Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

A vállalkozói hitelekre is kiterjesztették a kamatstopot

2022.11.18.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. november 18. 12:39

Kiterjesztették a kamatstopot a vállalkozói hitelekre is, így valamivel könnyebb lesz majd a vállalkozások talpon maradása a következő, nehéz időszakban.

A vállalkozói hitelekre is kiterjesztették a kamatstopot

Kiterjeszti a kamatstopot a kormány a vállalkozói hitelkonstrukciókra is – tették közé nemrég, és mi abszolút meg tudjuk ezt érteni, hiszen nem csak a háztartások kerültek nehéz helyzetbe az elmúlt hónapokban. A vállalkozások számos munkahelyet jelentenek, a csőd pedig több ezer család megélhetését lehetetlenítené el, ezért amit csak lehet, meg kell tenni értük.

Mi a kamatstop?

A kamatstop a változó kamatozású kölcsönöket védi a kamat emelkedésétől, ami napjainkban meglehetősen gyakori, hiszen az alapkamathoz kötött, azt pedig a Magyar Nemzeti Bank szinte hetente emeli – lassan az égig.

A jelenlegi piaci környezetben a változó kamatozású hitelek ára jelentősen megemelkedik, ha nem védi valami, a kamatstop pedig tökéletesen alkalmas eszköz erre a célra. Eleinte csak a referencia-kamatlábhoz kötött lakáshitelekre volt érvényes, azóta viszont már a lakáscélú lízingszerződésekre, a legfeljebb 5 éves kamatperiódusú, piaci kamatozású jelzáloghitelekre, illetve legutóbb a vállalkozói hitelekre is kiterjesztették.

Milyen vállalkozói hitelekre terjesztették ki a kamatstopot?

A kormányrendelet alapján a kis- és középvállalkozások hiteleire terjed ki a védelem november 15-től. KKV-nek azok a vállalkozások minősülnek, ahol az összes foglalkoztatott létszáma 250 fő alatt van, és az éves nettó árbevétel legfeljebb 50 millió, vagy a mérlegfőösszeg legfeljebb 43 millió eurónak megfelelő forint.

Fontos, hogy az a vállalkozás, amelyben az állam, vagy az önkormányzat közvetlen, vagy közvetett tulajdoni részesedése – a tőke, vagy a szavazati jog alapján – eléri, vagy meghaladja a 25%-ot, nem sorolható be a kiterjesztett kamatstop kedvezményezettjei közé.

A kamatstop a változó kamatozású, piaci feltételekkel nyújtott vállalkozói hitelekre és lízingszerződésekre lesz érvényes, amelyek forintalapúak, továbbá kiterjed a feltételeknek megfelelő refinanszírozási kölcsönökre is.

Érdemes tudni, hogy a kamatstop nem lesz érvényes azokra a hitelkonstrukciókra sem, amelyek kamata a BUBOR értékének alakulásától függ, illetve a fizetésszámlához kapcsolódó hitelkeretekre sem – ez utóbbiak jellemzően folyószámlahitelek.

Mennyivel csökkenti a kamatstop a vállalkozói hitelek kamatát?

A kiterjesztett kamatstop által érintett hitelek kamata két részből áll: a referencia-kamatláb értékéből és egy kamatfelárból. Az intézkedés a referencia-kamatláb értékét maximálja úgy, hogy a BUBOR 2022. június 28-i értékét kell alapul venni.

Az 1 havi BUBOR június 28-i értéke 7,32%, a 3 havi BUBOR esetében ez 7,77%, a 6 havi BUBOR-nál 8,26%, a 12 havinál pedig 8,68%, tehát a kamatstop a kamatperiódus hosszától függően 7,71-9,47 százalékponttal csökkentheti a vállalkozói kölcsönök kamatát.

Mennyi ideig lesz érvényben a kamatstop?

A vállalkozói hitelekre kiterjesztett kamatstop 2022. november 15-től 2023. június 30-ig lesz érvényben, tehát az érintett vállalkozások törlesztőrészlete 8 hónapig lesz alacsonyabb, mintha a piaci feltételek alapján kellene törleszteniük. Az intézkedés az összes érintett hitelre kiterjed a kamatfordulótól függetlenül, de természetesen nem fog emelkedni azon hitelek kamata sem, amelyek kamatát a június 28-t megelőző BUBOR alapján állapították meg.

Egyéb lehetőségek

Érdemes megjegyezni, hogy a Széchenyi Kártya Program keretében a kamatstop miatt fixált kamatoknál jóval kedvezőbb feltételekkel lehet hitelt igényelni, tehát érdemes lehet elgondolkodni a meglévő kölcsönök lecserélésén.

A Széchenyi kártya esetében a 3,5%-os kamat január 1-ig megmarad, utána viszont 5%-ra emelkedik, tehát érdemes sietni, hogy a kedvezőbb kamatozással juthassunk hozzá a valamivel szűkösebb portfólió egyik termékéhez: a beruházási kártyához, a forgóeszközkártyához, a turizmuskártyához, vagy a mikrohitel-kártyához.

Lényeges, hogy a vállalkozások október 20-tól jelentkezhetnek energiatámogatásért; az idei évben az energiaszámlák növekményének 50%-át fizetik ki, a jövőre pedig már beruházási támogatást is lehet igényelni beruházásösztönző kártya formájában, amit csak zöld programokra lehet felhasználni, és a jövő év végéig 15%-ig finanszírozzák az önerőt is.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések