Hirdetés

Érdemes-e várni jelenleg a személyi kölcsön igénylésével?

2022.09.02.
Szerző: akolcson.hu
Utoljára módosítva: 2022. szeptember 2. 10:17

Személyi kölcsönt igényelni bármikor lehet, azonban a jelenlegi gazdasági helyzetben és a magas infláció mellett ez nem feltétlenül jó ötlet.

Érdemes-e várni jelenleg a személyi kölcsön igénylésével?

Ha személyi kölcsönt igényelsz, akkor előtte alaposan tájékozódnod kell a bankok ajánlatairól, és, ha követted az utóbbi hónapok pénzügyi történéseit, valószínűleg tisztában vagy vele, hogy a hitelkamatok egyre csak növekednek. Sajnos a múlt alacsony kamatai már csak emlékként derengenek, és lassan visszatérünk oda, hogy a hitelfelvétel egyes esetekben nettó ráfizetés lesz.

A statisztikák alapján kijelenthető, hogy ezt a személyi kölcsönt igényelni szándékozók is észrevették, és inkább kivárnak a hitelfelvétellel, ami jó döntésnek tűnhet, ám nem feltétlenül és nem minden esetben az. Nagyon sok múlik ugyanis azon, hogy milyen célra igényelnénk a hitelt, de emellett az is egyre lényegesebbé válik, hogy mennyi időre tudjuk elhalasztani a tervezett kiadást.

Egyre drágább lesz személyi kölcsönt igényelni

A cikk írásának pillanatában a legolcsóbb személyi kölcsön THM-értéke alulról súrolja a 9%-ot, néhány hónappal ezelőtt ugyanez a kölcsön még csupán 7% körül mozgott. Ha ez a tendencia ilyen mértékben folytatódik, az év végére a legalacsonyabb THM 15% körül lesz, azaz még drágább lesz személyi kölcsönt igényelni, tehát biztos, hogy az emelkedő hitelkamatok miatt a célunkat később csak még drágábban fogjuk tudni megvalósítani.

Emellett az is lényeges, hogy az infláció igen magas, és a drágulás mérséklődése előreláthatóan csak nagyon lassan, fokozatosan fog végbemenni. Az inflációs várakozások alapján néhány éven belül akár 35%-kal drágább lehet minden, azaz ennyivel több személyi kölcsönre lesz majd szükség egy adott hitelcél megvalósításához.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a most felvett hitel törlesztőrészleteit éveken át félretéve végül nem lenne elég pénzünk arra, hogy megvásároljuk azt, amit most szeretnénk!

Mire igényel személyi kölcsönt a magyar?

Nagy általánosságban elmondható, hogy a legtöbb személyi kölcsönt lakásfelújításra, autóvásárlásra, esetleg bútorok és műszaki cikkek vásárlására költik az így felvett összeget. Mindhárom kategóriáról tudhatjuk azonban, hogy az elmúlt időszakban hatalmas mértékben drágultak; például a személyautók árai újonnan 12, használtan pedig több, mint 17%-os mértékben növekedtek.

Ebből pedig levonható a következtetés, miszerint az árak még a hitelkamatok emelkedésénél is nagyobb emelkedést mutatnak, és ez a közeljövőben sem fog változni, sőt, az elemzők többsége még nagyobb ütemű áremelkedést prognosztizál. Ebben a helyzetben viszont már a személyi kölcsönök jelenlegi kamatszintje sem tűnik olyan magasnak.

A várható áremelkedés miatt tehát a nagyobb kiadásainkat nem érdemes elhalasztanunk, ez ugyanis nagyon sok esetben messze meghaladhatja a személyi hitelek költségét is, ám akadnak ellenpéldák is, amikor érdemes a kivárás mellett dönteni.

Mikor érdemesebb elhalasztani a személyi kölcsön igénylését?

A fentiek ellenére akadnak olyan helyzetek is, amikor érdemesebb a kivárási taktikát választani. A leginkább egyértelmű az, hogy megnézzük, vajon valóban szükséges-e az, ami miatt személyi kölcsönt igényelnénk, vagy meglennénk nélküle is. Ha mégis szükség van rá, akkor érdemes mérlegelnünk, hogy meddig tudjuk elhalasztani a vásárlást.

Ha viszont a hitelcél elhalasztható néhány évvel, akkor érdemes lehet várni, ugyanis a Magyar Nemzeti Bank elemzői szerint az infláció nagyjából 4 év múlva visszatér majd az ideálisnak mondható 3%-os értékhez, ezt pedig a hitelkamatok is követik majd. Azonban, ha csak néhány hónappal, vagy egy évvel tudjuk elhalasztani a személyi kölcsön igénylését, érdemesebb minél előbb belevágnunk.

Amennyiben nem halogatnád tovább a hitelfelvételt, és személyi kölcsönt szeretnél igényelni, akkor minél hamarabb lépned kell! Szerencsére nem lesz nehéz dolgod, hiszen máris a legjobb helyen jársz: csak hasonlítsd össze oldalunkon a bankok jelenlegi legjobb ajánlatait, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Áremelkedés és infláció – a járvány következményei

Áremelkedés és infláció – a járvány következményei

2021.07.09.

Te is egyre többet csekkolod az élelmiszerboltokban kapott blokkokat? Úgy érzed, hogy egyre több pénzt hagysz az üzletekben? Bizony, sajnos nem csalnak a megérzéseid. Világszerte egyre durvábban emelkednek az élelmiszer árak. 2014 óta most vásárolunk a legdrágábban. Vajon hova vezethet az áremelkedés és infláció terén tapasztalható brutális elszállás? Nézzünk a számok mögé!

Tovább olvasom
Forint vagy euró alapú befektetés – melyiknél magasabb a várható hozam?

Forint vagy euró alapú befektetés – melyiknél magasabb a várható hozam?

2022.08.16.

A forint vagy euró alapú befektetés közötti választás nem egyszerű, és nem csak a várható hozam miatt érdemes alaposan megfontolni a döntést.

Tovább olvasom
Emelkednek a bankszámladíjak az infláció miatt

Emelkednek a bankszámladíjak az infláció miatt

2023.03.17.

Emelkednek a bankszámladíjak is hamarosan, ami talán nem meglepő, tekintve a rekordmagas inflációt – lássuk, mire lehet számítani!

Tovább olvasom