsán?

2020.04.24.

Vannak, akiknek sajnos pont úgy sikerült időzíteniük az utazásukat, hogy az mostanra, a koronavírus-járvány, illetve a karantén idejére esik. Elvileg az utasbiztosítások erre az eshetőségre is fedezetet nyújtanak, azonban a jelen helyzetet senki sem láthatta előre, és valószínűleg a biztosítási szerződésben sem szerepel minden, ami most alkalmazható lenne. Lássuk, hogy mire fizet most a biztosító!

Tovább olvasom
Minden információ a falusi CSOK feltételeiről 2023-ban

Minden információ a falusi CSOK feltételeiről 2023-ban

2023.07.27.

A falusi CSOK, a kistelepülések CSOK támogatása. Ez a támogatási forma jövőre is megmarad, ráadásul a támogatás mértéke jelentősen emelkedik. Városok kizárva. Ha azonban jogosultak vagyunk rá, nagy segítség lehet az otthonunk megszerzéséhez és szebbé tételéhez.

Tovább olvasom
Hogyan tudjuk beszerezni a jövedelemigazolást?

Hogyan tudjuk beszerezni a jövedelemigazolást?

2021.01.25.

Egy jövedelemigazolás beszerzése egyszerű, ha alkalmazott vagy, vállalkozóként azonban nehezebb a dolgod. Lássuk a lépéseit!

Tovább olvasom
Magas jövedelemmel rendelkezem. Kaphatok kedvező hitelt?

Magas jövedelemmel rendelkezem. Kaphatok kedvező hitelt?

2018.10.30.

Nagy általánosságban elmondható, hogy a pénzintézetek, mint bárki más, aki üzlettel foglalkozik, a legkisebb kockázattal szeretnék a legmagasabb nyereséget elérni. A magas jövedelemmel rendelkező ügyfeleknél a bank mindig kisebb kockázattal számol.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával